Dotaz posluchačky ohledně připomínky atentátu na R. Heydricha ve vysílání ČRo Dvojka dne 27. 5. 2020 (červenec 2020)

22. červenec 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 22. 7. 2020.

Text dotazu

Od rána jako každý den poslouchám ČR 2 a jsem v šoku, že ani v jedněch zprávách nepadla zmínka o atentátu na R. Heydricha. Proč? Je v tom snad nějaký záměr zamlčovat a měnit historii? Už mě vůbec nepřekvapí, když se jednoho dne dozvím, že R.H. byl politováníhodnou obětí spiknutí E. Beneše se Stalinem......

Vyjádření Rady ČRo

Vážená paní posluchačko,

připomínání si významných událostí novodobých českých a československých dějin patří mezi důležité součásti obsahu vysílání Českého rozhlasu. Řada jeho posluchačů je na toto téma citlivá, Rada Českého rozhlasu v minulosti řešila několik podobných podnětů, například nedostatečné informování o výročí okupace Německem 15. března 1939.

O vyjádření jsme požádali i zástupce vedení Českého rozhlasu, stanovisko ředitele Programu Ondřeje Nováčka připojujeme k naší odpovědi. Radní Českého rozhlasu souhlasí s názorem, že letošní, především druhé čtvrtletí bylo z důvodu šíření koronaviru složité i pro tvůrce vysílání Českého rozhlasu. V „normální“ konstelaci by si připomínka výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora jistě zasloužila větší prostor. Proto vítáme příslib ředitele Ondřeje Nováčka, že v budoucnu dojde v tomto ohledu k nápravě.

Děkujeme a přejeme si, abyste i nadále zůstala věrná některé ze stanic Českého rozhlasu.

Ing. Miroslav Dittrich,
místopředseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

výročí atentátu na Heydricha bylo připomenuto v rámci ranního kalendária (viz. níže). Je pravda, že v předchozích letech bylo toto výročí připomínáno výrazněji, zejména při příležitosti 75. výročí v roce 2017, kdy ČRo Dvojka odvysílala celý speciální Den s Anthropoidem https://dvojka.rozhlas.cz/den-s-anthropoidem-7230545/o-poradu.

Letos se nejednalo o kulaté, ani půlkulaté výročí této události a většina akcí byla směřována k výročí tři čtvrtě století od konce druhé světové války. ČRo Dvojka tomuto tématu věnovala několik hodin vysílání 8. května 2020 v rámci komponovaného pořadu Když rozhlas volal o pomoc a speciálu Jak to vidí. Tyto náročně formáty jsme realizovali navzdory omezením spojeným s pandemií koronaviru. https://dvojka.rozhlas.cz/kdyz-rozhlas-volal-o-pomoc-unikatni-rekonstrukce-udalosti-z-kvetna-1945-8198073.

Vzhledem k velkému množství výročí není možné každý rok znovu a znovu masivně připomínat všechny historické události. Soustředíme se a hledáme atraktivní způsoby připomenutí u velkých, tj. kulatých výročí v daném roce (50., 75., 100. výročí apod.), což navazuje z pravidla i na akce pořádané dalšími organizacemi. Atentát na Heydricha považujeme za klíčovou událost našich dějin 20. století a v tomto duchu se jí budeme opět podrobněji věnovat například v roce 2022 (80. výročí).

Kalendárium Dvojky 27. 5. 2020

Před 73 lety, 27. května roku 1942, uskutečnili Jozef Gabčík a Jan Kubiš atentát na zastupujícího říšského protektora v Čechách a na Moravě Reinharda Heydricha. Nacisté bezprostředně vyhlásili stanné právo a zahájili hromadné popravy.

zvuk / Atentát na Heydricha

S pozdravem

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Programu Českého rozhlasu

Spustit audio