Stížnost posluchače ohledně hudby ve vysílání ČRo (květen 2022)

25. květen 2022

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 5. 2022.

Text stížnosti

Dobrý den,

zajímalo by mne jak je to s vysíláním českých a ostatních písní v ČRo. Kdysi jsem četl nějakou informaci o tom, že by měl být poměr mezi českou a zahraniční písní v poměru 80:20 pro českou píseň. Před léty to snad i platilo, ale v dnešní době je situace taková, že je poměr spíše obrácený. Nevím, jestli to byla nějaká norma, nebo zákon ( v současnosti nemohu najít žádné informace), ale zdá se mi, že tak málo českých písní kolik je dnes ve vysílání nikdy nebylo. Byl jsem i v zahraničí, ale v žádném národním rozhlase jsem neslyšel tolik zahraničních písní na úkor domácí tvorby, jako je to u nás. Mohli byste mi ozřejmit na základě čeho je vybírána hudba do vysílání? A druhá s tím související věc je opakování stále stejných písní (asi jsou to hity), a to i v následujících pořadech hned za sebou.

Pro nedostatek české písně přestávám rozhlas poslouchat, ale přecejen si myslím, že když platím koncesionářský poplatek, tak bych měl nalést i písně, které by mne potěšily. Nedomnívám se, že by bylo málo českých (česky zpívaných) písní nebo českých interpretů stále ještě zpívajících v mateřském jazyku abych musel poslouchat jen angličtinu!!!

Děkuji


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

struktura hudebního vysílání stanic Českého rozhlasu patří mezi častá témata stížností či podnětů posluchačů. Rada Českého rozhlasu požádala zástupce vedení o Vámi požadované informace. Připojujeme je k naší odpovědi a hodnotíme je jako vyčerpávající.

Z přiložené tabulky poměru tuzemské a zahraniční hudební produkce vyplývá, že posluchači Českého rozhlasu mají na výběr řadu stanic, kde zcela dominuje zastoupení hudby domácí provenience. I na základě těchto informací Rada Českého rozhlasu nepovažuje toto téma za významnější problém. Široká škála stanic Českého rozhlasu dává posluchačům dostatečný prostor k výběru.

S přátelským pozdravem

Miroslav Dittrich,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Český rozhlas dlouhodobě pokrývá široké spektrum hudebních žánrů, od vážné hudby (Vltava, D‑dur), jazzu (Vltava, Jazz) či folkloru a swingu (regionální studia, Dvojka) přes populární hudbu (Radiožurnál, Dvojka, regionální studia), rockovou hudbu (Radiožurnál Sport), etnickou hudbu (Vltava), dechovku a country (regionální stanice a Pohoda) až po alternativní a experimentální hudbu s přesahem do akustických umění (Vltava, Wave). Kromě významného zastoupení hudby v proudovém vysílání využívá Český rozhlas v hudebních pořadech vlastní hudební snímky pořízené ve studiu nebo v koncertních sálech, které zpracovává nejrůznějšími rozhlasovými formami od komponovaných pořadů přes rozhovory s umělci až po vzdělávací pořady.

Co se týče zastoupení české hudby ve vysílání jednotlivých stanic, to se odvíjí od preferencí posluchačů dané stanice. Tyto preference jsou předmětem pravidelných výzkumů v rámci cílových skupin stanic.

stanice / regionální studia v roce 2021

poměr domácí hudby k zahraniční

ČRo Radiožurnál

20 : 80

ČRo Dvojka

55 : 45

ČRo Vltava

40 : 60

ČRo Plus

Bez hudby

ČRo Brno*

95 : 5

ČRo České Budějovice*

70 : 30

ČRo Hradec Králové*

70 : 30

ČRo Karlovy Vary*

70 : 30

ČRo Liberec*

70 : 30

ČRo Olomouc*

70 : 30

ČRo Ostrava*

70 : 30

ČRo Pardubice*

70 : 30

ČRo Plzeň*

70 : 30

ČRo Rádio DAB Praha

30 : 70

ČRo Region, Středočeský kraj*

70 : 30

ČRo Vysočina*

70 : 30

ČRo Sever*

70 : 30

ČRo Zlín*

90 : 10

společné vysílání regionálních studií

75 : 25

ČRo Rádio Junior

70 : 30

ČRo Radio Wave

20 : 80

ČRo D-dur

30 : 70

ČRo Jazz

40 : 60

ČRo Radiožurnál Sport

20 : 80

ČRo Pohoda

90 : 10

ČRo Radio Prague International

Bez hudby

 

 

Opakování písní ve všech rádiích je obecný fakt. Nelze hrát 365 dní 24 hodin denně vždy jinou a unikátní píseň. Není ovšem možné, že by se píseň opakovala v následujících pořadech hned za sebou. V takovém případě by se muselo jednat o chybu. Na většině stanic Českého rozhlasu je odstup mezi zahráním jedné písně minimálně 24 hodin, zpravidla to ovšem bývá více. Obecně lze říci, že rotace (opakování) jedné konkrétní písně je v Českém rozhlase oproti komerčním stanicím podstatně nižší. Databáze, z níž jsou písně do vysílání vybírány, obsahuje desetitisíce položek. V pravidelných hudebních testech zjišťujeme rovněž tzv. ohranost jednotlivých titulů a v případě vyšší ohranosti tento titul je ve vysílání redukován, či dočasně vyřazen. Celkově platí, že nasazování, stejně jako rotace písní, se na prvním místě řídí výsledky exaktních výzkumů mezi posluchači rádia.

Zpravodajství ČRo
Program ČRo
Regionální vysílání ČRo

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio