Dotaz posluchačky I. Romancové ohledně usnesení Rady ČRo 109/19 z 12. veřejné schůze (leden 2020)

29. leden 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 1. 2020.

Text dotazu

Dobry den, 

zaznamenala jsem usneseni Rady CRo 109/19 z 12. verejne schuze, kde jste se usnesli, ze v clanku na iRozhlas.cz, ktery informoval o konfliktu na Medialnim foru 2019 mezi Vladimirem Frantou a Petrou Prochazkovou, doslo k poruseni kodexu, nebot nebyl dan prostor Vladimiru Frantovi k vyjadreni.

Jelikoz o tomto usneseni pripravuji clanek, chtela bych vas pozadat o vyjadreni, jakym zpusobem jste overovali, zda byl Vladimiru Frantovi dan prostor k vyjadreni zejmena

 1) zda jste kontaktovali Vladimira Frantu, byl-li mu dan prostor k vyjadreni

 2) zda jste kontaktovali autora clanku Zitu, zda dal Vladimiru Frantovi prostor k vyjadreni

 3) co stalo v odpovedi sefredaktora CRo na vas dotaz k clanku

 4) vzali jste v uvahu, ze Vladimir Franta po konfliktu pro jina media uvedl, ze se ke konfliktu nebude pro media vyjadrovat, cili mohlo toto verejne tvrzeni vest autora clanku k tomu, ze nema smysl ho kontaktovat?

 5) Jakym zpusobem clen rady Knourek zjistil, ze nebyl dan Vladimiru Frantovi prostor k vyjadreni? Kontaktoval Vladimira Frantu, autora clanku Zitu, nebo vychazel pouze z toho, ze v clanku jeho vyjadreni chybi?

Dekuji za odpoved.

Ingrid Romancova
web Evropsky rozhled

Vyjádření Rady ČRo

Vážená paní Romancová,

jménem Rady Českého rozhlasu si Vám dovolujeme zodpovědět Vaše dotazy, které od Vás Rada ČRo obdržela emailem 20. prosince 2019.

Předmětem Vašich dotazů je usnesení Rady ČRo 109/19, které bylo přijato na veřejné schůzi Rady ČRo 18. prosince 2019, a které se týká článku na serveru iROZHLAS.cz, z 23. listopadu 2019 s názvem:

„ Incident na Mediálním fóru 2019. Novinářka Petra Procházková udeřila redaktora Sputniku“.

Zásadní problém v tomto případě Rada ČRo shledala v tom, že nebyl dán prostor druhé názorové straně, čímž došlo k zásadnímu porušení novinářské objektivity. Daný článek nebyl z pohledu Rady ČRo v pořádku a ani obšírné vyjádření ředitele zpravodajství a šéfredaktora serveru iROZHLAS.cz úsudek radních neoslabilo. Proto jsme přistoupili k danému usnesení.

Odpovědi na Vaše dotazy přikládáme přímo k jednotlivým otázkám, součástí našich odpovědí je rovněž výše zmíněné vyjádření ředitele zpravodajství ČRo Jana Pokorného a šéfredaktora serveru iROZHLAS.cz Radka Kedroně v příloze.

Závěrem si dovoluji shrnout k této záležitosti podstatné: „Povinností Rady Českého rozhlasu, jakožto kontrolního orgánu veřejnoprávního média, je dohlížet na to, zda je důsledně dodržován zákon o Českém rozhlasu a Kodex Českého rozhlasu. Rada ČRo vyhodnotila, že v případě předmětného článku tomu tak nebylo.“

Děkuji Vám, jménem Rady ČRo,
Hana Dohnálková, předsedkyně

Odpovědi na dotazy:

  1. zda jste kontaktovali Vladimira Frantu, byl-li mu dan prostor k vyjadreni

Odpověď Rada ČRo: Pana Vladimíra Frantu Rada Českého rozhlasu nekontaktovala, nebyl důvod. Skutečnost, že panu redaktorovi nebyl dán prostor k vyjádření, zcela jednoznačně vychází ze zveřejněného textu.

  1. zda jste kontaktovali autora clanku Zitu, zda dal Vladimiru Frantovi prostor k vyjadreni

Odpověď Rada ČRo: Autora článku Rada ČRo nekontaktovala. Rada ČRo nebyla spokojena se způsobem zpracování článku na serveru iROZHLAS.cz. Jelikož server iROZHLAS.cz je pevnou součástí Českého rozhlasu a pro kontrolní orgán Českého rozhlasu - Radu ČRo -  je partnerem generální ředitel ČRo, obrátila se Rada ČRo s dotazy na něj.

  1. co stalo v odpovedi sefredaktora CRo na vas dotaz k clanku

Odpověď Rada ČRo: Odpověď ředitele zpravodajství a šéfredaktora serveru iROZHLAS.cz připojujeme níže.

  1. vzali jste v uvahu, ze Vladimir Franta po konfliktu pro jina media uvedl, ze se ke konfliktu nebude pro media vyjadrovat, cili mohlo toto verejne tvrzeni vest autora clanku k tomu, ze nema smysl ho kontaktovat?

Odpověď Rada ČRo: Článek na serveru iROZHLAS.cz nebyl dle Rady ČRo dobře zpracován, nebyl dán prostor oběma stranám, to považuje Rada ČRo za stěžejní.

  1. Jakym zpusobem clen rady Knourek zjistil, ze nebyl dan Vladimiru Frantovi prostor k vyjadreni? Kontaktoval Vladimira Frantu, autora clanku Zitu, nebo vychazel pouze z toho, ze v clanku jeho vyjadreni chybi?

Odpověď Rada ČRo: Tato otázka směřuje přímo na jednoho z členů Rady ČRo. Rada v této věci jednala jako kolektivní orgán, proto není možné na danou otázku odpovědět.

 

Vyjádření vedení ČRo (viz příloha)

Spustit audio