Posluchačka Ludmila Avramopulosová (leden 2014)

29. leden 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 1. 2014

Text e-mailové stížnosti

Vážení radní,

již třetím rokem jsou na stanicích Českého rozhlasu diskuzní stránky, do kterých se jednak nelze snadno přihlásit, a hlavně tyto stránky jsou v angličtině. Na Českém rozhlase!

Tyto diskuzní stránky vznikly brzy po nástupu pana Ostrého coby šéfredaktora stanice Prahy, posléze Dvojky, a poté, co se zvedla vlna odporu proti novotám zavedných na Praze a současně proti prapodivnému, nic neříkajícímu novému názvu (mj. tato stanice se stala takměř neposlouchatelnou). Stížností bylo mnoho, bohužel vedení rozhlasu se domnívá, že holt budeme musete poslouchat co nám naservírují, a když se nám to nelíbí, tak nám, posluchačům stíží i diskuzní stránky. S odůvodněním lepší ochrany apod.

Nic se v tomto směru i přes další odpor posluchačů nezměnilo, podávám tímto stížnost na vedení diskuzních stránek na stránkách Českého rozhlasu, především na těžší dostupnost, ale hlavně na to, že tyto stránky nejsou v českém jazyce!!!!!!!!!! Toto je opravdu nehoráznost.
A navíc, nás stránky upozorňují:
· Disqus nemoderuje ani necenzuruje. Tato komunita má svá vlastní pravidla.
· Vaše e-mailová adresa je u nás v bezpečí. Používá se pouze při moderování a zvolených upozornění .
Nechovejte se hloupě a nedělejte nic nelegálního.
Všechno je pak jednodušší

To je skutečně napsané na těchto stránkách!

To je opravdu nehorázné, co to znamená, nechovejte se hloupě!!!!!!!!!!!!!!!! Je to urážka všech posluchačů, kteří si platí koncesionářské poplatky.
Doufám, že moje stížnost bude projednána a hlavně bude zjednána náprava na snažší a jednodušší dostupnost na diskuzní stránky, které budou vedeny v jazyce českém. Kde jinde by se měl český jazyk používat, když ne v Českém rozhlase.

Ludmila Avramopulosová

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Avramopulosová,

z pověření Rady ČRo odpovídám na Vaše výhrady z 9. 1. 2014. Konstatuji, že radní si vyžádali vyjádření k Vašemu sdělení, které nám poskytl pan Filip Rožánek ze Sekce strategického rozvoje ČRo. Rada se seznámila s tímto názorem a posléze jej vzala na vědomí.
Tolik k Vašemu tématu.

Přeji Vám vše dobré a zůstávám s pozdravem

Bohuš Zoubek, místopředseda Rady ČRo

Odpověď za Český rozhlas

Vážená paní Avramopulosová,

děkujeme Vám za Váš podnět k internetovému diskusnímu fóru stanice Dvojka. Ačkoliv neuvádíte, kterou konkrétní diskusi máte na mysli, lze usuzovat, že Vám jde především o fórum "Váš názor nás zajímá" na adrese http://www.rozhlas.cz/dvojka/diskuse/_zprava/1189825. Dovolte, abych Vám k zaslaným podnětům poskytl následující vysvětlení.
1. Vaše první výhrada míří k tomu, že diskusní stránka není v českém jazyce. Skutečně zprvu nebyly všechny funkce přeložené z angličtiny, proto jsme při nasazení nové diskuse poskytli základní český návod. Avšak od dubna 2013 je diskusní rozhraní, které je na stránce Českého rozhlasu, přímo v českém jazyce. Sama ostatně citujete české upozornění, které diskusi provází.
2. Vaše druhá výhrada míří k tomu, že se do diskuse nelze snadno přihlásit. Skutečnost je taková, že do diskuse na webu Dvojky se již déle než rok nemusíte vůbec přihlašovat, stačí vyplnit jen jméno a e-mail. Přihlásit se můžete volitelně, pokud chcete využívat pokročilé funkce, například e-mailové upozornění na příspěvky v diskusi, ikonku a podobně. Pokud Vám stačí možnost psát do diskuse a reagovat na ostatní příspěvky, přihlašovat se vůbec nemusíte.
3. Vaše třetí výhrada míří k informativnímu textu u diskuse. Jde o automatické sdělení generované systémem Disqus (nejedná se tedy o text ČRo), který tak upozorňuje, že každý provozovatel webových stránek, který tento systém využívá, si za obsah diskuse ručí sám. Výzva "Nechovejte se hloupě a nedělejte nic nelegálního" je možná neformální, ale v internetovém prostředí akceptovatelná a svou podstatou legitimní. Hloupou diskusi s nelegálním obsahem by přeci nemělo smysl vůbec provozovat. Zároveň se nedomníváme, že styl všech sdělení na webových stránkách má nutně být v úředním duchu metodických pokynů. Na současné podobě tedy nic urážlivého nevidíme a mrzí nás, pokud jste si hlášení vzala osobně.
Český rozhlas v současné době neuvažuje o změně diskusního systému, neboť vždy musí vyhodnotit efektivitu vynaložených nákladů v poměru k očekávanému využívání služby. Diskuse posluchačů měly vždy na webu Českého rozhlasu charakter doplňkové funkce. Ve srovnání s celkovou návštěvností stránek se jich účastnilo zanedbatelné množství uživatelů, kteří se navíc v posledních letech přesouvají spíše na sociální sítě, jako je Facebook nebo Google+.
Systém Disqus, který pro Český rozhlas neznamená žádnou investici, protože jeho provozování je zdarma, je tedy vhodným řešením. Vývoj podobně robustní diskuse vlastními silami by představoval velké časové i finanční výdaje, které internetové oddělení Českého rozhlasu může věnovat na projekty, o něž je řádově vyšší zájem.

Vážená paní Avramopulosová, věřím, že poskytnuté vysvětlení je dostačující. Pokud budete mít přesto další otázky, neváhejte se na mne obrátit přímo.

S přáním všeho dobrého v novém roce

Filip Rožánek
Sekce strategického rozvoje

Spustit audio