Na kolejích se objeví nové motorové vlaky RegioFox. V prvních z nich už České dráhy školí strojvůdce

1. květen 2024 08:37

Rychlejší, bezpečnější a komfortnější budou nové motorové vlaky RegioFox, které letos začnou jezdit na vybraných tratích v celé zemi. České dráhy tak pokračují v obnově a modernizaci vozového parku, do které jen loni investovaly téměř 11 miliard korun. Aktuálně už jsou v provozu první čtyři RegioFoxy určené ke školení strojvůdců.

Základní principy obsluhy nových vlaků vysvětluje instruktor Josef Turek. „Musíme strojvůdce seznámit s konstrukcí vozidla, jak vypadá podvozek, jak je uchycený ke skříni, jak jsou tam uložené motory. A pak samozřejmě naučit obsluhu, jednak všech instalovaných zařízení a jednak vlastní vedení, řízení toho vozidla,“ popisuje.

Obsluhu RegioFoxu už si vyzkoušela strojvůdkyně Zdenka Brychtová. „Je to úplně něco jiného, protože je tichý, má sílu, krásně reaguje, nádherně brzdí. Takže jsme nadšení a i pro cestující to bude komfort, krásně se sem dostanou třeba kočárky,“ komentuje.

Právě bezbariérovost je podle Josefa Turka jednou z velkých předností nových vlaků. „Místo pro vozíky je velice prostorné a zároveň třeba i toaleta je koncipovaná s ohledem na všechny potřeby handicapovaných, to je vcelku podstatný rozdíl. Navíc je vozidlo plně klimatizované,“ říká.

Nové vlakové soupravy budí na kolejích velkou pozornost. V Olbramovicích na Táborsku do RegioFoxu nastoupila Viktorie Špačková. „Když jsem viděla vlak, tak mě to překvapilo, protože jsem zvyklá na jiné. Přijde mi elegantnější a určitě tu bude komfort,“ chválí.

České dráhy mají u polského výrobce objednáno celkem 106 RegioFoxů. Letos se počítá s dodávkou 59 kusů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související