Dotaz novináře O. Černého ohledně hospodaření ČRo a kontroly Radou (duben 2020)

29. duben 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 4. 2020.

Text dotazů

Dobrý den,

pro připravovaný článek pro server Hlídací pes týkající se veřejnoprávních médií v České republice Vás jako zástupce veřejnosti v kontrolním orgánu žádám o odpovědi na tyto dotazy:

  1. Jak konkrétně Rada Českého rozhlasu kontroluje, že generální ředitel ČRo postupuje s péčí řádného hospodáře?
  2. Jak konkrétně Rada Českého rozhlasu kontroluje, že generální ředitel ČRo postupuje s péčí řádného hospodáře v souvislosti s udělováním odměn manažerům ČRo na 1. stupni řízení?
  3. Ve kterých jiných konkrétních případech než v kauze bývalého náměstka generálního ředitele ČRo Michala Koliandra se Rada ČRo, případně její Dozorčí komise, věnovala adekvátnosti výše odměn náměstků GŘ, případně manažerů na 1. stupni řízení? (V zápisech z jednání Rady ČRo, Předsednictva Rady ČRo, případně Dozorčí komise Rady ČRo žádné jiné dohledatelné případy nejsou.)
  4. Rada ČRo konstatovala neadekvátnost výše odměn pouze v případě bývalého náměstka GŘ M. Koliandra. V případě bývalého náměstka GŘ Jiřího Svobody tak neučinila. Může Rada ČRo veřejnosti ozřejmit, proč jí odměna náměstkovi GŘ J. Svobodovi za období červen 2014 (provozní odměny 982 718 Kč) přijde adekvátní a za co konkrétně byla tato odměna udělena?

Děkuji za odpovědi, které budou kromě připravovaného textu použity pro případný soudní spor s Českým rozhlasem o zveřejnění odměn managementu ČRo na 1. stupni řízení za rok 2019. Jak již byla Rada ČRo v minulosti informována, ČRo byl nucen soudním rozhodnutím vydat informace téhož typu za rok 2014. Přesto je za rok 2019 poskytnout nadále odmítá, a to přes stanovisko Úřadu na ochranu osobních údajů, který stanovil, že ČRo má požadované informace poskytnout.

S pozdravem

Ondřej Černý
novinář

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Černý,

poslal jste Radě ČRo několik otázek týkající se kontroly Českého rozhlasu, zde přikládám odpovědi.

K otázce č. 1:
Rada Českého rozhlasu kontroluje hospodaření Českého rozhlasu průběžně. A to především prostřednictvím své Dozorčí komise, ve které jsou zastoupeni zkušení ekonomové z praxe. Členové této komise průběžně minimálně jedenkrát za měsíc kontrolují vývoj hospodaření veřejnoprávního rozhlasu, průběžně komunikují s generálním ředitelem a ekonomickým ředitelem. Nechávají si předkládat účetní a další dokumenty a důsledně je prověřují. O všem průběžně informují členy Rady ČRo. Jednání Dozorčí komise se osobně účastní buď předseda Rady ČRo, nebo jiný člen Rady. Při jakékoliv nejasnosti žádá Dozorčí komise generálního ředitele nebo ekonomického ředitele o objasnění. Dozorčí komise každoročně odborně posuzuje Zprávu o hospodaření Českého rozhlasu a doporučuje ji ke schválení Radě. Rada ČRo schvaluje rozpočet a závěrečný účet na základě zprávy nezávislého auditora.

K otázce č. 2:
Generální ředitel je zodpovědný za rozpočet Českého rozhlasu. Tedy i za část rozpočtu obsahující osobní náklady. Posuzování a hodnocení práce zaměstnanců Českého rozhlasu včetně nejvyšších manažerů je plně v kompetenci generálního ředitele.

K otázce č. 3:
Současná Rada ČRo se nevěnovala adekvátnosti výše odměn náměstků GŘ a manažerů na 1. stupni řízení Českého rozhlasu. 

K otázce č. 4:
Nemohu komentovat postup tehdejší Rady ČRo.


Jménem Rady Českého rozhlasu, s pozdravem

Miroslav Dittrich
úřadující předseda Rady Českého rozhlasu

Spustit audio