Posluchač Petr Janda (duben 2014)

30. duben 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 30. 4. 2014

Text e-mailové stížnosti

Vážená rado,

jsem letitý posluchač stanice Radiožurnál a byl jsem poměrně spokojen , jak s hudbou, tak s mluveným slovem. V poslední době se mi ovšem zdá, že mluvené slovo začíná převažovat a kvůli tomu se ani nedohrávají písně, až se mi někdy zdá, že hudba je na této stanici pouze trpěna. I to bych ještě skousl, ale , že se prakticky vytratila hudba česká, to už překousnout nedokáži. O dramaturgii se opravdu nedá hovořit, připadá mi to, jako by jakýsi stroj někde ve sklepě dával do éteru, bez jakéhokoliv smyslu písně, které se nikterak nezapojují do obsahu mluveného slova a často jdou úplně mimo. Nedávno jsem poslouchal výtečný pořad v jedenáct večer pánů Kroce a světového výrobce hudebních nástrojů pana Čapka , o festivalu, na který přijede špičková bluegrassová kapela s Ameriky. Hodinu jsem se těšil, jak si tak významnou kapelu poslechnu...a nic. Tajemný stroj neví o čem se mluví. Zařadil tam všechno možné i nemožné bez jakýchkoliv souvislostí. Sám jsem byl několikrát coby host v rozhlase a vždy jsem se tam dozvěděl, že výběr hudby dělá počítač a i když náš rozhovor bude o mé nové desce, tak nic z této desky nelze odvysílat. S úsměvem mi bylo sděleno, že ani nemají přehrávač. Z těchto důvodů do radia nechodím a ani to nehodlám změnit.

Veřejnoprávní rozhlas je významně hrazen z peněz koncesionářů. Neměl by český posluchač ze "svého" rozhlasu dostat informaci o tom, co se u nás děje v oblasti populární hudby? Někdy slyším tak příšerné zahraniční songy, že vážně pochybuji o tom, že dramaturg (netuším, kdo to je) nemá o hudbě ani ponětí. Co by se vlastně stalo, kdyby místo těch příšerností byly zařazeny do vysíláni nové české písně? Já osobně cítím za tím vším lobbing zahraničních nakladatelů.

Mohl bych dále pokračovat o tom, co se mi nelíbí, občas jsem se přistihl, že přepínám stanice, což jsem před tím nedělal.

Skromný závěr. Mohl by mně někdo vysvětlit, proč se tak děje, jaký to má smysl a je-li to způsobeno příkazem shora či libovůlí dramaturga či nějaké dramaturgické skupiny. Nebo snad vox populi vox dei?

s úctou Petr Janda

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Jando,

Rada ČRo obdržela Vaši stížnost ze dne 18. 3. 2014 a vyžádala si vyjádření vedení Českého rozhlasu. Toto vyjádření Petra Krále, hudebního dramaturga a Jana Pokorného, šéfredaktora Radiožurnálu, které přikládáme, vzala Rada na své veřejné schůzi dne 30. 4. 2014 na vědomí.

S pozdravem

doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
úřadující předseda Rady ČRo

Odpověď za Český rozhlas
viz. přiložený dokument

Spustit audio