Co míval na talíři Karel IV.? Pařížská výstava odhaluje středověké menu

V Paříži se můžete vydat do doby českého krále a římského císaře Karla IV. Při jeho poslední návštěvě Paříže mu připravili opulentní hostinu s desítkami chodů. To teď přibližuje výstava Gastronomická Paříž.

Pár schodů dolů z ulice a vcházím do ohromného gotického sálu. Právě tady, v paláci Conciergerie, v bývalé správní budově, se ve středověku hodovalo.

Výstava Gastronomická Paříž

„Připravili jsme výstavu a nazvali ji Gastronomická Paříž. Ta nás zavede nejen do současnosti, ale i do středověku. Právě v tomto sále, se konala hostina pro římskoněmeckého císaře, kterou nechal připravit francouzský král Karel V.,“ popisuje ředitelka Cécile Rives.

Římskoněmecký císař je náš Karel IV., který sem přijel začátkem roku 1378 a to i se svým synem, korunovaným českým králem Václavem IV. Jednalo se tedy vlastně o hody pro tři krále. 

Říkám si, proč je to takový historický milník. Možná by takovou událost hned každý zapomněl. Ono se ale jedná o jednu z nejlépe zdokumentovaných hostin ve středověku. A to je tedy co říct.

Čtěte také

„Často se v souvislosti s gastronomií zmiňuje význam doby Ludvíka XIV. a přitom už ve středověku tady byla velmi rozvinutá gastronomie. A to především díky prvnímu významnému šéfkuchaři, jménem Taillevent. Ten byl také při tomto banketu přítomný,“ popisuje Cécile.

A navíc je i autorem první středověké ručně psané „kuchařky“, i když se vlastně jednalo o souhrn výhradně masitých pokrmů.

„Vidíme, že už ve 14. století, byla gastronomie velmi rafinovaná. A to platí i o kultuře stolování. Oblíbené bylo i velmi zdobné kovové nádobí. To všechno ukazuje význam tak výjimečné diplomatické události,“ pokračuje Cécile.

„Tato hostina tří králů je mimořádná zejména v tom, jak precizně je zdokumentovaná. Její popis najdeme v oficiální Kronice Francie, kde je popsána na 28 stranách. A to je skutečně hodně. Existuje i velké množství zachovalých obrázků. To dělá z tohoto banketu jednu z nejvýznamnějších událostí. Bylo to totiž zcela poprvé, kdy římský císař navštívil Francii,“ vysvětluje ředitelka. 

Z Kroniky Francie

Servírovalo se pro 800 osob. Hostina byla rozdělena na tři části. A každá z těchto částí obsahovala desítky chodů. Co měli v lednu 1378 Karlové s mladým Václavem na jídelníčku? „Bylo to na tu dobu poměrně avantgardní. Panovala jistá záliba v používání koření. Stoly hýřily barvami – modrou, červenou i žlutou.“

„Měli jsme ohromné štěstí v tom, že se podařil zachovat zápis podávaného menu. I to na výstavě prezentujeme,“ dodává Francouzka.

Kromě množství masa, kuřat i bažantů, které se servírovaly přímo před očima, se podávaly ryby – třeba úhoř , různé kaše a dokonce polévka, bujón. Dezerty moc v té době nebyly, říká Cécile. A dodává, že tato slavná hostina měla ještě jednu absolutní raritu.

„Mezi jednotlivými chody probíhala hraná představení. A to tak dokonale, že herci představovali třeba i dobytí Jeruzaléma. Vše se totiž na tu dobu týkalo tématiky středověkého křesťanství. Představte si, že se tady najednou zjevila velká maketa lodi i koní. Byla to skutečně grandiózní scéna a podívaná.“

„A také ukázka moci. Francouzský král Karel V. si musel přiznat, že v té době to nebyl on, kdo vládl Evropě. Předčil ho císař Karel IV.“ dodává Cécile Rives.

autoři: Marie Sýkorová , kob
Spustit audio