Dotaz posluchačky P. Ostrolucké na údajné zrušení pořadu Čajovna (červen 2015)

24. červen 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 6. 2015

Text stížnosti

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat proč už nemůžeme v 19.00 slýchat na Vltavě Čajovnu? Byl to jeden z mých nejoblíbenějších pořadů a moc mě mrzí jeho zrušení.

S pozdravem

Petra Ostrolucká

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Ostrolucká,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Váš podnět z 22. dubna.

Český rozhlas prodělává od roku 2011 významné organizační, programové a další změny, které se dotkly i pořadu stanice Vltava „Čajovna“. Tato relace naštěstí nebyla zrušena, ale „jen“ přesunuta do jiných časů (viz níže).
Nicméně nejste sama, kdo se o oné změně vyjádřil ve svém psaní zaslaném Radě ČRo kriticky. Rada vyčká určitou dobu, a kdyby známek nespokojenosti s Vámi zmiňovanou programovou změnou přibývalo, obrátila by se na vedení ČRo, aby tu změnu s odstupem zhodnotilo, popř. „obhájilo“ vůči vznášené kritice.
Nyní je to tak, že většina členů Rady ČRo podporuje pokus rozšířit příjem Rádia Wave také na VKV, tj. i snahu takto přivést část mladšího publika k poslechu stanice Vltava.

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Poskytl je Mgr. René Zavoral, programový náměstek Českého rozhlasu. RČRo toto stanovisko na své veřejné schůzi dne 24. června 2015 vzala na vědomí.

Vážená paní Ostrolucká, děkujeme Vám za Váš aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu a věříme, že si v jeho nabídce vyberete zajímavé pořady ‒ včetně Čajovny v jejích nových vysílacích časech.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Pořad Čajovna se přesunul z večerního času do prime-time na stanici Vltava. Vysílá se ve všední dny v čase 15:30 – 16:00 a o víkendech v čase 23:15 - 24:00. Odpolední Čajovna se navíc hudebně propojila s následujícím pořadem Mozaika.
Český rozhlas se rozhodl poskytnout vysílací prostor na stanici Vltava radiu Wave a vytvořit tak na VKV programovou řadu pro publikum do 30 let, kterou v současné době postrádá. Radio Wave vysílá na Vltavě každý večer hodinový proud hudby, reportáží či rozhovorů místo pořadu Čajovna.
Český rozhlas tímto krokem naplňuje svou dlouhodobou programovou strategii a splácí pomyslný dluh mladé generaci, která aktuálně v našem vysílání na VKV svou programovou řadu nemá.

René Zavoral
náměstek generálního ředitele pro program a vysílání

autor: kob
Spustit audio