Posluchač Juraj Leško (duben 2014)

30. duben 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 30. 4. 2014

Text stížnosti
viz. připojený dokument

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Leško,

Rada ČRo obdržela Vaši stížnost ze dne 10. 12. 2013, která ji byla postoupena ze strany RRTV. Rada si vyžádala vyjádření vedení ČRo. Toto vyjádření ze strany ředitele Dr. Mgr. Josefa Podstaty, ředitele regionálního studia Český rozhlas Ostrava, které zasíláme, vzala Rada ČRo na své veřejné schůzi dne 30.4. 2014 na vědomí.

Se srdečným pozdravem

doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
úřadující předseda Rady ČRo

Odpověď za Český rozhlas

Vážený pane Leško,

velice si ceníme, že jste posluchačem Českého rozhlasu a děkujeme za zpětnou vazbu, zároveň pochopitelně naprosto respektujeme Váš subjektivní názor. Nicméně dovolte nám vysvětlit naše přesvědčení, že zpravodajská relace vysílaná 10.12.2013 v 5 hodin ráno Českým rozhlasem Ostrava nebyla neaktuální, ani přehnaně negativní.
Zpráva č. 1 se věnovala čerstvě zveřejněným číslům nezaměstanosti v kraji, tedy jednomu z největších problémů Moravskoslezského kraje. Zpráva byla doplněna zvukovým vyjádřením Vladany Piskořové z Úřadu práce v Ostravě, která upřesnila, ve kterých okresech Moravskoslezského kraje je situace nejhorší a přidala aktuální údaje o počtu zájemců na jedno pracovní místo.
Zpráva č. 2 informovala o tom, že policisté z Frýdku - Místku aktuálně dopadli zloděje, kteří kradli ve stánkových prodejnách (trafikách). Redaktor Centra zpravodajství Českého rozhlasu Stanislav Janalík k tomu ve zvukové části zprávy dodal infomace o tom, kde konkrétně stánky vykrádali, co tam kradli a jaký trest těmto recidivistům hrozí.
Zpráva č. 3 byla o tom, že v industriálních areálech Třineckých železáren a Dolní oblasti Vítkovic právě natáčí holywoodský filmový štáb režiséra Rydleyho Scotta film Dítě č. 44. Ve zvukové části zprávy doplnila Jana Hromková z Ostravské filmové kanceláře lokace (kde se film točí) a uvedla, že ve filmu jde o příběh natáčený podle bestselleru T. R. Smithe vyprávějící o sovětském tajném agentovi. Ten obětuje vlastní kariéru tomu, aby dopadl masového vraha dětí.
Zpráva č. 4 byla sportovní a týkala se nově vznikající hokejové Ligy mistrů, do které zasáhnou také hokejisté Vítkovic.
Zpráva č. 5 – aktuální, první ranní a samostatná předpověď počasí pro Moravskoslezský kraj.
Rovněž podle vyjádření vedoucího programu Českého rozhlasu Ostrava Richarda Piskaly všechny tyto zprávy zachycovaly aktuální dění v Moravskoslezském kraji. Do vysílání byly vybrány převážně z nabídky ostravského Centra zpravodajství ČRo a “naživo” zpracovány zprávařem stanice.
Ve své stížnosti píšete píše, že vyznění všech zpráv bylo negativní. Toto vnímání může být u každého zpravodajství samozřejmě jaksi oprávněné, ale faktem je, že media realitu nevytvářejí, nýbrž odrážejí. Bohužel spousta situací či věcí, které se aktuálně kolem každého z nás dějí, není vždy pozitivní.
V případě informace o aktuální nezaměstnanosti v kraji nelze samozřejmě přehlédnout negativní aspekt zprávy, nicméně v našem regionu se jedná o velmi podstatný a dlouhodobý konkrétní problém. Ovšem další uváděné zprávy lze jistě vnímat i částečně pozitivně - tedy to, že policie dopadla zloděje, nebo to, že v industriálních areálech v kraji právě natáčí slavný filmový režisér nový holywoodský film.
Pevně doufám, že toto vysvětlení přijmete a dojem z jedné zpravodajské relace se podaří “napravit” celkovým vyzněním pořadu Dobré ráno Českého rozhlasu Ostrava, což je čtyřhodinový proud informací, zajímavostí a hudby, jehož součástí jsou (a byly i v roce 2013) kromě zpravodajství a drobné publicistiky také zábavné či hudební rubriky.

S přátelským pozdravem

Dr. Mgr. Josef Podstata
ředitel regionálního studia Český rozhlas Ostrava

Spustit audio