Opakovaná stížnost posluchače doc. Igora Linharta na Hovory z Lán 2. 11. 2014 (prosinec 2014)

17. prosinec 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 17. 12. 2014

Text stížnosti
viz příloha

Vážený pane předsedo Rady ČRo,

jestli Vaše zpráva má být odpovědí na naše podání z 12.11., musím Vás upozornit, že se s obsahem našeho podání zcela míjí a požádat Vás, abyste si konečně přečetl původní dopis, který jsem Vám nepsal za sebe, ale spolu s dalšími signatáry za Quijotovu jízdu. Konstatuji, že náš podnět Radě ČRo nebyl žádným relevantním způsobem vyřízen a na jeho řádném vyřízení trvám.

S pozdravem

Igor Linhart
statutární zástupce
Quijotova jízda, o.s.

Odpověď Rady ČRo

Vážení členové sdružení Quijotova jízda,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaši stížnost z 1. 12. 2014.

Váš první podnět (z 12. 11.) jsme si přečetli velmi pečlivě. Rada Českého rozhlasu nemá vůči ČRo výkonné pravomoci, tj. nemůže zasahovat do programu ani do názvů jednotlivých pořadů.
V dané kauze jsme konstatovali porušení Kodexu ČRo a apelovali jsme na vedení ČRo, aby byl Kodex Českého rozhlasu dodržován.

Nutnosti rozlišovat ohledně použití různých vrstev slovní zásoby, včetně vulgarismů, podle žánrů atp. ‒ jak to zmiňujete ve svém dopise ‒ si je Rada Českého rozhlasu dobře vědoma. Podle našich poznatků, i ve vztahu k tématům přicházejících podnětů a stížností posluchačů, ono rozlišování nečiní problém ani pracovníkům Českého rozhlasu.

Těší nás skutečnost, že někteří z posluchačů, kteří Radě ČRo napsali stížnost ke stejnému tématu jako Vaše sdružení, v reakci na naši odpověď v dalších svých psaních vyjádřili spokojenost nebo poděkování za přístup Rady ČRo v oné nelehké kauze.

Vážení členové sdružení Quijotova jízda, děkujeme Vám za Váš aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Spustit audio