Jiří Avrat

18. květen 2019

* 6. 1. 1894 – † 6. 5. 1945, vrchní respicient finanční stráže

Vrchní respicient finanční stráže Jiří Avrat se narodil 6. ledna 1894 v Suchonicích na Olomoucku. Jeho otec Hynek byl kovářem a pocházel z Radvanic v okrese Přerov, matka Josefa z nedalekého Císařova. Avratovi měli sedm dětí, kromě Jiřího syny Jana, Bedřicha, Rudolfa, Oldřicha a dcery Pavlu a Annu. Většina z nich žila na Přerovsku.
Informací o Jiřím Avratovi se dochovalo málo a navíc jen značně kusé. Víme, že vychodil měšťanku a vojenskou službu strávil v Brně jako rotmistr pěšího pluku. První světovou válku strávil pravděpodobně v ruských legiích. Po válce měl jakožto legionář v nájmu trafiku na Vinohradské třídě. Z cizích řečí ovládal němčinu a ruštinu.

Jako novorozeně byl sice pokřtěn, ve volnomyšlenkářských 20. letech z církve ale odešel a r. 1926 mu bylo povoleno zrušení křestního jména František. Oženil se s Annou roz. Šulcovou (* 1891) a měli spolu dceru Vlastu. Ta byla ve 40. letech herečkou Kohoutova divadla.

Manželé Avratovi bydleli až do února 1941 společně v pražských Nuslích v ulici U pankrácké vozovny (dnešní magistrála 5. května). Tehdy však Avrat svou manželku opustil a odstěhoval se na Vinohrady k jiné ženě. Manželka na něj podala žalobu za cizoložství. Výsledek soudního sporu neznáme, ovšem na podzim 1941 byl Avrat vzat na den do vazby kvůli výhrůžkám dceři (mj. vyhrožoval, že oznámí, že se stýká se svým židovským strýcem), jimiž chtěl docílit toho, aby žena žalobu stáhla.

Vzhledem k tomu, že Avrat bydlel a pracoval na Vinohradech, vyslyšel pravděpodobně prvních výzev rozhlasu o pomoc. Druhý den povstání, 6. 5. 1945, však padl. V dubnu 1946 obdržel in memoriam vyznamenání Čs. válečný kříž, o osvědčení o účasti v pražském povstání požádala manželka Anna a v červenci 1968 jí bylo vydáno.

Zdroje:
Vojenský ústřední archiv
Národní archiv, f. Policejní ředitelství Praha II – všeobecná spisovna – 1941–1951, k. 127, signatura A643/4 Avrat Jiří

autor: kob
Spustit audio