Posluchač Jan Kotek (listopad 2013)

27. listopad 2013

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 11. 2013

Text stížnosti
viz. připojený originál

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Kotku,

jménem Rady ČRo potvrzuji příjem Vašeho upozornění ze dne 23. 10. 2013.
K tomuto tématu jsme požádali o vyjádření pana Filipa Rožánka, analytika Českého rozhlasu, jehož obsah členové Rady, po diskusi, vzali na vědomí.
Vážený pane, věřím, že budete spokojený s vysvětlením pana Rožánka a zůstanete pozorným posluchačem "našeho" média i nadále.

Přeji Vám vše dobré a zůstávám s pozdravem

Bohuš Zoubek, místopředseda Rady ČRo

Odpověď za Český rozhlas

Vážený pane Kotku,

děkujeme za Váš podnět. Rádi bychom Vás touto cestou ujistili, že Český rozhlas se rozhodně nepodílí na kyberterorismu ani na počítačových zločinech, natož dlouhodobě. Dovolte, abychom Vám poskytli následující vysvětlení.

Hlášení společnosti Google ze dne 22. října jsme zaregistrovali a okamžitě podnikli veškerá opatření, včetně bezpečnostního auditu systémů Českého rozhlasu. Neprokázalo se, že by stránky Českého rozhlasu nějaký škodlivý kód obsahovaly (píše to i Vámi zmiňovaná diagnostika společnosti Google, ve které výslovně stojí, že „tento web se za posledních 90 dnů nestal hostitelem škodlivého softwaru“).

Prověřen byl také reklamní systém, o kterém se zmiňujete ve svém e-mailu. Jedná se o skript OpenX, jenž zobrazuje anonce na projekty a pořady Českého rozhlasu. Jde tedy o propagaci vlastní činnosti ČRo a jeho vysílání, nikoliv o komerční aktivity. Stejný systém používají tisíce stránek po celém světě, včetně velkých mediálních domů, jako je například CBS, Forbes, Time Inc. nebo Reader’s Digest.

Audit neprokázal, že by problém vznikl v tomto systému a potíže ve stejné době nehlásily ani jiné weby, které ho používají. Výjimkou byl jeden jiný český web, jenž však používal odlišnou verzi OpenX. Skript jsme přesto preventivně odstranili.

Bezpečnost našich webových stránek je pro nás prvořadá, proto spolupracujeme s odborníky na tuto oblast.

Vážený pane Kotku, omlouváme se, pokud Vám hlášení o malware způsobilo nepříjemnosti. Uskutečnili jsme veškerá opatření k tomu, aby se situace neopakovala.

S přáním všeho dobrého

Filip Rožánek
analytik Českého rozhlasu

Spustit audio