Posluchač Miloš Dudák (říjen 2014)

29. říjen 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 10. 2014

Text e-mailové stížnosti
viz. přiložený dokument

Dobrý den,

v příloze tohoto e-mailu Vám zasílám Stížnost na nevyváženost vysílání ČRo.

S pozdravem
Miloš Dudák

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Dudáku,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaši stížnost z 24. července 2014.

Rada ČRo si vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je Jan Pokorný, šéfredaktor stanice ČRo Radiožurnál.
Rada Českého rozhlasu toto vyjádření vzala na vědomí na své veřejné schůzi dne 29. října 2014. Text připojujeme v příloze.

Rada ČRo ohledně oné reportáže neshledala žádné závažné pochybení. Každopádně Vám velice děkujeme za kultivovaně napsaný podnět. Ohledně reportáže ČRo z 28. 5. 2014 (viz http://www.rozhlas.cz/zpravy/politika/_zprava/marcel-wimmer-trpel-rakovinou-krve-podlehl-alternativnimu-leceni-slunce-nadeje--1355728?print=1# ) jsme s vedením ČRo diskutovali o vhodnosti části nadpisu, a sice „(Marcel Wimmer) podlehl alternativnímu léčení Slunce naděje“.
Také Vás podnět přispěl k tomu, že Rada ČRo znovu apelovala na vedení ČRo, aby se investigativní reportáže ČRo snažily zjišťovat informace od všech stran příslušných kauz a aby bylo výsledné podání nepředpojaté a korektní.

Rada ČRo hodlá v blízké budoucnosti zadávat další nezávislé odborné analýzy vysílání Českého rozhlasu. Je možné, že takto necháme posoudit i kvalitu zpracování takových komplexních témat, jako je to, na které jste poukázal ve svém podnětu.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Odpověď za Český rozhlas

Reportéři se věnovali především kauze, kdy muž tvrdil o sobě, že je léčitel. Pomocí jakýchsi tajemných sil si dokonce vypočítal i výši honoráře za své služby, našemu figurantovi tvrdil, že mu zapouzdřuje nádor v hlavě, který tam prokazatelně nebyl atp. Nevěnovali jsme se obecně tématu léčitelství, ale jedné konkrétní kauze. Prostor dostali i zástupci léčitelů. Ve velkém rozhovoru ve 20 minutách Radiožurnálu pak jasně zaznělo, že alternativní medicína není nic špatného, a že v mnoha případech dokáže lidem pomoci. Připojuji odkaz na tento pořad.
http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/dvacetminut/_zprava/1356211

Jan Pokorný
Šéfredaktor Radiožurnálu

Spustit audio