Jak to vidí Michal Pavlata - 26. září

26. září 2012

Evropský den jazyků jsme si dnes připomněli s hercem a žurnalistou Michalem Pavlatou. Hovořili jsme o alkoholu s „rodným listem“, nových kolcích a také o bující aféře v nejvyšší fotbalové soutěži.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den. U poslechu Jak to vidí vás vítá Zita Senková. Dnes je naším hostem herec Michal Pavlata. Dobrý den.
Michal PAVLATA, herec
--------------------
Dobrý den.
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
26. září je evropským dnem jazyků. Také naše ranní vysílání se zaměřilo na jazyky. Jaký je váš vztah, pane Pavlato, k cizím řečím?
Michal PAVLATA, herec
--------------------
No, tak já jsem hodně zanedbanej. Naše generace je velmi zanedbaná bohužel jazykově, protože jsme si mysleli, že to nebudeme nikdy moc potřebovat. Já mluvím poměrně slušně německy, a to jenom proto, že jsem se to učil trošku na ulici v oblasti Jablonce nad Nisou, kde to byl velmi rozšířenej jazyk a potom jsem chodil do školy, byl jsem i na takovým kurzu ve Švýcarsku ve svejch asi 35 letech, když mě po dlouhý době pustili za mým tatínkem emigrantem, tak jsem tam strávil prostě asi měsíční kurz. Ale jinak jsem velice zanedbanej a jsem šťastnej z toho, že dnešní generace už tenhle problém nemá. Dneska, když na divadelní fakultu přijdou stážovat nějaký zahraniční profesoři, tak naši studenti s nimi komunikují anglicky a je to naprosto výborný. To jim závidím, ale mám z toho ale samozřejmě velkou radost. Ale co se týče těch jazyků, já mluvím docela slušně rusky. A když jsme se dneska, nepodařilo se v této stanici spojit s Liborem Dvořákem do Moskvy, tak já vím, že on mi jednou říkal: "Ruština je moc dobrá řeč." Já jsem říkal, já vím, to je úžasná řeč. Mně jednou dokonce ruština zachránila život. Tak on se ptal jak a já jsem mu říkal, to je jednoduchý, já jsem stál na Žižkově za takovýho pošmournýho večerního dne a okolo šli takový dva frajeři, chytli mě každej za jednu ruku a řekli mi, já jsem měl na hlavě takovej klobouk, černý brejle a vypadal jsem tak dost jako výhružně, a oni se mě nebáli, naopak mi řekli: "Dej nám nějaký prachy a provedeme to hned a v klidu." A já, protože dabuju akční hrdiny, tak jsem podlehl dojmu, že jsem akční hrdina a vypadlo ze mě: /ruský text/ a oni odešli. Takže se nikdy nedozvěděli, že jsem recitoval poemu Vladimíra Majakovského Piesňa o sovětskom pasportě, jak mě ji na divadelní fakultě naučila Olga Pavlovna Nikitina. Ruština je krásnej jazyk, musíme vědět, to není jenom jazyk Leonida Břežněva, ale také jazyk Lermontova, Puškina, Čechova nebo Olega Tabakova, který přijede hostovat jako režisér na Vinohradské divadlo k Tomáši Töpferovi.
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní posluchačka Věra z Prahy se ptá, jestlipak se už učíte maďarsky? A naráží na váš fejeton v pondělním Kolotoči. Tak možná jenom velmi stručně, o co šlo?
