Dotaz posluchače K. Pešaty ohledně hudby na pozadí zpráv ČRo Radiožurnál (listopad 2015)

25. listopad 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 11. 2015

Text dotazu

Dobrý den,
pravidelně poslouchám zprávy na Radiožurnálu. Z jakého důvodu je poslech zpráv narušován hudbou v pozadí? právě nyní byl úvod s "hudbou" a vlastní zprávy již narušovány naštěstí nejsou, ale např. v 6,30 ve všední den místo kvalitního poslechu mluveného slova je v pozadí slyšet hudba.
Má to nějaký dúvod?
děkuji za objasnění.
S pozdravem
Karel Pešata

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Pešato,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Váš podnět z 15. 9. 2015.

Ohledně tzv. zvukové grafiky Radiožurnálu (a také stanice Dvojka) se množí stížnosti posluchačů k RČRo. Někteří pisatelé stejně jako Vy pociťují některé prvky tzv. zvukové grafiky jako rušivé či příliš podbízivé a tedy nevhodné pro rozhlas veřejné služby.
Ohledně Dvojky Rada ČRo již připravila zadání k nezávislé analýze pro potřeby Rady Českého rozhlasu. V případě stanice Radiožurnál se tak může stát někdy v budoucnu.
Děkujeme Vám za to, že jste ve svém podnětu zdokumentoval také své zhruba pětiměsíční ‒ a naneštěstí marné ‒ pokusy o komunikaci v oné věci přímo s pracovníky Českého rozhlasu.
Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je Jan Pokorný, šéfredaktor stanice ČRo Radiožurnál.
Text připojujeme v příloze. Chápejme ho prosím jen jako dokument o postoji vedení ČRo v obou záležitostech. Rada ČRo se s tím vyjádřením neztotožňuje. Zaprvé: vyjádření J. Pokorného nic nesděluje k tomu problému, že jste, jak uvádíte, na několik Vašich e-mailů adresovaných pracovníkům ČRo od 26. dubna do 4. září nedostal žádnou meritorní odpověď (jen zprávu, že je Váš dotaz přeposlán). Přitom rada zaslala při žádosti o vyjádření i e-maily, které jste přiložil ke svému podnětu. Chápeme to tedy tak, že vedení ČRo nijak nerozporuje Vaše tvrzení, že Vám ve výše zmíněné době od 26. dubna do 4. září nebylo ze strany ČRo meritorně odpovězeno.
Doufáme, že tak frapantní příklad nekomunikace s posluchačem zapříčinila „jen“ shoda neštastných náhod. Nicméně rada na své veřejné schůzi dne 25. 11. 2015 apelovala na vedení ČRo, aby se podobný případ neopakoval.

Zadruhé: J. Pokorný (nebo případně někdo z pracovníků ČRo, kdo mu vyjádření připravil) si Vaše sdělení přečetl špatně ‒ rozhodně jste nepsal, že problém s hudebním podkresem zpráv shledáváte jen při poslechu během jízdy autem...
Není to poprvé, co se Rada ČRo při své odpovědi posluchači vyslovuje kriticky k vyjádření, které jí bylo poskytnuto vedením Českého rozhlasu a pod kterým je podepsán Jan Pokorný, šéfredaktor Radiožurnálu. Rada ČRo tedy opět vedení ČRo požádala, aby jí předkládalo kvalitnější vyjádření.

Vážený pane Pešato, velice Vám děkujeme za aktivní zájem o práci Českého rozhlasu.

S pozdravem

PhDr. Petr Šafařík
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Tzv. zvuková grafika slouží v první řadě ke snadnější identifikaci stanice. Ta, kterou používá Radiožurnál, vznikla v roce 2012. Podkres doplňuje jednotlivé zpravodajské bloky ve zprávách /titulky, sport, počasí a Zelenou vlnu/. Zprávy jako takové podbarvené podkresem nejsou. To, dohromady s předěly a znělkami v úvodu hodiny, tvoří - vedle hudební složky a projevu moderátorů, zprávařů a reportérů - celkovou charakteristickou zvukovost stanice. Naši technici v uplynulých měsících vyladili cestu zvuku od mikrofonu až na vysílače. Je to složitý proces, který ovlivňuje mnoho faktorů - nastavení optimodu na začátku, tedy za mixážní pultem v režii, až po nastavení procesoru zvuku na vysílači. Je mi líto, že Vám v přijímači v automobilu dělá poslech problémy. Chystáme se brzy znovu ověřit nastavení, úroveň signálu, poměr slova a hudby, jakož i další parametry. Rozhodně nechceme, aby výsledný celek působil jakkoliv rušivě.

Jan Pokorný
šéfredaktor ČRo Radiožurnál

autor: kob
Spustit audio