Podnět posluchače M. Szopa ohledně dostupnosti vysílání ČRo Plus v okolí Havířova (leden 2021)

28. leden 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 28. 1. 2021.

Text podnětu
viz příloha


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane inženýre,

 

děkujeme za Váš podnět. Jedná se o otázky spíše technického charakteru, požádali jsme o vyjádření vedení Českého rozhlasu. Poskytli ho ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Jan Pokorný a vedoucí Distribuce signálu Pavel Balíček.

Jejich vyjádření považujeme za fundované a vyčerpávající.

 

Doufáme, že se Vám příjem rozhlasových vln v blízké době zlepší.

Ing. Miroslav Dittrich,
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

k níže uvedenému podnětu uvádíme následující informaci:

Program stanice ČRo Plus je v oblasti severní Moravy (Ostrava, Opava, Havířov) vysílán z vysílače Ostrava-Svinov v pásmu středních vln na kmitočtu 1071 kHz. Český rozhlas dlouhodobě usiloval o získání VKV vysílače pro tuto stanici, vzhledem k vyčerpání technických možností (nedostatek volných kmitočtů v této oblasti) to ale nebylo dosud možné. Zmiňovaná „náhrada“ hudebních stanic (pravděpodobně míněno soukromých) je zcela mimo kompetence ČRo.

Nejnovější informace je, že se podařilo po velkém úsilí zkoordinovat a připravit ke spuštění dva nové VKV vysílače pro stanici ČRo Plus, a to v Ostravě a v Opavě. Půjde o vysílače malého výkonu, přesto by měly zde výrazně zlepšit dostupnost stanice ČRo Plus i v pásmu VKV. Tyto vysílače budou spuštěny v nejbližších dnech, určitě do konce roku 2020. O konkrétním termínu a parametrech vysílačů bude Český rozhlas informovat formou tiskové zprávy.

Snahou Českého rozhlasu je, aby zajistil poslech jím provozovaných stanic maximální počtu obyvatel ČR. Vzhledem k tomu, že VKV kmitočty jsou plně obsazené, rozhodl se Český rozhlas využívat digitální platformu. V současnosti je pokrytí takové, že umožňuje příjem signálu u  95% populace.

Již od roku 2017 se na Ostravsku vysílá i digitálně v systému DAB+, mezi vysílanými stanicemi je samozřejmě i Český rozhlas Plus. Navíc je tato stanice šířená i v rámci pozemního televizního digitálního vysílání DVB-T/DVB-T2, na satelitu a na internetu. Pro digitální poslech je samozřejmě nutné pořídit si radiopřijímač, který umožňuje příjem signálu DAB+. Více informací je na webových stránkách www.dobadabová.cz.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

Ing. Pavel Balíček
vedoucí Distribuce signálu

Spustit audio