Michal PAVLATA, herec
--------------------
Aha, tak ten fejeton se jmenoval /nesrozumitelné/ a byl o tom, že při svém zájezdu do Budapešti jsem si napsal na, když jsem vycházel z hotelu, název toho hotelu na papírek /nesrozumitelné/ a chodil jsem po Budapešti a když jsem se potom ztratil a ukazoval jsem všem těm Maďarům, že to je můj hotel a oni mě pořád jako nerozuměli, až v závěru se zjistí, že /nesrozumitelné/ není název hotelu, ale znamená to hotel k pronajmutí. Jinak my jsme s Alexem Königsmarkem vymysleli, vyvinuli teorii, že maďarština jako řeč vůbec neexistuje, protože Maďaři mluví francouzsky, anglicky, německy a na jihu Maďarska italsky. Teprve v okamžiku, kdy se objeví nějaký cizinec a oni zaznamenají, že ten člověk je cizinec, tak začnou si z něj dělat trošku legraci a dělají takovou tu ... jenom ten cizinec odejde, tak oni přecházejí do němčiny, francouzštiny, italštiny nebo angličtiny.
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak tolik jazykové okénko na úvod dnešního Jak to vidí. Pojďme k dalším událostem. Kdy skončí v Česku částečná prohibice, o tom by měla dnes večer rozhodnout vláda. Pokud takový postup schválí, na pulty by se do několika dnů mohl dostat alkohol, u kterého je jasný původ a má nový kolek. Co vy si myslíte o vůbec celé této aféře?
Michal PAVLATA, herec
--------------------
No, já jsem to sledoval samozřejmě, protože toho jsou plný noviny. Nejdřív jsem si říkal, že to je aféra, která je tady proto, aby se mluvilo pouze o tomto a nemluvilo se o věcech, který jsou jako důležitý taky. Takže ono to trošku převálcovalo všechno tady ta aféra alkoholová. Kdybych byl podezíravej, jako bejvali za minulýho režimu vládcové této země, tak bych si myslel, že to je nějaká škodlivina typu mandelinka bramborová, že nám to sem někdo hodil takovejhle hnus, aby nám nabořil a naboural naše hospodářství. Samozřejmě to bude mít velký asi vlivy na nejenom na národní hospodářství, ale i na marku Český republiky, protože nám to prostě v cizině určitě dobrou vizitku neudělá. Alkohol je ovšem zvláštní věc, že jo, já o tom musím mluvit jako člověk, který se považuje za nepijícího alkoholika, to znamená, že už mnoho let, 14 nebo 15, vlastně 15. rok už tyhle ty věci nekonzumuju, ale chtěl bych říct jednu věc, všimněme si, že vlastně celou dobu mluvíme o droze a mluvíme o tom, kdy se konečně ta droga zase vrátí zpátky na ty regály jo. Je to droga, která se trošku podceňuje stejně jako cigarety. Ono to vypadá jako měkký drogy, ale ta závislost samozřejmě na těchle těch dvou drogách je pořád stále stejná. Já si uvědomuju, že když jsem třeba, a teď mě to napadlo, když jsem hrával jako kluk fotbal za Sokol Zásada, což je taková vesnice v severních Čechách, tak aby ten mančaft mohl existovat a aby měl peníze i na příští sezonu, musely se uspořádat dvě taneční zábavy, kde se hodně konzumovalo a čím víc se konzumovalo, tím více kopaček a míčů si ten klub mohl koupit. Takže vlastně sport byl založenej a promiňte mi to slovo na chlastu. To jsou dvě věci, který jsou absolutně proti sobě. Všimněme si taky, že naše nejvyšší fotbalová soutěž se jmenuje Gambrinus liga a nejvyšší hokejová Staropramen extraliga. To jsou sice piva, ale málo platný, alkohol jakoby nějakým způsobem byl věrným kamarádem sportu, což je absolutně špatně, že jo.
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Proč se v souvislosti s otravami vlastně velmi málo hovoří o alkoholismu, nadužívání alkoholu v Česku? Podle WHO jak napsaly Hospodářské noviny, jsme ve spotřebě alkoholu druhá země na světě.
