Dotaz posluchačky E. Gojdové ohledně zrušení folklorních pořadů v ČRo (červen 2020)

24. červen 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 6. 2020.

Text dotazu

Dobrý den, 

 

minulý rok mě velmi překvapil rozhlas Dvojka, když zrušil nedělní pořad Folklorní notování. I dotázala jsem se Dvojky, proč k tomu došlo a bylo mi odpovězeno, že folklorní pořady se vysílají na oblastních rozhlasech, kam ostatně dle nich  patří a abych se  tedy zaposlouchala tam, což ale u každého rádia hned tak lehce nejde. Pak jsme si ještě jednou napsali v tom smyslu, že stejně každý druhý Pražák Pražákem není a možná že to více lidí mrzí, že si nemůže, alespoň jednou týdně, poslechnout něco nevyumělkovaných písniček a hezkého vyprávění. 

Pak mi ale promluvila z duše paní Magdalena Múčková , která se folklorním pořadům věnuje a v Týdeníku rozhlas č.15 v rubrice Radioraport, kde na otázku Co by měl veřejnoprávní rozhlas zlepšit v přístupu k folkloru ?  odpovídá v tom smyslu, že  se též podivuje nad zrušeným pořadem v r. 2019 na Dvojce a že je to popírání vlastních kořenů, kterými se chlubíme jen při výjezdech do ciziny.

A tak mi napadlo vás poprosit, zda by bylo možné / jak už se vlastně stalo   u nedělní mše, kterou převzala Vltava po Dvojce a i v době koronaviru ji vysílali přímo z Vinohradské /, převzít tento  pořad též po Dvojce a začlenit jej do pravidelného vysílání Vltavy. Byl by to krásný počin a potěšil mnoho posluchačů. Oni ti starší, které to těší, už většinou nikam nepíší.

 

Děkuji a s pozdravem

Eva Gojdová - dlouholetá čtenářka TR a posluchačka

Vyjádření Rady ČRo

Vážená paní Gojdová,

Váš podnět týkající se folklórních pořadů ve vysílání Českého rozhlasu není ojedinělý. Rada Českého rozhlasu čas od času dostává i od jiných posluchačů podobně zaměřené.

Podle názoru radních folklór na rozhlasové vlny neoddiskutovatelně patří. A jak vyplývá z přiloženého vyjádření ředitele Programu Ondřeje Nováčka, ve vysílání Českého rozhlasu se stále objevuje. Rada Českého rozhlasu považuje toto vyjádření za vyčerpávající a ztotožňuje se s ním.

Budeme rádi, pokud zůstanete posluchačkou některé ze stanic Českého rozhlasu.

S pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
místopředseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Vážená paní Gojdová,

děkuji za Váš zájem o vysílání stanic Českého rozhlasu. Máte pravdu, že pořad Folklórní notování převzala kompletní síť regionálních stanic, která jej vysílá každou sobotu od 19 hodin. V rámci profilace stanic Českého rozhlasu je folklór přirozenou dominantou regionálních stanic, neboť folklór má ve své podstatě taktéž regionální charakter. Krajské stanice mají na rozdíl od celoplošného vysílání schopnost přesně zacílit na zájemce o lidovou kulturu a zároveň přesněji vystihnout a kultivovat duši regionu a krajová specifika. V této souvislosti je dobré připomenout, že počet posluchačů sítě regionálních stanic je ve srovnání s ČRo Dvojkou vyšší a zásah je tak větší. To platí i o VKV pokrytí, které je u regionálních stanic podstatně lepší. Téměř kdekoliv v ČR je možné naladit některou regionální stanici Českého rozhlasu, v některých oblastech i více stanic najednou. Pokud zmiňujete Prahu, v této oblasti vysílá Český rozhlas Region, takže ani Pražané o přístup k folklóru na vlnách ČRo nepřišli. Pokud by přesto nebylo možné regionální stanice naladit, stále je varianta poslechu přes internet, případně TV (DVBT). Pořady jsou rovněž veřejně přístupné v archivu na webu ČRo, takže je možné poslouchat kdykoliv a kdekoliv.

https://regiony.rozhlas.cz/folklorni-notovani-7777620

Český rozhlas Vltava se dlouhodobě orientuje na klasickou a jazzovou hudbu, tj. zejména artificiální hudební žánry. Například duchovní hudba provázející bohoslužby výborně harmonizuje s ostatním programem Vltavy. Žánr lidové hudby do stylu Vltavy zapadá mnohem méně a z hudebních preferencí vltavských posluchačů víme, že folklór se s jejich vkusem příliš nepojí. To neznamená, že se Vltava nevěnuje lidovým tradicím ve svých publicistických a hudebních pořadech, a to z pravidla v překvapivých kontextech a neotřelých úhlech pohledu.

Věřím, že si folklórní pořady na vlnách Českého rozhlasu najdete a zůstanete naší věrnou posluchačkou.

S pozdravem

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Programu Českého rozhlasu

Spustit audio