Posluchač Pavel Truhlář (duben 2014)

26. březen 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 3. 2014

Text e-mailové stížnosti

Dobrý den pane Mgr. René Zavorale,

nejsem žádný notorický stěžovatel ani spisovatel, ale přesto se delší dobu chystám, abych si Vám - ČRo, velmi silně postěžoval! K tomuto rozhodnutí mi vyprovokovala i Vaše odpověď na stížnost pana Luďka Engsta z inter. stránek ČRo.
České rozhlasy poslouchám od mala a to nejen přes den, ale i v posteli z tranzistoráku (pod polštářem)… Uměl jsem vytěsnit některé zpravodajské bláboly za komunistů, ale co se nedá vydýchat je Vaše současná hudební skladba v angličtině! Jak jsem říkal, můj poslech tranzistoráku, - pokud zrovna není mluvené slovo, - podle charakteru vysílání, Vaše stanice nenaladím! Na rozdíl od většiny okolních zemí, kde na první moment vím o jakou národní stanici se jedná. Neměl jsem nic proti angličtině, ale už jste mi jí opravdu zhnusili. Pokud nechcete být za každou cenu převážně pouze české rádio, co zkusit být alespoň mezinárodní… Pěkné písničky se naleznou snad ve všech zemích světa!? Jsem vskutku "rádiovej" a protože jsem od 18let bydlel samostatně, jsem od té doby i nepřetržitým koncesionářem. Nyní si vážně pokládám otázku, proč bych měl sponzorovat rozhlas pro anglické posluchače!? Namítnete mi, že je to trend doby a mladší generaci to vyhovuje, ale já dodávám, že ta mladší generace má k dispozici nepřeberné množství komerčních rádií a Vás ze vší úctou nebudou stejně poslouchat! V nedávné době jsem byl autem 24h na Slovensku a za tuto dobu jsem z tamních různých radií uslyšel více české hudby, než-li z tzv. ČRo za celý týden. To není mým stářím (jsem 54 ročník), to je Vaše ostuda! Nechte si prosím udělat seriózní průzkum a věřím, že mi výsledek dá za pravdu! Nechce se mi věřit, že se to děje pouze z Vaší horlivosti. Takto nás zdaleka(!) neotravovali ani komunisti s ruštinou!
Děkuji.

PS. Tuto stížnost současně posílám i Radě ČRo.

S pozdravem

Pavel Truhlář

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Truhláři,

potvrzuji tímto přijetí Vaší stížnosti ze dne 28. 1. 2014. Rada Českého rozhlasu si vyžádala od vedení ČRo vyjádření k dané stížnosti. Text vyjádření od pana Mgr. Ondřeje Nováčka, ředitele Centra vysílání, které přikládáme, vzala Rada ČRo na svém jednání na vědomí.

Se srdečným pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
úřadující předseda Rady ČRo

Odpověď za Český rozhlas

Vážený pane Truhláři,

děkujeme vám za připomínku. Neuvádíte, kterou ze stanic Českého rozhlasu posloucháte, ale prakticky jedinou stanicí, kde je ve vysílání více zahraniční hudby než domácí, je Radiožurnál. Má to své opodstatnění především kvůli zaměření stanice – Radiožurnál má ambici být moderním rádiem pro aktivní a věkově mladší publikum, zmínit je třeba také zpravodajský charakter stanice s jasným zacílením na hodnotu informace, tedy obsah slova. V souladu s tímto zaměřením - kvůli aktivitě posluchačů a důrazu na informaci - Radiožurnál uvádí především populární hudbu pro spíše mladší publikum, hudbu vzniklou v posledních dvaceti či třiceti letech s převahou anglicky zpívané produkce. V tomto jazyce se v posledních letech ve světě tvoří jednoznačně nejvíc, anglická produkce určuje moderní historii populární hudby. I tak Radiožurnál vysílá samozřejmě významný podíl české, případně slovenské, francouzské nebo třeba italské hudby.

Ostatní stanice Českého rozhlasu (Dvojka či všechny regionální stanice) však ve svém vysílání nabízejí vždy výrazně víc než polovinu domácí hudební produkce (Dvojka kolem dvou třetin, většina regionálních stanic ještě více). Na Dvojce se velmi početně uvádí kromě anglických šlágrů také francouzsky, španělsky a italsky zpívaná hudba. Mělo by být možné, aby si z portfolia stanic rozhlasu každý z dospělých posluchačů mohl vybrat podle své hudební orientace vhodné vysílání. Vámi preferovaný podíl české nebo neanglické hudby najdete tedy na Dvojce nebo jiných stanicích Českého rozhlasu. Děkujeme za váš názor a věříme, že si mezi stanicemi Českého rozhlasu vyberete.

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Centra vysílání

Spustit audio