Posluchač Jiří Pala (leden 2014)

29. leden 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 1. 2014

Text e-mailové stížnosti

Dobrý den,

obracím se na Radu ČRO s tímto následujícím problémem, který jsem sice už před několika dny napsal i na info ČRO s tímto zněním:

Právě jsem se dočetl, že v únoru příštího roku končí vysílání ČRO Radiožurnál na dlouhé vlně. Dovolte mi vyjádřit svoji nespokojenost s tímto rozhodnutím a s tím spojené i velké zklamání. Tuto stanici právě na dlouhé vlně jsme poslouchali denně po 22. hodině na letních dovolených v Chorvatsku. Jelikož jsme informacemi, získaných tímto poslechem informovali celou řadu rekreantů, budou všichni v příštím roce zklamáni. Určitě budou zklamáni i další, kteří po Evropě tuto možnost využívali. Jinak jen pro zajímavost podotýkám, že kdysi před mnoha lety, kdy ještě stanice Hvězda měla velký výkon, tak tuto stanici poslouchali naši montéři až v Maroku každý den, přesněji každou noc..Ve všech případech však všichni posluchači, ať již bývalí nebo současní budou o aktuální informace z domova ochuzeni, protože žádné jiné zprávy tento kontakt s domovem nenahradí. Přitom pro tento poslech sta čil běžný přijímač s uvedeným rozsahem. Možná by stačilo vysílat jen v dovolenkovém období, pokud je to možné. Pokud ČRO opravdu leží na srdci spokojenost posluchačů, tak by se měli příslušní pracovníci nad tímto zamyslet a nalézt nějaké řešení. Chápu, že energetická náročnost při vysílání na DV je velká, ale ne vždy všechno se dá přepočítávat na peníze.

Ještě doplňuji, že mnohé stanice vysílají pro své posluchače v zahraničí i na krátkých vlnách, tak tímto činím dotaz, zda tomu tak je i v případě ČRO - já jsem tedy žádnou takovou možnost pro evropské země nenašel.

Prosím tedy o sdělení, jakým způsobem mohou být posluchači v uvedených případech informováni zprávami ČRO.

S pozdravem

Ing. Jiří Pala

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Palo,

jménem Rady ČRo potvrzuji příjem Vaší stížnosti ze dne 6. 12. 2013. Radní si vyžádali vyjádření pana Mgr. Ondřeje Nováčka, ředitele Centra vysílání ČRo, které posléze vzali na vědomí.

Vážený pane, dovoluji si Vám přát vše dobré a zůstávám s pozdravem

Bohuš Zoubek, místopředseda Rady ČRo

Odpověď za Český rozhlas

Vážený pane Palo,

Český rozhlas se rozhodl již dále nepokračovat v distribuci signálu ČRo Radiožurnál prostřednictvím dlouhých vln. ČRo Radiožurnál byla poslední stanice ČRo, která byla ještě šířena na dlouhých vlnách. S přibývajícími technickými platformami pro šíření vysílání (DAB, DVB-T, DVB-S, internet) bohužel není ekonomicky únosné udržovat všechny původní způsoby šíření rádiového signálu. Úspory z ukončeného vysílání Radiožurnálu na dlouhé vlně budou sloužit jako zdroj pro platbu za standardní placené digitální DAB vysílání. Od 1. března 2014 můžete Radiožurnál slyšet v zahraničí prostřednictvím internetového streamu či mobilní aplikace, případně DVB-S.

V zahraničí žijící posluchači mají také možnost slyšet zahraniční vysílání Českého rozhlasu – Radio Praha. A to prostřednictvím internetového streamu, mobilní aplikace či DVB-S (více na www.rozhlas.cz)

S pozdravem

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Centra vysílání

Spustit audio