Posluchač Alois Christ (leden 2014)

29. leden 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 1. 2014

Text e-mailové stížnosti

Dobrý den,

podávám stížnost na ČR1 pro nevyvážené zpravodajství dne 4.1.2014 v čase od 9h 5min.
V tomto termínu bylo vysíláno poselství od kardinála Duky. Jsem ateista a nechci mít nic společného z katolickou církví, proto žádám, aby již ČR1 nevysílala nějaké poselství katolických církevních hodnostářů. ČR1 také nevysílá žadná poselství od ateistů. Myslím, že má katolická církev dost finančních prostředků, aby si pořídíla svoje rozhlasové vysílání, kde může šířít svoje poselství pro ohlupování věřících lidí.
Žádám důsledné potrestání odpovědných lidí za toto vysílání !!!

S přáním pěkného dne

A. Christ

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Christe,

jménem Rady ČRo potvrzuji přijetí Vaší stížnosti ze dne 4. 1. 2014. Na základu Vašeho vyjádření si radní vyžádali názor pana Mgr. Ondřeje Nováčka, ředitele Centra vysíláni ČRo, který posléze vzali na vědomí.

Dovolte mi abych Vám popřál vše dobré a zůstávám s pozdravem

Bohuš Zoubek, místopředseda Rady ČRo

Odpověď za Český rozhlas

Vážený pane Christe,

Český rozhlas ve svém vysílání žádným způsobem nepropaguje ani víru určitého druhu, ani jakoukoli církev či náboženskou menšinu.

Náboženské vysílání chápeme jako veřejnoprávní službu té části posluchačů, kteří cítí spojení s určitými tradičními hodnotami, ke kterým patří i křesťanská víra. Kardinál Dominik Duka patří k výrazným současným morálním a intelektuálním autoritám naší společnosti a jeho poselství nechápeme jako propagaci jedné církve, nýbrž propagaci určitých morálních hodnot společných pro evropskou civilizaci. Ať chceme či nikoliv, kořeny této civilizace jsou křesťanské. Větší část náboženských pořadů Českého rozhlasu by se dala označit spíše za populárně vzdělávací, neboť přímo či nepřímo odkazují k židovsko křesťanským kořenům Evropy, které se projevují nejen ve společenských normách, ale i v umění a kultuře.

V našich pořadech také přinášíme reportáže a rozhovory o různých podobách víry, ale pouze s cílem informovat, nikoli nějaký názor propagovat. Tyto pořady vždycky respektují posluchačskou většinu stanice, na které se vysílají.

S pozdravem

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Centra vysílání

Spustit audio