Posluchač Pavel Novák (listopad 2014)

26. listopad 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 11. 2014

Text e-mailové stížnosti

dobré odpoledne vážení členové rady,

domnívám se, že rozhlas byl a zůstane i nadále mým přítelem, ale od letošního června se obávám, že zřejmě, bohužel, svého přítele ztrácím a zřejmě i ztratím!!!...

dříve jsme odebírali i časopis rozhlas, bohužel, vzhledem k jeho výrobním lhůtám byly často informace o programu jednotlivých stanic dosti nepřesné!!!

proto jsem uvítal přijímat program e-mailem zasílaný ČRO, ale tuto službu rozhlas od prázdnin t.r. ukončil, na můj tel. dotaz ředitel nových médií řekl, že program už nebudou rozesílat, že připravují jakýsi news letter, kde budou upoutávky na zajímavé pořady všech stanic, ale ne již celý program!!!
na mou námitku, že by se to mělo dělat tak, připravit novou věc, spustit ji a zrušit, to, co považuju za nadbytečné, v telefonu bylo pouze mlčení... a pak zaznělo ! my připravujeme newsletter pane, v dohledné době se to rozběhne!!! ( telefonát někdy začátkem září ) Šokující byla pro mne i současná informace SONS, že jsou též nuceni ukončit rozesílání programu ČRO, jelikož jim je již časopis neposkytuje!!! já sice chápu, že při filozofii, že každý musí bojovat o své místo na slunci...

nějaká minorita 130000 zrakově handicapovaných ( a z toho pouze cca 12000 zcela slepých lidí ) může být pro instituce, či firmy nepodstatná, ale!!! ( dostavoval jsem jedno veliké sídliště na Praze4 ( hlavní stavbyvedoucí zkončil s infarktem v Motole, po převzetí stavby jsem se podivoval, že není respektována vyhláška FMTIR, která ukládala na X b.j. musí být 1 bezbariérová b.j ( ředitel-investor mně sdělil, že jako investor MNO nepotřebuje byty pro handicapované!!!, že všichni jejich zaměstnanci musí být zcela fit!!! takže se ani moc nedivím poměrně pomalé změně chování vůči handicapovaným a to se domnívám, že tato společnost udělala obrovský pokrok vůči handicapovaným, neboť si dobře pamatuju, jaký šok, Pražanům, připravily ty desítky vozíčkářů a slepců, kteří se roku 1990 vydaly do ulic, chtěly do busů, tram ( do metra se dostat nemohli aspoň ne ti vozíčkáři ) já to v těch 90. letech viděl ( kdyby spolužačka neměla strýčka na vozíku, který u nich bydlel v RD a já s ním mohl mluvit za tepla v zahradě, tak bych možná taky nabyl dojmu, že jsme krásná, zdravá společnost, která má dokonalé zdravotnictví, že každý je uzdraven, pokud neodejde na druhý břeh!!!

No, ale, abych se vrátil k meritu věci, bohužel snad jediná spravedlnost světa, jak už říkávával můj táta, " roky přibývají všem stejně " a já pozvolna dospívám do středního věku, tak nepropadám všem výdobytkům technického pokroku ( nemám na mluvícím mobilu internet ( což řada mladých slepců má ( možná i starší, jak já, nevím, možná nemám tu správnou sitzfleisch na miniaturní klávesničce se vnořovat v hypertextu), ale když jsem nucen se podívat na wwwstránky ČRO, abych si zjistil program a činím tak na nějakém mluvícím computeru jsem často překvapen, že computer řekne "SERVER ČRO JE MOMENTÁLNĚ ZANEPRÁZDNĚN, UVEDENÉ STRÁNKY NELZE ZOBRAZIT!!! "

