Podnět posluchače J. Valcháře ohledně digitálního vysílání (srpen 2020)

26. srpen 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 8. 2020.

Text podnětu

Dobrý den.
Jsem majitelem přijímače, který umožňuje přijímat digitální vysílání ale signál blbne. Ukazuje na přijímači, že signál není anebo když je tak je slabý. Musím proto ladit opět frekvence FM. Ve Starém Dražejově jste-li na návsi na kopci signál funguje.Trošku zlobí ale funguje a když sejdu do udolí blíž k Novému Dražejovu signál je pryč. Chápu že digitalizace rádiového signálu DAB plus je na začátku. Dále bych pochválit tvůrce Můj Rozhlas, který a to jsem uvítal, není pouze mobilní aplikací ale i na internetu. Celá naše rodina si na internetových stránkách Můj Rozhlas vybírá, poslouchá a jsme spokojeni.
Děkuji


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Valcháři,

děkujeme za Vaši připomínku technického charakteru. Rada Českého rozhlasu proto požádala jeho vedení o poskytnutí informací. Stanovisko ředitele Techniky a správy Karla Zýky Vám zasíláme spolu s naším vyjádřením.

Těší nás, že se situace s příjmem signálu také ve Starém Dražejově již brzy zlepší a doufáme, že již nic nebude bránit v bezproblémovém poslechu stanic Českého rozhlasu.

Tak jako ředitel Karel Zýka, i Rada Českého rozhlasu Vám chce poděkovat za pochvalná slova týkající se projektu Můj rozhlas.

S pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
místopředseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Valcháři,

vážíme si Vašeho zájmu o vysílání Českého rozhlasu i Vašeho zájmu o nové technologie, kam vysílání v systému DAB+ nepochybně patří. Český rozhlas každým rokem rozšiřuje pokrytí své sítě DAB+ a to na kanálu 12C v Čechách a na kanálu 12D na Moravě. Také v tomto roce 2020 připravujeme na spuštění řadu nových vysílačů.

V oblasti Vašeho zájmu, tedy ve Starém Dražejově u Strakonic, se pozitivně projeví nové vysílače Sušice a Votice, které budou spuštěny toto září a které výrazně zvýší intenzitu signálu v jednofrekvenční síti (SFN) na již zmíněném kanálu 12C. Tím dojde i ve Starém Dražejově ke zvýšení intenzity elektromagnetického pole, dle matematického modelu zhruba o 8 dB oproti současnému stavu. Možnost a kvalita příjmu se tím podstatně zvýší. Přijímač je i tak obecně vhodné používat s plně vysunutou teleskopickou anténou, umístěný blíže k oknu a to tak, aby nebyl o těsné blízkosti možných zdrojů rušení (TV, mikrovlnná trouba, motory). Jedná-li se o stacionární (nepřenosný) přijímač a je-li to možné, pak je ideálním řešením použití externí antény, například společné R/TV antény (STA) v bytových domech.

Velice nás těší též Vaše kladné hodnocení aplikace MůjRozhlas a celé naší internetové platformy, které věnujeme nemalou péči a ve které spatřujeme velkou budoucnost.

S pozdravem

Ing. Karel Zýka
ředitel Techniky a správy

Spustit audio