Podnět posluchače ohledně rozhovoru s Petrem Blahutem (březen 2020)

25. březen 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 3. 2020.

Text podnětu

Dobrý den,

tímto dávám podnět ke zhodnocení pořadu Interview Plus s údajným vědcem Petrem Blahutem dne 13. února 2020, a případné vyvození dalších důsledků. Webová verze pořadu je k dispozici zde: <https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/ekologicka-stopa-odpovednost-zivotni-prostredi-udrzitelny-rozvoj-spotreba-greta_2002131629_onz>

Pan Blahut se považuje za ekologa a biologa. Věřím, že tyto obory na nějaké vysoké škole vystudoval, avšak podle dostupných informací dotyčný vědecky nepublikuje a jedinou jeho dohledatelnou publikací je kniha Mýlit se je božské : nová antropologie pro každého, ISBN 978-80-7239-328-2, již však za vědeckou publikaci považovat nelze. Vedle nich se mi podařilo dohledat jeho příspěvky ve dvou sbornících, jejichž editorem byl Josef Šmajs a tím dostupné databáze (Souborný katalog ČR a Google Scholar) končí.

Petr Blahut ve svém rozhovoru argumentuje Platónovým vyjádřením, že prý Attika byla před lidským osídlením krajinou hlubokých lesů, jenže toto tvrzení je podle odborníků mylné (mohu případně dohledat konkrétní zdroje). Jsem přesvědčen, že nepodložená vyjádření lidí, jako je Petr Blahut, vyvolávající navíc strach, mohou poškodit seriózní zájem o ochranu životního prostředí a vést ke zpochybnění ekologie a udržitelného rozvoje, jako celku.

Už vůbec si nemyslím, že by bylo vhodné jeho pozvání kompenzovat pozváním někoho, kdo ekologické problémy zlehčuje, avšak vědecky je na podobné či horší úrovni, než Petr Blahut. V oblasti ekologie má být diskuse vedena o tom, jak moc jsou problémy vážné, v jaké míře vede boj proti globálnímu oteplování k jiným ekologickým problémům (ničení půdy následkem pěstování biopaliv, nemožnost recyklace vysloužilých vrtulí z větrných elektráren), nebo jaká opatření jsou a nejsou vhodná. Ne způsobem, že budou zváni zastánci zcela extremních postojů různých směrů.

Je také na zvážení, zda by měl být člověk, v rozhlase označován za biologa a ekologa, jen na základě toho, že daný obor vystudoval, bez ohledu na další výstupy. I já mám VŠ vzdělání, můj obor se s Blahutovým do značné míry překrývá, přesto se necítím být odborníkem a v žádném případě bych nevydával tak příkré soudy, jako on.

Přeji krásný den.


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

jménem Rady Českého rozhlasu Vám děkuji za Váš podnět i za pozorný poslech vysílání média veřejné služby.

Zmíněnou stížnost jsme předali vedení ČRo k vyjádření, které si dovoluji k tomuto dopisu přiložit.

S výkladem, který toto vyjádření obsahuje, se lze ztotožnit. Host, který byl do vysílání pozván, vykazuje patřičné vzdělání i profesní CV. A navíc jistě není jediný, kdo se na vlnách ČRo k této tématice vyjadřuje, takže pluralita názorů je ve svém celku zachována.

Věřím, vážený pane posluchači, že Vás toto vysvětlení uspokojí.

S pozdravem,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

RNDr. Petr Blahut vystudoval systematickou biologii a ekologii na univerzitě v Olomouci v roce 1986. Po revoluci byl poradcem jednoho z členů vlády premiéra Petra Pitharta. Od té doby působil ve veřejné správě jako blízký spolupracovník několika ústavních činitelů. Úzce spolupracoval také s významným filosofem a ekologickým myslitelem profesorem Josefem Šmajsem. V roce 2017 mu vyšla v seriózním nakladatelství Doplněk kniha pod názvem Mýlit se je božské aneb nová antropologie pro každého. Příležitostně přednáší na univerzitách a píše články do novin. Proto se domníváme, že se může za ekologa a biologa označovat.

Při výběru hostů se především ptáme, zda dotyčný může nebo nemůže být pro posluchače podnětný a zajímavý. V případě dr. Blahuta se nám zdálo, že ano. Tento názor nadále zastáváme, byť s některými jeho názory nemusíme souhlasit.

Věřte, že dbáme na serióznost všech respondentů, kteří vystupují v pořadech Českého rozhlasu Plus, a ekologické problémy ve vysílání v žádném případě nepodceňujeme (viz pořady Natura, Laboratoř a další).

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

Spustit audio