Posluchačka Věra Šimčíková (leden 2014)

29. leden 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 1. 2014

Text e-mailové stížnosti

Vážení,
mám maminku,které bude letos 100 let.Poslouchá pravidelně rozhlas a milovala pořad "Písničky na přání ",ale je posluchačkou i jiných programů. Některé jsou na stanici region, jiné na dvojce a pod. Vše je jinak. Mám kolem sebe víc starších i starých lidí, pro které je problém se zorientovat a vyhledávat pořady, které mají rádi a jsou na ně zvyklí . Jsem opravdu zarmoucená, že nejste schopni myslet na staré posluchače a měníte jim nejen časy vysílání, ale i stanice. Také vím,že mnoho lidí volalo do rozhlasu a prosilo paní Dufkovou, aby se za ně přimluvila a byl zachován pořad a nebyl přesunut. Samozřejmě,že to nebylo a není v její moci, ale určitě s těmito posluchači soucítila, přestože to nedala znát. Asi se s tím nedá již nic dělat, ale jsem moc z tohoto stavu a možná i necitlivosti a přehlížení starých lidí smutná a cítím to jako velikou křivdu a hanbu z vaší strany. Mnoho z nich nevidí a to radio mají jako společníka po celý den.
Přeji vám hezké dny.
Věra Šimčíková

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Šimčíková,

jménem Rady ČRo potvrzuji přijetí Vaší stížnosti z 4. 1. 2014 a sděluji, že na základu Vašeho názoru si radní vyžádali vyjádření pana Mgr. René Zavorala, náměstka generálního ředitele ČRo pro program a vysílání, který posléze vzali na vědomí.

Vážená paní, přeji Vám mnoho pěkných chvil při poslechu programů stanic a studií Českého rozhlasu a zůstávám v úctě

Bohuš Zoubek, místopředseda Rady ČRo

Odpověď za Český rozhlas

Vážená paní Šimčíková,

děkujeme za Váš ohlas na vysílání Českého rozhlasu Dvojky. Vážíme si Vašeho názoru a přízně, kterou nám zachovává Vaše maminka. Dovolte mi, abych reagoval na fakta, která jste uvedla ve Vašem emailu.

Dlouhodobou snahou Českého rozhlasu je vymezení jeho jednotlivých programových okruhů
a jejich vzájemné doplnění. I proto přestal Český rozhlas Dvojka od 2. ledna 2014 vysílat pořad "Písničky na přání", které od stejného dne vysílají regionální stanice Českého rozhlasu, vždy v 17:00 hodin. Pořad se tedy neruší, jen se s ním můžete nadále setkávat na jiných kmitočtech než doposud. V místě vašeho bydliště můžete Vy i Vaše maminka poslouchat "Písničky na přání" ve vysílání Českého rozhlasu Region, Středočeský kraj, od pondělí do pátku, od 17:00 hodin. Pořad uvádí Stanislava Dufková a naladit ho můžete na kmitočtu 100,7 MHz.

Protože si uvědomujeme fakt, že tato změna může být pro mnohé, zejména starší posluchače, klíčová, přistoupili jsme ke zřízení informačního centra, kam je možné nejen napsat, ale i zavolat a kde pracovníci všem posluchačům rádi poradí. Nejen to, kde naladí jejich oblíbený pořad, ale také jak mají přeladit své přijímače (tel. 221 551 313, email: info@rozhlas.cz).

Věřím, že tuto situaci pochopíte a nebudete ji i nadále brát jako neúctu ke starším posluchačům. Vysílání je živý organismus a mění se s časem. Ten i ukáže, zda tato změna byla správná. Šéfredaktor Českého rozhlasu Dvojky, stejně tak jako celý tým, se snaží zvyšovat kvalitu vysílání. Činí tak na 100 %, protože jinak to ani nejde a pokud by ke své práci takto nepřistupovali, nemělo by smysl ji ani dělat.

Vážená paní Šimčíková, přejeme Vám vše dobré do roku 2014 a vše nejlepší, hodně zdraví
a pohody Vaší mamince k významnému životnímu jubileu.

S pozdravem

Mgr. René Zavoral
náměstek generálního ředitele pro program a vysílání

Spustit audio