Dotaz posluchače J. Voloczeka ohledně pořadů pro ateisty v ČRo (únor 2016)

24. únor 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 2. 2016

Text dotazu

Dobrý den

Mohli byste prosím dávat i pořady pro ateisty? Ateistů je u nás většina, ale prostor pro menšinu věřících je poměrně rozsáhlý (Bohoslužby, Hovory, Kořeny, Mezi nebem a zemí, Za hranou, Zaostřeno na církve, Ranní slovo, Ranní úvaha)
Jsem ateista a považuju se za docela čestného člověka a dokážu rozpoznat, co je dobré a co špatné, bez toho aby bych byl věřícím.

Bylo by pro vás příliš obtížné udělat pořad i pro nevěřící? Pokusit se o jakousi vyváženost?
Vím, že peníze nejsou všechno, ale kdo vám platí víc? Věřící nebo ateisté?
Věřím, že nebudu sám

Pěkné Vánoce přeju

Jiří Voloczek

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Voloczku,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Váš podnět z 11. 12. 2015.

Rada ČRo se v minulosti zabývala poměrem mezi počtem náboženských pořadů ČRo a těmi řazenými do sekce „Věda a vzdělání“ ‒ zachycují to statistiky „Programové profily stanic Českého rozhlasu podle metodiky EBU“, které jsou připojovány jako přílohy k „Výročním zprávám Rady ČRo o činnosti ČRo“ a jsou volně dostupné na webu ČRo v sekci Dokumenty Rady ČRo (http://www.rozhlas.cz/rada/dokumenty). Zkratka EBU označuje European Broadcasting Union ‒ mezinárodní sdružení vysílatelů veřejné služby.
Rada ČRo v letech 2013/2014 přispěla k tomu, že ČRo nechal své náboženské pořady posoudit odbornou analýzou, následná nová koncepce ČRo proklamovala, že by některé z příslušných pořadů měly nadále být spíše duchovní a spirituální než náboženské.
Rada ČRo začala opět zadávat nezávislé odborné analýzy vysílání Českého rozhlasu. Je možné, že některou zaměříme i na problematiku, kterou jste se zabýval ve své stížnosti. Pokládáme to za závažné téma.
Dále dodáváme, že Rada ČRo v minulosti dala jasně najevo, že se nelze dopouštět dehonestace žádných skupin obyvatel ani podle jejich vztahu k náboženství, srov. odpověď rady na tuto posluchačskou stížnost: http://www.rozhlas.cz/rada/stiznosti/_zprava/posluchacka-zuzana-gabajova-duben-2014--1345503

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím (tehdy prozatímního) generálního ředitele ČRo vyjádření. Vypracoval Mgr. René Zavoral, tehdejší náměstek pro program a vysílání. Text připojujeme v příloze. Mgr. Zavoral se vyhnul odpovědi na Vaši otázku, které rozumíme tak, proč není v ČRo takový pořad zabývající se religiozitou, náboženskými dějinami, vztahem církví a společnosti atd., který by se nesl (např. výběrem moderátorů a respondentů) v ateistickém či filozoficky sekulárním duchu. Tj. pořad, který by byl analogický tomu, že jsou v ČRo publicistické pořady (přenosy mší samozřejmě ponecháváme stranou), které svým pojetím, moderátory a volbou hostů přinášejí k výše uvedeným tématům a okruhům přístupy a akcenty náboženské. Vaše otázka je podnětná, Rada ČRo se k ní při vhodné příležitosti vrátí.

Vážený pane Voloczku, děkujeme Vám za Váš zájem o vysílání Českého rozhlasu.

S pozdravem

PhDr. Petr Šafařík
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Duchovně zaměřené pořady jsou ve vysílání Českého rozhlasu zastoupeny minoritně. Navíc
jsou rovnoměrně zastoupeny na všech celoplošných stanicích a jejich vysíláním naplňujeme
podstatu veřejné služby. Nicméně drtivá většina pořadů není duchovně zaměřená. Vysíláme
zpravodajství, analytickou publicistiku, vzdělávací pořady, ale také program pro děti a
zábavní nebo hudební pořady. Vysílání všech stanic Českého rozhlasu je koncipováno tak, že
pokud Vám nevyhovuje nějaký pořad, máte vždy možnost přepnout na vysílání naší sesterské
stanice.

Mgr. René Zavoral
náměstek GŘ pro program a vysílání

autor: kob
Spustit audio