Dotaz posluchače J. Mencla ohledně aplikace mujRozhlas (červen 2020)

24. červen 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 6. 2020.

Text dotazu

Dobrý den,

stáhnul jsem si aplikaci mujrozhlas, kterou na mobilu pravidelně používám. Problém nastal před dvěma dny. Po otevření aplikace a snahy něco přehrát, se systém zablokuje s požadavkem, abych souhlasil se smluvními podmínkami Googlu. Domníval jsem se, že aplikaci zřídil Český rozhlas a s Googlem nemá nic společného. S ohledem na skutečnost, že na mé dotazy rozhlas v minulosti nikdy nereagoval, nestál jsem mu za odpověď, ačkoli řádně poplatky za vysílání platím, obracím se na Radu Českého rozhlasu. 

Má otázka: Proč mám pro poslech odvysílaných pořadů / programů Českého rozhlasu souhlasit se smluvními podmínkami Googlu? 

Dnes jsou všechny podmínky, dlouhé a často nesrozumitelné. 

Děkuji za odpověď,
s pozdravem Jaroslav Mencl


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Mencle,

děkujeme za Váš podnět. Pro řešení Vašeho problému radní požádali zástupce vedení Českého rozhlasu o stanovisko. To poskytl ředitel Nových médií Českého rozhlasu Jiří Malina. Považujeme ho za vstřícné a vyčerpávající. Doufáme, že v něm uvedený postup přispěje k vyřešení celé záležitosti.

S pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
místopředseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

pro poslech odvysílaných pořadů/programů Českého rozhlasu není nutné souhlasit se smluvními podmínkami společnosti Google a nabízíme i mobilní verzi webové podoby na adrese www.mujrozhlas.cz.

Český rozhlas nicméně nabízí za účelem komfortnějšího poslechu svých pořadů posluchačům mobilní aplikaci mujRozhlas, která je zdarma k dispozici v obchodě s aplikacemi společnosti Google: Google Play. Pro registraci uživatele na platformy společnosti Google a zřízení uživatelského účtu je nezbytné souhlasit se smluvními podmínkami společnosti Google, jinak uživatel do obchodu s aplikacemi Google Play vůbec nemůže vstoupit.

V posluchačem zmíněné situaci pravděpodobně došlo k aktualizaci smluvních podmínek společnosti Google a bylo nutné změny odsouhlasit před další aktualizací mobilní aplikace mujRozhlas. Český rozhlas k žádnému blokování uživatelů aplikace mujRozhlas nepřistupuje.

Pokud uživatel se smluvními podmínkami společnosti Google nesouhlasí a nechce používat mobilní aplikaci, stále má k dispozici již zmíněnou službu mujRozhlas v podobě webových stránek na adrese www.mujRozhlas.cz.

Pro jednodušší zjištění problému posluchače bude nejlepší, aby se posluchač obrátil přímo na kolegu Jana Misáka (jan.misak@rozhlas.cz).

S pozdravem

Jiří Malina
ředitel Nových médií Českého rozhlasu

Spustit audio