Posluchač Jiří Siegmund (říjen 2014)

29. říjen 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 10. 2014

Text e-mailové stížnosti

Dobrý den,
je to již více než rok, kdy jsem se na Vás obrátil s touto připomínkou, avšak dosud bez odezvy či nápravy.

Původní stížnost z r. 2013
Dobrý den, poslouchám radiožurnál zvláště kvůli zprávám, zejména za volantem, kdy mám čas během dne poslouchat rozhlas. Velmi mi ale vadí rušivá hudba velké intenzity, která je vysílána v pozadí mluveného slova. Zvláště pak když je vysílán telefonní hovor spolu s hudbou, tak to už nerozumím vůbec nic. Snad na tu chvíli, co trvají zprávy, se bez hudby obejdeme. Děkuji za nápravu. Jiří Siegmund

Hudební podkres ve zprávách mne přímo irituje. Myslím, že hlavním úkolem veřejnoprávního rozhlasu je přinášet zpravodajství.
Vaše zpravodajství je však nepřiměřeně rušeno jakýmsi hudebním podkresem vyskoké intenzity, takže ztěžují porozumění obsahu zpráv.
Prosím, pouštějte si třeba dvě písničky současně, nebo si hrajte podkres pod mluvené slovo publicistiky nebo u diskusních pořadů, které si pak přeladím na jinou stanici.
Ale proč provádíte systematické rušení jediného smysluplného poslání Českého rozhlasu, což je poskytování informaci prostřednictvím vysílání zpráv?

Jsem toho názoru, že hudební podkres je v rozporu s čl. 16.1.Kodexu Českého rozhlasu, neboť hudebním podkresem vysoké intenzity k poměru hlasitosti mluveného slova se degraduje kultivovanost jazykového projevu hlasatelů. Za normu považuji poslech mluveného slova bez nějakých hudebních berliček. V opačném případě se časem můžeme těšit na projev prezidenta republiky s hudebním podkresem Českého rozhlasu.

Děkuji

S pozdravem
Jiří Siegmund

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Siegmunde,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaši stížnost ze 15. září 2014.

Problematika hudebního podkresu je složitá: z rostoucí poslechovosti Radiožurnálu se zdá, že řadě posluchačů práce této stanice s hudebními podkresy nevadí.
Možné řešení pro náročnější posluchače je poslech jiných stanic ČRo, které nabízejí zpravodajství se zvukově uměřenější zvukovou grafikou.

Je tomu tak například u stanic ČRo Plus nebo ČRo Vltava. Soudíme, že by pro Vás mohl být jejich poslech komfortnější. Zajímá-li Vás především zpravodajství a publicistika, mohla by Vás zaujmout především stanice mluveného slova ČRo Plus. Informace o možnostech jejího poslechu a o programu najdete zde: http://www.rozhlas.cz/plus/ostanici/ .
Pokud se podaří chystaná legislativní změna, rozšíří se možnosti poslechu stanici ČRo Plus na VKV (na Ostravsku ji zatím můžete poslouchat na středních vlnách, na internetu a prostřednictvím televizního digitálního příjmu a v DAB).

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je Jan Pokorný, šéfredaktor Radiožurnálu. Rada Českého rozhlasu toto vyjádření na své veřejné schůzi dne 29. října 2014 vzala na vědomí. Text připojujeme v příloze.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Odpověď za Český rozhlas

Hudební podkres je už několik let organickou součástí vysílání Radiožurnálu. Je to běžný prostředek, jak moderní formou přispět k dynamičnosti programu, který se používá běžně i ve zpravodajských rádiích jako je BBC Five Live, France Info apod. Samozřejmě, že nesmí být, a na Radiožurnálu určitě není, na úkor srozumitelnosti. Je součástí celkové zvukové grafiky, která má za úkol jasně signalizovat posluchačům, že naladil zrovna tu svou stanici. Intenzita podkresu ve zprávách je podle všech průběžných měření i kontrolních poslechů na různých místech České republiky v pořádku. Rozhodně nepřehlušuje, ani neruší mluvené slovo.

Jan Pokorný
šéfredaktor Radiožurnálu

Spustit audio