Michal PAVLATA, herec
--------------------
No, tak ono se o tom asi mluví ze zásadních ekonomických důvodů, protože stát sice prostřednictvím ministra zdravotnictví bude určitě říkat: Nekuřte a nepijte, ale a ministr tam dá na ty krabičky cigaretový jako, bacha, škodí to, měli by to dávat asi i na láhve, ale stát si mne ruce, že lidi pařej a kouřej, protože, kdo si dneska, nebo až se ta prohibice uvolní, tak kdo si dá každej den pár panáků a hodně k tomu kouří, tak vlastně vynikajícím způsobem podporuje národní hospodářství. Takže kuřáci by měli vlastně žádat klimatizované kuřárny, protože oni jsou jedním z pilířů ekonomie České republiky.
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Podle předního českého psychiatra Karla Nešpora vlastně za to může kromě ceny agresivní marketing a extrémně široká nabídka alkoholu. A dostupnost de facto nonstop.
Michal PAVLATA, herec
--------------------
No a to s tím souvisí, co jsem asi před chvíli řekl, že stát to programově podporuje a teď pozor a nám to chutná. Jo, mně už to teda chutnat nesmí, nebo se od toho už nepokouším. Všimněte si, že všechny věci, který jsou jako chutnající a který jsou dobrý vlastně a působí člověku určitou dobu radost a potěšení, jsou vlastně strašně protivný, otravný, jedovatý a nebezpečný. Z pohankový kaše se vám nic nestane, ale není to dobrý. Chilskej guláš, kterej je asi o hodně míň zdravej, je o hodně lepší.
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nemělo by jít o to zdraví na prvním místě?
Michal PAVLATA, herec
--------------------
Mělo, samozřejmě a myslím si, že to ...
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tady už jde dokonce o život.
Michal PAVLATA, herec
--------------------
... tady jde o životy a to proto taky nechci zlehčovat. Já si myslím, že už ta nová generace se bude snažit víc o sebe pečovat, aby byla do dlouhého věku v dobré fyzické i psychické formě.
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Alkohol, byť nepančovaný, zabíjel také v Rusku. Před pár dny opilý automobilista smetl na autobusové zastávce v Moskvě 10 lidí, 7 z nich zabil. Ruský parlament chce nyní právě zvýraznit, zpřísnit tresty za řízení pod vlivem alkoholu, pokuta by se mohla vyšplhat až na 62 tisíc korun v přepočtu a jeden poslanec dokonce navrhuje za takové řízení pod vlivem alkoholu doživotí. Co si o tom myslíte, mohla by výše trestu odradit?
Michal PAVLATA, herec
--------------------
No já si myslím, že asi, že žádnej trest nikoho neodradí, protože spousta lidí si říká: Mně se to nestane. Může se ostatně stát, že někdo požije ten alkohol tak výjimečně, poprvé třeba, nebo že by v tom byl nevinně ve smyslu tom, že za první takovejhle přestupek dostávat doživotí je asi pro mě teda hodně zatím nestravitelný. I když mělo by to platit generálně. Alkohol za volant nepatří. Tečka.
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hráči, fanoušci i sponzoři s obavami sledují bující aféru v nejvyšší fotbalové soutěži. Oč v ní vlastně jde? Jak jste tomu, pane Pavlato, porozuměl? Záležitost už má na stole šéf protikorupční policie.
Michal PAVLATA, herec
--------------------
Ano, já jsem tomu zatím moc tomu, znám jenom to, co prostě je v tisku. On ten kufřík, kterej pan Křetínský jako šéf Sparty přinesl na Fotbalovou asociaci mi připomíná ten bamberskej kufřík, kufřík toho Miloše Zemana, taky nikdo jsme moc nevěděli, co v něm vlastně nese a on tady nese zřejmě nějakou zprávu o nešvarech, nikoliv jenom v české lize, ale možná v nějakým mezinárodním společenství sázkovejch podniků, který prostě tady kupujou a korumpujou výsledky. No, kdo sleduje fotbal delší dobu, tak ví, že se mnoho let takzvaně připískávalo Spartě. Dnes se z nějakejch důvodů připískává Plzni. Samozřejmě to inkriminovaný utkání, o kterým se hovoří Plzeň versus České Budějovice 4:0, tam 50 % branek nemělo platit. Ty opravdu byly prostě napískaný tak, že si to někdo asi přál, aby byly odpískány, protože tam se sázelo na výsledek, že padne, že padnou 4 nebo více branek. Jo, já nevím, jak to dopadne a co z toho bude. Když dneska už se ten Českomoravskej fotbalovej svaz nejmenuje tak, je to Fotbalová asociace České republiky, šéfuje to pan Pelta, kterej to nějakým způsobem bude chtít prošetřit. Bejvalej předseda Ivan Hašek o tom řekl větu, která, kterou teď ocituju. On říká: "Podívejte se kolem sebe, proč by zrovna ten fotbal měl bejt v pořádku?" No něco na tom je, ale fotbal prožívá už delší dobu velkou krizi. Chci opravit pana redaktora, který mě uvedl jako fanouška a dokonce se divil, jestli jsem fanoušek fotbalu. Já jsem pane redaktore sportovní novinář a psal jsem 3,5 roku do deníku Sport. Ale to je jenom taková vsuvka. Proto o tom částečně leccos vím. Ale o tomhle nevím nic jako ostatně zatím ještě o tom neví nikdo nic.
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jinak, četla jsem, že vedoucí tým bulharské fotbalové ligy nečekaně prohrál s posledním v tabulce a uvažuje se, že by hráči, kteří jsou teď podezřelí z té prohry, šli na detektor lži. Tak i to je možné. Možná bychom mohli ještě připomenout korupční skandál, tuším z roku 2004, ten se stal populární kvůli divadelní hře s názvem Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? Šlo o zdramatizování policejních odposlechů, které rozkrývaly korupci ve fotbalovém prostředí. Ovšem víme, jak to dopadlo, padlo jenom několik podmíněných trestů, došlo na pokuty a zákaz působení ve fotbale. Myslíte, že se jednou podaří rozbourat ten zaběhnutý korupční systém?
Michal PAVLATA, herec
--------------------
No, bude to asi velmi obtížný, jako rozbourat korupční systém kdekoliv jinde, kdekoliv jinde na světě, nejenom u nás. Korupce je zvláštní taková věc, která se teď a nebo to bylo vždycky a teď se o tom ví, ale já v to příliš nevěřím. A někdy si říkám, pane bože, o co se to vlastně hádáme. A teď asi urazím spoustu lidí, když ta česká fotbalová liga vlastně ten fotbal, skutečnej fotbal připomíná pouze zdánlivě, to je úplně jinej sport to, co hrajou takový ty fešáci z tý, v těch mezinárodních soutěžích.
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dnes v Jak to vidí hovoříme s hercem Michalem Pavlatou. Situace v Národním divadle po odvolání ředitele Ondřeje Černého se relativně uklidnila. Prozatímním ředitelem První scény se stal dosavadní technicko-provozní ředitel Václav Pelouch, kterého si umělci sami zvolili. Ve funkci zůstane do té doby, než bude v konkurzu vybrán nový šéf. O čem podle vás, pane Pavlato, vypovídají ty turbulence kolem naší První scény?
Michal PAVLATA, herec
--------------------
No, o tom, že by se ta instituce měla základně proměnit.
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A jak?
Michal PAVLATA, herec
--------------------
To se pokusím teď naznačit. Není to jenom, musím začít u ministerstva kultury. To, co paní ministryně provedla, to nebylo asi její rozhodnutí, to bylo rozhodnutí, které jí někdo česky řečeno nakukal a ona to nějakým způsobem splnila. Já si myslím, že paní ministryně má k Národnímu divadlu asi takovej vztah, jenom kterej je založenej na tom, že tam jako školní dítko se asi byla podívat na nějakým školním představení. Jinak si myslím, že tomu, omlouvám se, mohu se mýlit, ale domnívám se, že tomu příliš nerozumí. Jinak by tam nemohla jmenovat svýho náměstka, od čehož nakonec teda potom cukla. Proměna té instituce. Všimněte si jedný věci, v dějinách, v novodobejch českejch dějinách sehrála divadla velkou roli, teda myslím v 89. roce, ale před tím ještě v době Národního obrození. Celej 89. rok, kterej v Čechách probíhal v divadlech, třeba v Polsku probíhal v kostelech a my jsme měli a záchrana českýho jazyka v období Národního obrození to je prostě jeden z největších vkladů, který český divadlo do český historie vložilo, vždyť si všimněme, že i hymna je vlastně od divadelníka, protože ji napsal Josef Kajetán Tyl a zazněla poprvé ve hře Fidlovačka. No v těch novodobejch dějinách, pak který sehráli jsme myslím jako herci poměrně důstojnou roli v tom roce 89. Já to svoje povolání nijak nepřeceňuju, jo, já prostě vím, že kdyby tady byli Číňani, tak do 14 dnů se najde partička mejch kolegů, který si nalíčejí oči našikmo a začnou hrát divadlo čínsky, to tak prostě je. Divadlo je velmi často obrazem, nebo vždycky obrazem doby, ve které je tvořeno. Ale já když se vrátím zpátky, jenom za svůj život jsem zažil prostě v Národním divadle spoustu úžasnejch představení, bylo to především v 60. letech, kdy tam hráli ti pánové jako Štěpánek, Pivcové, Bohoušek Záhorský a celá ta plejáda těch obrovskejch bardů, Rudolf Hrušínský je o něco mladší, Radoslav, Radovan Lukavský a celá Praha byla v tý době plná úžasnejch představení od Národního divadla přes Oldřicha Nového v Nuselském Divadle hudby a nebo Hudebním divadle až po vznikající divadla, jako Činoherní klub, Zábradlí, Semafor a tak dále. Já jsem si myslel, že to tak bude pořád, ale muž s huňatým obočím Leonid Brežněv, kterej nám nejdřív řekl: Eto vaše dělo. A pak sem poslal tanky, vlastně přerušil kontinuitu, vývoj nejenom tedy českého divadla, ale vlastně všeho. No a dneska tady máme stav, kdy z Národního divadla se klidně odchází. Nemyslím teď diváci, to možná taky, ale členové souboru, to bylo nemyslitelný. V době, o které hovořím, nebylo myslitelný, aby někdo prostě odešel z Národního divadla někam jinam ...
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
To byla meta, že?
Michal PAVLATA, herec
--------------------
... to byla meta, byla to Zlatá kaplička. Jediný, kdo vlastně snad odešli byl Václav Voska, kterej šel do Městekejch divadel a prožil tam obrovskou éru a Miroslav Horníček, kterej o sobě dobře věděl, že do Národního divadla nepatří. Ale jinak prostě to, nám dneska odcházejí celý skupiny mladejch lidí, vracejí se tam zase nějaký jiný lidi, přicházejí tam noví lidé, mění se tam neustále šéfové a každý z nich si přivádí svoji partu. Tam je nadzaměstnanost šílená ...
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jenom vám, promiňte, do toho vstoupím. Proč si myslíte, že zejména mladí herci odcházejí z Národního divadla?
Michal PAVLATA, herec
--------------------
Protože ta instituce je trošku kožená, se mi zdá. Má zbytečně velkej rozpočet, asi zase popudím spoustu lidí a neměla by být řízena ministerstvem kultury. Otázka je, jestli vůbec ministerstvo kultury bejt má. Já si myslím, že ne, že by to měl bejt nějakej odbor kultury pod nějakým jiným ministerstvem, třeba mládeže a tělovýchovy, jak už to jednu dobu bylo, bylo ministerstvo školství a kultury nebo pod a platit ho přímo ze státního rozpočtu stejně, jako se platí filharmonie. Ono to totiž všechno souvisí se vším a ono to souvisí s kulturností národa. Víte, jestliže nejoblíbenějším seriálem v České televizi seriál Vyprávěj, no tak já si nemyslím, že to je teda marka kultury, která by měla bejt měřítkem státu nebo národa, kterej prostě má nejhustší divadelní síť na světě a jak říkám, divadlo sehrálo prostě obrovskou roli v dějinách českýho národa. Lidi odcházejí, jako členové souboru odcházejí proto, že si, odcházejí třeba do Dejvickejch divadel, do Dejvickýho divadla, odcházejí na malý scény, chtějí si zahrát někde jinde.
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozpočet ministerstva kultury na léta 2013-2015 by se měl oproti letošní sumě snížit o necelé 2 miliardy, jak poznamenal Kamil Fila v Respektu, cituji: "Neumíme zabránit korupci na státních zakázkách, kde uniká nejvíc miliard, tak si došlápneme na ty nejslabší." Míněno kulturu.
Michal PAVLATA, herec
--------------------
No, to je tak, to, víte, vždycky se začne šetřit nejdřív tam, to je takovej trend. Jako začneme, dáme si obraz do bytu teprve, až spravíme střechu. No ono na tom něco je, ale to je jako s knihovnama. Zrušit knihovnu je velmi jednoduchý v místě bydliště. Řekne se, chodí sem jenom 10 lidí, to nestojí za to. Ale stojí.
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem velmi nelichotivá situace je v mimopražských divadlech, které nedávno v podstatě přišly s kampaní s názvem Pomozte svému divadlu. Ta chtěla upozornit, ta kampaň, na nízkou podporu právě ze strany státu a krajů, protože zřizovatelé krajských divadel, tedy města a hejtmanství už dál odmítají navyšovat příspěvky na kulturu a žádají stát, aby do krajů posílal více peněz. Takže si to přehazují jako horký brambor.
Michal PAVLATA, herec
--------------------
Já si myslím, že je to chyba, že si, že to, kultura se prostě musí dotovat. A jakkoliv regionální divadla by měla být spravována hlavně tím regionem, tak stát by na to přispívat měl. Já jsem o tom hovořil s předsedou Asociace regionálních divadel pane docentem Janem Burianem, kterej je zároveň i ředitelem divadla v Plzni, to je klasický divadlo, regionální, vynikající kvality, kde je činohra, opera, balet, třísouborový divadlo, ještě se věnujou i operetě a on prostě mě poučil a já teď řeknu to, co jsem se dozvěděl od něj, že on se přimlouval za takzvaný rakouský model, kdy 50 % financování toho divadla platí město, 40 % kraj a 10 % stát. Toto rozdělení je celkem logický, protože 50 % to je základ teda tý Plzně, 40 % kraj, protože tam nedojíždějí jenom, teda nejsou tam jenom diváci z Plzně, ale dojíždějí tam z širého okolí, dokonce i ze 3 krajů do tohoto divadla no a 10 % stát, který by měl pomáhat tomu kreditu i do zahraničí, protože na plzeňskou Operu přijíždějí němečtí turisté, němečtí návštěvníci a myslím si, že tenhle ten model je myslím správnej a ten by se měl podporovat. Rozhodně podporovat divadla a já věřím, že ta kampaň, kterou jsem sledoval a která byla dobrá, této věci velmi prospěla.
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dnes je tomu na den přesně 800 let, kdy český král Přemysl Otakar I. pro sebe své dědice získal dědičný královský titul, originál listiny označované jako Zlatá bula sicilská. Vystaví při této příležitosti výročí Národní archív v Praze. Z hodin dějepisu si obvykle dobře pamatujeme rok 1212, často u toho ty vědomosti končí.
