Pochvalný podnět posluchačky I. Síbkové k vysílání stanice ČRo Dvojka (listopad 2016)

30. listopad 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 30. 11. 2016

Text podnětu

Vážený pane řediteli, milá rado naší stanice Prahy Dvojky.

Chválíme Vaše vysílání, pěkné pořady s velikým spektrem informací. Nyní se ale stala veliká změna. Chybí nám opakování moc hezkého pořadu pánů Františka Novotného a Ludˇka Munzara. ( Prosím tyto dva pány moc pozdravujte s poděkováním, za všechny chvilky v rozhlase.) Navíc se jen poslední pořad dá poslechnout v záznamu jen týden. A jen jeden. Vím, autorská práva písniček. Ale v jiných archivovaných pořadech také jsou? Proč má zrovna tento vyjímku? Prosím, dejte nám do archivu všechna Okouzleni slovem a stará Textempora.

Ještě bychom Vás chtěli moc poprosit o obnovení Textempore pana Františka Novotného. Byl to bezvadný pořad, v kterém se posluchač dozvěděl velice milé lidské souvislosti. Hladil po duši i těle.

Pane řediteli, děkujeme za Váš dobrý přístup ke své práci, přejeme Vám hodně zdraví, štěstí a dobré životní pohody, moc sil, skvělé spolupracovníky a stále více dobrých spokojených posluchačů.

Fandíme a přejeme vše dobré i naší Radě Čro.

Čas od času píši za více posluchačů, kteří nemají tu možnost, jsou staří, ale i mladí, nemocní. Mnozí mají na světě jen poslech Vaší Prahy Dvojky. Jste bezva partner, který pomůže v nejhorších chvílích. Zavolají mi různé podněty, stížnosti a chvály a čekají na Vaši odpovědˇ. Říkáme si Věrníčci Prahy Dvojky. Někdo z nás jezdí i na Vaše dny otevřených dveří. Libují si při návštěvě Vaší jídelny. Říkají: v bříšku jako v pokojíčku. Tak prosím vyřidˇte v kuchyni obrovskou pochvalu. Prostě naše Praha Dvojka nemá chybu. Jsou spokojené i děti se slavným Ušounem Rušounem a s bezplatným voláním do rádia Junior. Dostat hračku Ušouna, no, oči rozzářené, jak o vánočním stromečku. Jen tak dál.

Vše dobré a veliké poděkování Ivana Síbková, Vaše věrná, celoživotní posluchačka od dětství. Pamatuji si Hajaju v nemocnici při spále v roku 1960. :-D

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Síbková,
děkujeme Vám za Váš dopis, těší nás, že Český rozhlas má věrné a pozorné posluchače. Co se týká pořadů Okouzleni slovem a Textempore a jejich umístění do archivu Českého rozhlasu, jak vyplývá z vyjádření šéfredaktora Dvojky Martina Gromana, věc je celkem komplikovaná. Pan šéfredaktor vše podle našeho názoru vysvětluje, stejně tak Váš požadavek na obnovení pořadu Textempore Františka Novotného.

Děkujeme za Váš zájem o Český rozhlas.
S přáním všeho dobrého,
jménem Rady Českého rozhlasu,

Hana Dohnálková
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den, vážená paní Síbková,

děkuji za Váš milý e-mail, doputoval ke mně právě ve chvíli, kdy jsem měl u sebe na kafi pana Františka Novotného, takže jsem mu hned Vaše slova tlumočil.

S umístěním pořadů Okouzlení slovem a Textempore je to o poznání složitější, nejde jen o autorská práva na písničky, ale u Okouzlení slovem také na básnické a další texty. Tento pořad tak ve svém obsahu není běžnou publicistikou, ale de facto uměleckým dílem jako četba nebo hra a řídí se tedy stejnými podmínkami jako tento typ pořadů. Nicméně pokud mohu doporučit, pánové Novotný a Munzar jsou autory hned několika CD z produkce Radioservisu, takže si setkání s nimi můžete dopřávat také touto formou.

Co se týče Textempore, hovořili jsme v tomto ohledu s panem Novotným a dohodli jsme se, že na letošní Vánoce připraví jeden pořad na podobném základě a pokud k tomu v příštím roce najdeme v programu stanice vhodný prostor, můžeme připravit nějakou řadu, která by vycházela z podobné dramaturgie jako někdejší Textempore. K pořadu samotnému se už asi vracet nebudeme, chápu osobně, že se Vám líbil, ale vše jednou začíná a končí. Ostatně, pokud by to bylo možné, mohli bychom zařadit reprízy. Věřím, že si i mezi dnešními pořady, které Dvojka vysílá najdete své stálice, které Vám budou zpříjemňovat dny.

Jsem rád, že mezi našimi posluchači máme tak skalní příznivce jako jste vy Věrníčci a přeji Vám i nám, aby nám to spolu u rádia ještě dlouho vydrželo.

Vše dobré a především dobrý poslech Dvojky

PhDr. Martin Groman Ph.D.
šéfredaktor stanice Dvojka

autor: kob
Spustit audio