Postřeh posluchačky M. Hoření k rozhovoru s politologem Zdeňkem Zbořilem v pořadu Ranní interview na ČRo Radiožurnál (květen 2015)

27. květen 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 5. 2015

Text dotazu
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní inženýrko,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Vaši stížnost z 8. 4. 2015.
Rada Českého rozhlasu si poslechla rozhovor, který vedl moderátor Českého rozhlasu Jiří Chum s politologem Zdeňkem Zbořilem v úterý dne 7. dubna 2015 v 8.50 hodin v pořadu Ranní interview na ČRo Radiožurnál k tématu slovní roztržky mezi českým prezidentem Milošem Zemanem a americkým velvyslancem Andrewem Shapirem (http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3354711 , rozhovor začíná cca v čase 1:10).

Většina radních je toho názoru, že byl rozhovor moderátorem veden jednostranně ‒ razanci výroku připisoval v onom sporu pouze českému prezidentovi, přestože byl z hlediska diplomatických zvyklostí vyostřený také impuls, který ke sporu dal A. Shapiro. Tuto skutečnost moderátor J. Chum při vedení rozhovoru se Z. Zbořilem nijak nezohlednil.
Rada Českého rozhlasu se bude zajímat o to, jak ČRo zpracoval téma dubnové diplomatické roztržky mezi českým prezidentem Milošem Zemanem a americkým velvyslancem Andrewem Shapirem v jiných relacích a o výsledku Vás budeme informovat.

K tématu si Rada ČRo vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je Jan Pokorný, šéfredaktor stanice ČRo Radiožurnál. Rada ČRo toto vyjádření vzala na vědomí na své veřejné schůzi 27. 5. 2015. Text připojujeme v příloze.
Jak vidíte, šéfredaktor J. Pokorný plně sdílí postup moderátora J. Chuma. Chápeme vyjádření J. Pokorného jako dokument o současné míře sebereflexe vedení ČRo v oné záležitosti.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Posluchačka zaslala Radě Čro „poznámku či postřeh“ k rozhovoru moderátora ČRo J. Chuma
s politologem Z. Zbořilem ze dne 7.4.2015, o sporu českého prezidenta Miloše Zemana s
americkým velvyslancem Andrewem Schapirem.
Moderátor Radiožurnálu Jiří Chum se v rozhovoru zeptal „proč podle vás prezident tak
razantně reagoval..?“ Ano, moderátor použil mírně hodnotící adjektivum „razantní“. Ovšem,
když hlava sátu vzkáže velvyslanci spojenecké země, že má na Hrad zavřené dveře, není to
výrok běžný, ale, chceme-li, razantní. Otázka na česko-americké vztahy byla taky
opodstatněná. Podle názoru vedení Radiožurnálu moderátor ničím nepochybil.

Jan Pokorný
šéfredaktor Radiožurnálu

autor: kob
Spustit audio