Posluchač Martin Moulis (listopad 2014)

26. listopad 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 11. 2014

Text e-mailové stížnosti

Dobrý den,

posílám stížnost na redaktora pana Radima Sajbota, který komentoval hokejové utkání Třinec – Slavia v neděli dne 12.10.2014 v cca 15.50 hodin na stanici Radiožurnál.
Pan redaktor nadšeně popisoval pěstní souboj mezi domácím Ruferem a Slávistou Beňovičem a na konci s úplným nadšeným hlasem ohlásil, jak se Beňovič vyválel ve vlastní krvi.
Omlouvám se, že s tím obtěžuji, ale veřejnoprávní medium by mělo plnit různé role, vesměs bohulibé, ale nadšení z toho, že někdo někoho zbije, to pardon, to je moc silná káva.
Pro úplnost dodávám, že fandím Slavii Praha a jsem trochu zaujatý, ale nelíbilo by se mi to ani pokud by souboj byl v opačném gardu.

Zdravím Vás
Ing. Martin Moulis

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane inženýre,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaši stížnost z 12. 10. 2014.

Rada ČRo si k ní vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je Mgr. Tomáš Pancíř, ředitel Centra zpravodajství ČRo.
Rada Českého rozhlasu toto vyjádření vzala na vědomí na své veřejné schůzi 26. listopadu 2014.

Poněkud vágní vyjádření Mgr. Pancíře o tom, že na jeho podnět onu záležitost s reportérem Radimem Sajbotem vedoucí sportovní redakce Centra zpravodajství ČRo Miroslav Bureš „řešil“, je třeba chápat tak, že bylo reportérovi vytknuto pochybení.

Rada ČRo se plně shoduje s Vámi i s Mgr. Pancířem na tom, že žurnalistika ČRo nesmí v žádné podobě podněcovat násilí. Takto jsme to také sdělili vedení Českého rozhlasu.

Vážený pane inženýre, děkujeme Vám za výstižnou kritickou zpětnou vazbu k práci Českého rozhlasu. Je jisté, že jste přispěl k jeho kultivaci.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Moulisi,

hokejový vstup, o kterém píšete, jsem také slyšel ve vysílání Radiožurnálu živě, a protože jsem měl podobný dojem, jako Vy, požádal jsem hned následující den vedoucího sportovní redakce Centra zpravodajství Miroslava Bureše, aby se tomu věnoval. Kolega Bureš to obratem, tedy ještě před obdržením Vaší stížnosti, s reportérem Radimem Sajbotem řešil.

Opravdu považuji způsob, jakým reportér Radim Sajbot tuto hokejovou bitku popisoval, za nepřiměřený - a to bez ohledu na jakékoliv možné fanouškovské preference. Faktem je, že podobné ostré zákroky a bitky jsou v poslední době čím dál častěji součástí hokejových zápasů a že v předešlých kolech hokejové extraligy byly naopak situace, kdy byli za tvrdé zákroky trestáni hráči Slávie - což se kolega Sajbot velmi nešťastně snažil dát do souvislosti s inkriminovanou situací, kde byl naopak Slávista obětí. Nemusím dodávat, že šlo o přímý přenos, kdy reportér musí reagovat okamžitě a není možnost jakékoliv korekce.

To ale, prosím, neberte jako omluvu nebo výmluvu. Nepřiměřenost své reportáže si ostatně uvědomuje i samotný kolega Sajbot a pevně věřím, že to pro něj i pro další kolegy je a bude výstrahou, aby si dávali ještě větší pozor a opravdu se nenechali ani v sebevypjatějších momentech strnout atmosférou a emocemi diváků.

Děkuji Vám za tento postřeh a věřím, že i přes tuto připomínku zůstanete posluchačem Českého rozhlasu i jeho hokejových přenosů a reportáží.

S pozdravem

Mgr. Tomáš Pancíř
ředitel Centra zpravodajství Českého rozhlasu

Spustit audio