Stanovisko předsednictva Rady ČRo

21. leden 2022

Stanovisko předsednictva Rady ČRo k článku “Výběr šéfa rozhlasu vypadá jako šitý na míru Zavoralovi, říká poslanec Bendl. Konkurz chce prošetřit“ na webu hlidacipes.org ze dne 20. 1. 2022

Předsednictvo Rady Českého rozhlasu se ohrazuje proti zpochybněním volby generálního ředitele ČRo, které byly zveřejněny serverem Hlidacipes.org. dne 20. 1. 2022. https://hlidacipes.org/vyber-sefa-rozhlasu-vypada-jako-sity-na-miru-zavoralovi-rika-poslanec-bendl-konkurz-chce-prosetrit/.

Předsednictvo Rady ČRo konstatuje, že volba GŘ proběhla transparentně, dle zákona a všech platných pravidel, včetně notářského dohledu. 

Vzhledem k tomu, že Rada ČRo neměla před vydáním článku možnost se k němu vyjádřit, žádáme o zveřejnění tohoto stanoviska.

Rada Českého rozhlasu vyhlásila výběrové řízení na pozici generálního ředitele/ředitelky Českého rozhlasu dne 14. července 2021. Lhůta pro odevzdání přihlášek byla stanovena na 16. srpna 2021. Všichni uchazeči tak měli dostatek času na zaslání všech potřebných dokumentů i vytvoření kandidátského projektu. Profesní předpoklady pro uchazeče rozhodně nebyly „šity na míru“, ale byly stanoveny zcela standardně s důrazem na manažerské schopnosti kandidátů. Informace o výběrovém řízení byla zveřejněna na webových stránkách Rady Českého rozhlasu, dále formou inzerce v celostátních denících – Hospodářských novinách, Právu a Mladé frontě Dnes. Dále informaci o výběrovém řízení vysílaly celoplošné stanice Českého rozhlasu (ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka, ČRo Plus, ČRo Vltava) v termínu od 19. července 2021 do 15. srpna 2021 celkem v počtu 144 spotů. Informace o vyhlášení výběrového řízení na generálního ředitele Českého rozhlasu se objevila také ve zpravodajství celé řady dalších médií. Kategoricky tedy vylučujeme, že by snad veřejnost byla nedostatečně o vyhlášení konkurzu na generálního ředitele/ředitelky ČRo informována.

Předsednictvo Rady Českého rozhlasu, Praha 21. 1. 2022

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio