Stížnost M. Brožka ohledně pořadu Osobnost Plus s moderátorkou B. Tachecí (květen 2024)

28. květen 2024

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 28. 5. 2024.

Stížnost posluchače

Dobrý den,

rád poslouchám rozhlas a musím zaprvé říci, že pokud se nebavíme o zpravodajství a politice, tak odvádí dobrou práci, to nemohu říci o veřejnoprávním informování a diskuzních pořadech. Předmětem stížnosti je ovšem dlouhodobé vystupování a pořad Osobnost Plus Vaší moderátorky Barbory Tachecí. 1. Tento pořad je extrémně politicky nevyvážený. Paní Tachecí si do studia zve takřka výhradně lidi, se kterými si notuje, a ti jsou pouze z jednoho názorového spektra. 2. Když už se náhodou někdo z rozdílného názorového spektra do pořadu dostane, nedá se absolutně mluvit o jakékoliv nestrannosti moderátorky Tachecí. Od prvního momentu jde poznat, s kým si notuje, a koho nenechá doříct větu a útočí na něj. To by bylo v pořádku, kdyby takto stejně přistupovala ke všem, ona ostentativně dává najevo svůj názor a cizí deklasuje. 3. Toto by se dalo maximálně klasifikovat jako názorový pořad paní Tachecí, ale to Osobnost plus není a do veřejnoprávního rozhlasu toto nepatří. U rozhovoru s panem Kňažkem už to překročilo naprosto jakoukoliv únosnou mezi a mezi slušnosti. Mluví se tam "o zle s lidskou tváří", jakožto o zvolené hlavě cizího státu. Bez mrknutí oka moderátorka souhlasí a neoponuje, neptá se a nezpochybňuje, takto nemůže vypadat diskuzní pořad, takto možná fungují diskuze v Rusku... Chtěl bych tedy důrazně požádat, abyste tento názor, který opravdu není ojedinělý, to velmi dobře víte, reflektovali a sjednali nápravu. Pokud se paní Tachecí neumí chovat nestranně, pak tuto práci nemůže dělat. Je zapotřebí rovné zastoupení politických názorů, ne názorové okénko paní moderátorky. Na závěr ještě dodávám, že rozhlas rád poslouchám a toto mě velmi mrzí, proto Vám to i píši. Zbytečně takto shazujete jinak za mě kvalitní obsah. Jako veřejnoprávní médium jste součástí mediálně politického ringu tohoto státu a podle toho byste měli postupovat. Jak říkal Masaryk, "demokracie je diskuze."

Předem děkuji za zvážení mého návrhu.

S pozdravem
Martin Brožek

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Brožku,

Rada ČRo se do jisté míry ztotožňuje s vysvětlením šéfredaktora ČRo Plus, nicméně roli „ďáblova advokáta“, kterou v jiných případech moderátorka Barbora Tachecí ráda zastává, tentokrát ponechala zcela stranou. K pořadu Osobnost Plus se Rada ČRo opakovaně vrací, ať už kvůli stížnostem posluchačů, nebo z vlastní iniciativy. Vrátíme se tedy k jeho dramaturgii a způsobu vedení rozhovorů na jedné z následujících veřejných schůzí Rady.

S přátelským pozdravem, jménem Rady ČRo

Ondřej Matouš
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den, pane Brožku,

děkujeme za váš email i za pozornost, kterou věnujete vysílání Českého rozhlasu Plus. Velmi si jí vážíme a nebereme ji jako samozřejmost. Stěžujete si na výkon moderátorky Barbory Tachecí v jejím pořadu Osobnost Plus. Paní Tachecí je výrazná osobnost s velkou fanouškovskou základnou, ale také s řadou ostrých kritiků. To je úděl výrazných osobností.

Několik poznámek k údajné politické nevyváženosti: většinu našeho vysílání netvoří tématicky politika, věnujeme se detailně vědě, ekonomice, dění v zahraničí, historii i dalším tématům, která nemají politické rámování. Osobnost Plus je navíc autorským pořadem, který vhodně doplňuje naše klasické diskusní formáty – Pro a proti, Interview Plus a další.

K Barboře Tachecí chodí hosté, kteří její pozvání přijmou a akceptují její výraznou osobnost. Někteří odmítnou a hledáme pro ně ve vysílání jiný vhodný prostor. Proto jsme například před vámi zmíněným Milanem Kňažkem vysílali na velké ploše Interview Plus se slovenským ministrem zahraničí Jurajem Blanárem, zastávajícím diametrálně odlišné postoje. Podobně postupujeme i v dalších případech, děláme pro to maximum, ale vždy to záleží na vstřícnosti hostů a jejich ochotě do vysílání vstoupit. Zrovna včera byla navíc v Osobnosti Plus analytička Lenka Zlámalová, která má velmi kritický pohled na současnou vládní koalici. Prosíme tedy o pohled v celku, máme řadu pořadů a formátů, které vás zcela jistě zaujmou. 

S pozdravem a přáním všeho dobrého

Mgr. Pazderka Josef, MSc.
šéfredaktor ČRo Plus

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio