Dotaz posluchače T. Gajdoše ohledně zpravodajství o Mistrovství světa v šachu (leden 2017)

25. leden 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 1. 2017

Text dotazu

Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem týkajícím se sportovního vysílání. Byl bych rád, kdyby ste mi vysvětlili, případně mně vyvedli z omylu, proč věnujete tak málo času, prakticky žádný, zpravodajství ze světa šachu?
Radiožurnál sledují dosti pravidelně a udivilo mně, že z probíhajícího Mistrovství světa v NY jsem zaregistroval pouze jednu zprávu!
Za Vaši vysvětlující odpověď předem děkuji a s pozdravem Tomáš Gajdoš

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Gajdoši,

děkujeme za Váš dopis, který považujeme (jak sám uvádíte) spíše za dotaz, než stížnost. O vyjádření jsme prostřednictvím generálního ředitele požádali ředitele zpravodajství Českého rozhlasu Jana Pokorného, k této odpovědi ho připojujeme.
Vyplývá z něj, že ve vysílání Českého rozhlasu se informace o nedávném Mistrovství světa v šachu z různých úhlů pohledu objevily.
Doufáme, že toto vysvětlení přijmete a zůstanete posluchačem Českého rozhlasu.

S přátelským pozdravem
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Gajdoši,

děkuji za dotaz. Je pravda, že informacím o Mistrovství světa v šachu se věnujeme v porovnání např. se světovými šampionáty ve fotbale nebo hokeji méně. Jiná situace by zřejmě nastala, kdyby finalistou v šachu byl reprezentant ČR.

Tuto sportovní událost jsme ale neignorovali. Věnovali jsme se shrnutí celého dosavadního průběhu finále a informovali, jak se hraje dál za nerozhodného stavu. Pár dní předtím redaktoři v odvysílaném materiálu přiblížili paralelu s legendárním zápasem Fischer x Spaskij. Před zahájením MS jsme odvysílali dva příspěvky na téma MS v šachu: Čím je Carlsen výjimečný, že zatím bez problémů vládne světovému šachu? Jak jsou na tom čeští šachisti v porovnání se světovou špičkou + výsledky zápasu o titul dáváme ve zpravodajských relacích.

Děkuji za pochopení a jsem s pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio