Česku se daří dodávat ovoce do škol, v rámci EU je nejlepší zemí

16. leden 2013

Ačkoliv spotřeba ovoce v České republice jde v posledních letech dolů, projektu dotovaného ovoce do škol se u nás daří. V rámci Evropské unie je Česko dokonce nejúspěšnější zemí. Vláda tak na tento program získává z evropských zdrojů více peněz než v minulosti.

Cílem projektu je, aby si děti oblíbily ovoce a zeleninu a hlavně si vytvořili stravovací návyk, který jim pomůže případně zabránit obezitě.

"V České republice probíhá tento projekt třetím rokem, v současné době je do něj zapojeno více než 400 tisíc dětí. Toto ovoce do škol v podstatě pobírá 92 procent dětí, které mají podle evropské legislativy na toto ovoce nárok," říká předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Evropská dotace na program Ovoce do škol navíc asi o čtvrtinu zvýšila. Pro letošek dostane Česko asi 100 milionů korun, což pokrývá 73 procent potřebné částky. Zbylých 27 procent doplácí stát. A u vlády má podporu, jak potvrzuje ministr zemědělství Petr Bendl.

"Jednak je to nepřímá podpora regionálních producentů našich ovoce a zeleniny. Nás to stojí jenom pouze participaci kolem jedné čtvrtiny, vše ostatní platí Evropa, tak je to pro nás po všech stránkách výhodné. Proto je to projekt, který dlouhodobě podporujeme."

Paradoxem ale je, že často jde do českých škol ovoce od zahraničních producentů.

"To je určitě problém. My v první řadě nesouhlasíme s tím, aby ovoce a zelenina do škol bylo dodáváno mimo země Evropské unie - i to se děje. A co se týká české produkce, tak zejména u jablek a hrušek by měla být preferována domácí produkce. V řadě zemí, jako je například Slovensko, se tomu tak daří," podotýká Martin Ludvík.

I o tom se mluví na letošních ovocnářských dnech, které pokračují druhým dnem v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové.

autoři: dka , Bohuslav Štěpánek
Spustit audio