Michal PAVLATA, herec
--------------------
Ano, to je pravda. Končí ty vědomosti a já jsem člověk, kterej obdivuje to, že někdo je schopnej stát tam potom frontu a podívat se na Zlatou bulu sicilskou. Já tam si nepůjdu, ale jsem rád, že ji Přemysl Otakar I. tehdy dostal.
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zlatá bula sicilská je od svého vzniku součástí archivu české koruny, který je národní kulturní památkou. Tento týden se ostatně nese ve znamení oslav české státnosti. Co je pro vás, pane Pavlato, symbolem české státnosti?
Michal PAVLATA, herec
--------------------
Symbolem české státnosti? No, to je krásný. To jsou tak asi svatováclavský klenoty a celá ta svatováclavská tradice, která není úplně jak nejpříznivější, protože takovej ten, tu nálepku holubičího národa, kterou máme po svatém Václavovi, to asi není úplně pro mě nepříjemnější. My nemáme žádný hrdiny, takový ty, snad Žižka jenom, a to se zase o něm říká, že to byl jednookej lapka ...
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A nenašli bychom víc těch ...
Michal PAVLATA, herec
--------------------
No, našli bychom určitě víc, ale já se, víte, našli bychom jistě víc hrdinů, ale našli bychom hlavně víc toho, jak všichni, jak Češi čekáme pořád, že to někdo udělá za nás. Jo, my tak jako, Jan Werich o tom jednou říkal: Já jsem nafrněnej na každýho Čecha, kterej to někam dotáhne, protože je nás málo. A když se někomu něco povede, tak já mám prostě strašnou radost. No a my tak jako tleskáme, když se někomu něco povede, ale taky mu to trošičku závidíme a když jde do tuhýho, tak si říkáme, on to přece snad vyřešej třeba Blanický rytíři. Vždyť tam v tý hoře Blaník údajně s tím svatým Václavem jsou, oni tam ty chlapi spěj, protože českýmu národu už bylo několikrát poměrně dost špatně na to, aby vyjeli. No a oni nevyjedou nikdy, protože my si musíme uvědomit, že ti Blaničtí rytíři, že to jsme my sami. Jinak nikdo za nás asi nic neudělá. I Petr Zkoumal, teď mě napadá, ve své jedné písni zpívá: Svatý Václave, vévodo naší povolnosti. Jo, my jsme někdy prostě trošku opravdu povolný. Státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily, říká Tomáš Garrigue Masaryk no a teď jde o to, aby ten náš stát, kterej se zrodil už v dávnověkosti měl, v dávnověku teda, měl jako nějakej dobrej kredit. Já si vzpomínám na dobu, kdy mě ve Francii říkali, hele, říkej radši, že jsi Polák, oni to, a to bylo po 68. roce, kdy jsme prostě ztratili kredit tím, že jsme se nebránili. Ono je to těžký s novodobou českou státností. V novodobých českých dějinách ve 20. století byl tento národ zrazen vlastními politiky dvakrát - při Mnichovu i při roce 1968. Proto vlastenectví trošku nám skomírá na úbytě a mladý lidi mnohdy už se považujou za Evropany v tom smyslu, že svoje pracovní příležitosti budou hledat nejenom v České republice, ale i v zahraničí. A to i v herectví. Přihlásil se nám loni kluk na divadelní fakultu, kterej řekl, že vidí svoji cestu někde v Německu, ve Francii nebo v Anglii, protože všechny tři tyto jazyky ovládá.
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to dnes viděl Michal Pavlata, herec, který byl hostem dnešního vydání Jak to vidí. Děkuji za vaši návštěvu.
Michal PAVLATA, herec
--------------------
Já děkuji a přeji hezký den posluchačů.
Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zítra v Jak to vidí přivítáme socioložku Jiřinu Šiklovou. Zita Senková přeje všem příjemný den. Na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio