Posluchačka Jiřina Havelková (leden 2014)

29. leden 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 1. 2014

Text e-mailové stížnosti

Dobrý den,
právě jsem si přečetla rozhovor s Miroslavem Dittrichem v Týdeníku Rozhlas č. 46.To, co tam pan šéfredaktor říká o Dvojce, mi opravdu rozum nebere. Změny na Praze sleduji od února 2011 s velkou nevolí, někdy až s bolestí. Nechci probírat obsah vysílání, vždy si tam něco zajímavého najdu. Vysílání sleduji mnohem méně než dříve, můj vřelý vztah ke stanici Praha s Dvojkou značně vychladl. Kroky pana Ostrého jsem chápala jako projev rivality "přespolního" a toho, že (jak se vyjádřil v jednom Mikroforu) byl již za studií na štíru s logikou. Dělala jsem si však naději, že tam není sám a někdo ho snad přibrzdí.
Pan Ostrý odešel a jeho nástupce pokračuje v nepochopitelných řečech o našem vzájemném vztahu díky dvojce. Pro mne název Dvojka připomíná dvojku máslo, čili něco druhořadého. Stále se mi vnucuje na mysl stará mediiální "poučka", že STOKRÁT OPAKOVANÁ LEŽ SE STÁVÁ PRAVDOU. Jenom se marně ptám: PROČ??? Komu to prospěje??? Nebo prostě někdo nechce přiznat chybu a raději bude opakovat nesmysly předchůdců?

Jiřina Havelková

Email adresovaný panu Duhanovi ze 16.1.2013:
Dobrý večer,
pozorně poslouchám Váš rozhovor, bohužel se nemohu dovolat, abych sdělila svůj příspěvek.
Děkuji za všechny pořady na stanici Dvojka. Neposlouchám stále, ale vždy si tam najdu něco zajímavého. Pouze mě poněkud bijí do uší Tlučhořovi, ale věřím, že se někomu líbí. Dvojku poslouchám necelé 2 roky, předtím dlouhá léta PRAHU. MOC VÁS PROSÍM, NEVYMÝŠLEJTE NOVÝ NÁZEV PRO TUTO STANICI , vraťte název PRAHA. Když se dívám na kameru a vidím na stěně po pravé ruce hosta jen kousíček tabulky s koncem názvu .....A a pod tím ....as2, je mi moc smutno. Vám to asi nepřijde nijak divné, ale mě to úplně bolí.

Odpověď pana Duhana na můj mail (cituji):
.... Paní Havelková, : je mi líto, že jste se nemohla dovolat. Váš mail je ale dostatečně výmluvný. Slibuji Vám, že se názvu stanice PRAHA/DVOJKA budeme na programové radě věnovat. A to velice podrobně. Mějte pěkné dny při poslechu Prahy.(konec citátu)

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Havelková,

jménem Rady ČRo reaguji na Vaše vyjádření z 10. 11. 2013 a sděluji, že na jeho základu jsme si vyžádali názor pana Miroslava Dittricha, šéfredaktora ČRo Dvojky, se kterým jsme po diskusi vyjádřili souhlas.
Vážená paní, věřím, že programová skladba stanice ČRo Dvojka Vám přinese mnoho radosti a tak zachováte "našemu" médiu dosavadní přízeň.

S úctou

Bohuš Zoubek, místopředseda Rady ČRo

Odpověď za Český rozhlas

Vážená paní Havelková,

s názvem stanice Český rozhlas 2 – Praha, nyní Český rozhlas Dvojka je řadu let trochu problém. Je mnoho posluchačů, kteří nedají na název Praha dopustit. Je tradiční, pro mnohé lidi historický, nikdy neměnný. Ale z řady průzkumů mezi našimi posluchači, které probíhaly v posledních víc než 10 letech, naopak vyplynulo, že název Praha evokuje pojmenování pro regionální pražský rozhlas. Jindy zase docházelo a dochází k záměně s Rádiem Praha, což je vysílání do zahraničí. A mnozí posluchači, a to nejenom z Moravy, nám vyčítali „pragocentrizmus“. Když jsme se posluchačů ptali, zda by jim vyhovoval jiný název, stejně svými preferencemi skončili u názvu Dvojka nebo Praha. A protože jméno města je u našich regionálních stanic (Český rozhlas Brno, Český rozhlas Hradec Králové, atd.) rozhodli jsme se celoplošnou stanici pojmenovat výrazem Dvojka a nikoliv názvem města, tedy Praha. Navíc jsme přesvědčeni, že obliba (či neobliba) Dvojky není dána názvem, ale obsahem, programem, který s pečlivostí vybíráme a vysíláme.

S pozdravem

Miroslav Dittrich
Šéfredaktor
Český rozhlas Dvojka

Spustit audio