Dotaz posluchačky D. Fialové ohledně snížení počtu stálých zaměstnanců ČRo (březen 2020)

25. březen 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 3. 2020.

Text dotazu

Dobrý den,

obracím se na Vás s žádostí o informaci.

V posledním roce pracuje v ČRo mnoho známých tváří - pan Gondík Čenský, paní Kostková a mnoho dalších.

Předpokládám, že tito lidé jsou externími zaměstnanci ČRo.

Zajímalo by mě, o kolik se snížil počet stálých pracovníků rozhlasu vzhledem k tomu, že mnoho pořadů zajišťují tito externisté.

Rada ČRo, která sleduje mj. hospodaření rozhlasu, tyto informace  jistě má.

Děkuji za odpověď

Dana Fialová


Vyjádření Rady ČRo

Vážená paní Fialová,

jménem Rady Českého rozhlasu Vám děkuji za podnět, který jste nám zaslala. Předali jsme jej vedení ČRo k vyjádření, které si dovoluji k tomuto dopisu připojit.

S vysvětlením, které obsahuje, se lze ztotožnit. Odměňování externích spolupracovníků je jednou z kapitol rozpočtu ČRo, která nikterak nesouvisí s počtem zaměstnanců resp. s jejich optimalizací.

Věřím, vážená pan Fialová, že toto vysvětlení přijmete jako dostačující.

S pozdravem,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážená paní Fialová,

Český rozhlas má v rámci provozních rozpočtů jednotlivých stanic vyčleněno každoročně cca 180 mil. Kč na výplatu honorářů fyzickým osobám, tj. zejména autorům a výkonným umělcům, kteří se podílí na výrobě programu. Jde tedy o samostatnou rozpočtovou kapitolu, která přímo nesouvisí se mzdovými náklady a počtem pracovníků.

Český rozhlas spolupracuje se známými osobnostmi dlouhodobě, a proto Vás ujišťuji, že není žádná souvislost mezi spoluprací s umělci a výší jejich honorářů a optimalizací počtu pracovníků, která byla realizovaná v roce 2018.

Snížením počtu zaměstnanců (redukce o cca 100 pracovníků) k 30. 9. 2018 si Český rozhlas vytvořil rezervu ve mzdových nákladech, kterou během následujících dvou let plně rozpustil do platů svých stávajících zaměstnanců valorizacemi mezd k 1. 1. 2019 a k 1. 1. 2020, čímž především reagoval na vývoj průměrné mzdy na pracovním trhu.

S pozdravem

Ing. Martin Vojslavský
ředitel Ekonomiky Českého rozhlasu

Spustit audio