( nedávno jsem o tom mluvil s computer odborníkem z MUNI při své nedávné návštěvě Brna a ten mně řekl jejich server je poddimenzovaný, to máš Pavle, zrovna smůlu, asi hodně lidí stahuje MP3 a je na něm přihlášeno ( doma mám připojení přímo do zástrčky optokabelu ( stahuji-li knihy ze slepecké knihovny v ZIParchívu o velikosti až 1 GB operace stažení trvá mezi 8 až 12 minutama!!! a většinou stahuju vždy několik archívů ( Párkrát jsem se letos i zastavil na Vinohradské, kde jsem komunikoval i o IRadiu, kde jsou archivovány různé pořady ČRO...bylo mně řečeno, že od ledna
2014 byly všem zaměstnancům podstatně zvýšeny platy a jelikož každý má být placen za dobrou práci, abych chyby v IRadiu hlásil šéfům!!! ( na to jsem odpověděl, že šéf má své podřízené a kvalitu jejich práce namátkově kontrolovat!!!

Vím, že ani do nedávna rozesílaný newsletter Dvojky s programem nebyl bezchybný ( snad i z toho důvodu jej přestali rozesílat ), neboť místo avizovaného pořadu s šéfredaktorem o novinkách na Dvojce byl jiný host, ale jaký důvod změny...nebylo oznámeno!!! ( toto mně připomnělo, pravda, již dávnou cestu ČD z Olomouce do Prahy, vyjeli jsme v 5,12 okolo 8,30 jsme byli v Kolíně a do Prahy hl. n. jsme dojeli krátce před 14,00 No nic, ukončím tento mail, snad se i při svém nezměrném nasazení budete těmito drobnostma zabývat a možná budu moci říci, že rozhlas zůstal mým přítelem i nadále, nevím!!! ( Snad závěrem 2008 jsem pobýval 8 měsíců v Irsku na DCU, byl jsem velice překvapen milým chováním Irů a opravdu kdykoliv jsem sám šel do Dublinu z campusu a stál na pískajícím semaforu čekaje na zelenou, vždy se u mne zastavila slečna, či dáma s otázkou, zda nepotřebuju doprovod, zda vím, kam jdu!!! ( bohužel financial crunch způsobila, že jsem se musel, ač nerad, vrátit do ČR

S pozdravem a hlubokou úctou

Diplom. Ing. Pavel Novák

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane inženýre,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaši stížnost ze 13. 10. 2014.

Rada ČRo si k ní vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je Mgr. Alexandr Pícha, ředitel Centra Nová média. Rada Českého rozhlasu toto vyjádření vzala na vědomí na své veřejné schůzi 26. listopadu 2014.

Na poddimenzovanost serveru ČRo, tj. že by se zájemcům nezobrazovaly internetové stránky s programem ČRo, si Radě ČRo zatím nikdo nestěžoval. A neučinila tak dosud ani SONS ‒ Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých, a to ani kvůli konci rozesílání programu ČRo. Rada ČRo nicméně na své veřejné schůzi 26. listopadu 2014 s vedením ČRo o dané problematice diskutovala. Zvuková nahrávka té schůze je volně dostupná na internetových stránkách Českého rozhlasu, část věnovaná podnětům a stížnostem bývá zhruba v posledních 15‒20 minutách nahrávky.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Rozesílání programu ČRo e-mailem jsme ukončili, protože se tato služba přežila díky postupnému zavádění každodenní aktualizace údajů. V dnešní době by byla dokonce matoucí. Rozesílání programu e-mailem mělo smysl zhruba před 7 lety, kdy se na webu ČRo aktualizovaly údaje o jednotlivých pořadech nejprve nárazově a pak jednou týdně.

Nyní ale aktualizujeme informace o tématech, hostech, moderátorech a další údaje o pořadech i několikrát za den. Řada údajů by proto byla zastaralá už ve chvíli rozeslání programu e-mailem. Doporučujeme proto posluchačům, aby kdykoliv v případě potřeby navštívili naše stránky www.rozhlas.cz/program/portal/, kde získají nejaktuálnější údaje o programu všech stanic ČRo.

Oznámení o zvlášť důležitých počinech, programových řadách a akcích Českého rozhlasu a jeho stanic mohou dostávat také prostřednictvím e-mailů v tzv. newsletterech - k jejich odběru se mohou přihlásit na adrese www.rozhlas.cz/informace/newsletter/.

Mgr. Alexandr Pícha
ředitel Centra nových médií

Spustit audio