Posluchač Jaroslav Bulín (duben 2014)

26. březen 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 3. 2014

Text e-mailové stížnosti

Vážené kulturní instituce,

jsem průměrný důchodce a rád poslouchám dobrou hudbu "od Vlacha po Bacha", včetně lidové hudby ať moravských cimbálovek, tak českých dechovek. Líbí se mi krajová odlišnost lidové muziky. Jako rodák z Pošumaví mám rád zvláště staré lidové písničky tohoto kraje, které se zachovaly v archivech krajských studií ČRo v Plzni a Českých Budějovicích. Jsou to klenovy lidové hudby starých vesnických muzikantů, které nejsou na "nosičích" a které jsem až do konce minulého roku mohl poslouchat v pořadu "Ta naše písnička" na celostátním okruhu Praha (Dvojka), když tento pořad byl jednou týdně připraven v Plzni či Českých Budějovicích.
Od tohoto roku byl pořad "Ta naše písnička" zrušen, v rámci "vymezení jednotlivýh programových okruhů" teď hrají dechovku jen krajské stanice, jak mi odpověděli z vedení ČRo. To znamená, že dechovku z mého rodného kraje už ve Vsetíně neuslyším, protože zde slyšitelné Brno nemá půlhodinku dechovky z Plzně či Č.Budějovic. Mám rád i svižnou moravskou dechovku, ale jak píši výše, rád si poslechnu i "usedlejší" starošumavské písničky, jak je hrával Karel Polata a teď hrají Babouci - ale to už teď neuslyším.
A navíc od jara do podzimu, kdy se přestěhujeme s manželkou na chalupu do vesnice mezi kopci, neuslyším dechovku ani z Brna, protože tam jsou pro rozhlas FM špatné příjmové podmínky. Ale Prahu (Dvojku) tam posloucháme kvalitně, protože ta je - na rozdíl od Brna- v digitálním DVB-T nebo na satelitu - ale ta dechovku nehraje. Takže budu muset asi přes satelit poslouchat dechovku z Rakouska nebo Bavorska, tam se k lidové muzice chovají jinak...

Od mládí si pamatuji, což už je více než 50 let, že na celoplošné Praze vždy dechovku hráli, i za nejtvrdší totality. Dokonce i na stanici Hvězda byl pořad "Z klenotnice lidové hudby". Nechápu, co zrušením vysílání dechovky na celoplošné Praze ČRo získal, kolik ušetřil či proč to udělali, když to tak dlouho dobře fungovalo. Je to slušně řečeno hanebnost zvláště vůči starým lidem, kteří většinou zrušený pořad poslouchali a kteří se sotva budou razantně domáhat jeho obnovení. Je mi z toho smutno.

Platím přes 40 let řádně rozhlasové poplatky a myslím, že si vedení rozhlasu nemůže dělat takovéhle experimenty, bez ohledu na posluchače, byť by se jednalo o starou generaci.

S pozdravem Mgr. Jaroslav Bulín

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Bulíne,

potvrzuji tímto přijetí Vaší stížnosti ze dne 28. 1. 2014 a z 14. 2. 2014, která nám byla doručena z volebního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Rada Českého rozhlasu si vyžádala od vedení ČRo vyjádření k dané stížnosti. Text vyjádření od pana Mgr. Reného Zavorala, náměstka generálního ředitele, které přikládáme, vzala Rada ČRo na svém jednání na vědomí.

Se srdečným pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
úřadující předseda Rady ČRo

Odpověď za Český rozhlas

Vážený pane Bulíne,

dlouhodobou snahou Českého rozhlasu je jasné vymezení jednotlivých programových okruhů a jejich vzájemné doplnění. I proto přestal Český rozhlas Dvojka od 2. ledna 2014 vysílat pořad Ta naše písnička, které od stejného data vysílají regionální stanice Českého rozhlasu. Pořad se tedy neruší, jen se s ním můžete nadále setkávat na jiných kmitočtech než doposud.

Informovat se můžete na posluchačské lince 221 551 313 nebo emailu: info@rozhlas.cz či prostřednictvím webových stránek Českého rozhlasu www.rozhlas.cz.

O možnost poslouchat písničky na přání a dechovku tedy nepřicházíte. Ve vašem případě Vám doporučujeme k poslechu stanici Český rozhlas Brno (89,5MHz na FM/VKV), kde naladíte mimo jiné tyto pořady:
Od pondělí do pátku 12:05h a 17:05h - Pořad Morava, krásná zem (Ty nejhezčí písničky v podání kvalitních dechovek v živém kontaktním pořadu, ve kterém tlumočíme telefonické a písemné gratulace.)
V sobotu a neděli 12:05h a 17:05h - Blahopřání s písničkou
(Hudební dárky k narozeninám, jmeninám i výročí svatby.)

S pozdravem a přáním příjemného poslechu

Mgr. René Zavoral,
náměstek generálního ředitele pro program a vysílání

Spustit audio