Jak to vidí Michal Pavlata - 24. července

24. červenec 2012

S jakými pocity sleduje Michal Pavlata start prezidentské kampaně a jak se divá na ženy, které kandidují na nejvyšší post? Co soudí o masakru v americkém Denveru a jak vidí situaci v ODS? Nejen o tom jsme s ním hovořili.

Michal Pavlata je členem Činoherního klubu, kde ho lze vidět ve Smočkových inscenacích Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho, Maska a tvář, Deskový statek a v režiích Ondřeje Sokola Osiřelý západ, Pan Polštář, Americký bizon a Hrdina západu. Je pedagogem herectví na divadelní fakultě AMU. Držitel Ceny Divadelních novin za nejlepší výkon sezóny v roce 2007.

Michal PAVLATA, herec, publicista, pedagog
--------------------
Já si myslím, že je potřeba to generačně rozdělit. Ne úplně rozumím tomu, jaký hodnoty vyznávají třeba 25letý až 35letý lidi, protože se mi zdá, že chtějí všechno hned. A že chtějí všechno v té nejlepší kvalitě. Je to jejich trend a je úplně cizí mé generaci, protože my jsme neměli tyhle ty, v těhle těch letech nic. A pokud se člověk třeba oženil v té době, tak musel nutně žít z milostí svejch rodičů, nebo jinejch příbuznejch. Dneska jsou tito mladí lidé schopni se zadlužit hypotékama, takže mě by to vyděsilo, ale to je prostě daný tím, že jsem z jiný doby. Oni se ale nejenom nebojí těch hypoték, ale nebojí se ani si vzít další leasingy, auta, dovolený a já nevím, co všechno. Což mi připadá trošku divný.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den, u poslechu Jak to vidí vás vítá Zita Senková. Dnes je naším hostem Michal Pavlata, herec, publicista, pedagog. Dobrý den.

Michal PAVLATA, herec, publicista, pedagog
--------------------
Dobrý den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobré ráno. Prezidentské volby jsou ještě daleko. Přesto už někteří z kandidátů naplno odstartovali prezidentskou kampaň. Třetí ženskou kandidátkou na funkci prezidenta by se mohla stát herečka Táňa Fischerová, vedle europoslankyně Zuzany Roithové a šéfky strany Suverenita Jany Bobošíkové. Jak sleduje Michal Pavlata toto dění?

Michal PAVLATA, herec, publicista, pedagog
--------------------
No, sleduju ano, ať žije matriarchát, to bych řekl úvodem. Ale nejdřív bych chtěl posluchače pozdravit jako člověk, kterej právě přijel z lesů. Chci vám doporučit jednu věc. My jsme se tam rozdělili na dvě party, já byl v Poněšicích v jižních Čechách a polovička nás přestala sledovat politické dění. Ti druzí, ta druhá půlka, chodili na ty zprávy, četli noviny, my ne. My, co jsme to nesledovali, jsme na tom byli psychicky daleko líp, než ti, kteří to sledovali. Ten tejden je to dobrý vynechat, protože pak se člověk samozřejmě odpočine, ale strašně se diví, co všechno se za tu dobu zase přihodilo. Ono některý ty kauzy se vůbec nepohnuly, všechno to zůstalo na fleku stát. Takže znovu lze konstatovat, že tato doba je nakloněna a té hloupější a agresivnější polovině člověka. A to jsem, na to jsem přišel v lesích, aniž bych to nějakým způsobem sledoval nějak vehementně tu politiku. Nesledoval jsem ji vůbec a bylo to výborný, doporučuju vám takovouhle očistu. Zkuste to všichni. A teď k tý volbě. Táňa Fischerová bude kandidovat. No, to já myslím, že je dobře. Protože Táňa Fischerová je aktivní osoba mnoho let. Já si vzpomínám na to, když byla poslankyní parlamentu, tak, že jí to strašně bavilo, že opravdu pro to dělala maximum a dovedu si ji představit na Hradě, dovedu si ji představit ostatně i na známkách. To by byla hezká na známky, že jo, to by se daly použít některý portréty ještě třeba mladší než teď. A vůbec ženský by měly do tý politiky vstupovat. I když se domnívám, v tomto okamžiku, že Táňa Fischerová nemá příliš velkou naději. I když ji bude mít asi větší, než paní Bobošíková nebo ta třetí dáma.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem podle nedávno zveřejněných anket, by čeští voliči rádi viděli na Hradě právě ženu. Vidíte, nebo cítíte, pane Pavlato, ve společnosti poptávku po tomhle tom?

Michal PAVLATA, herec, publicista, pedagog
--------------------
Já si myslím, že čeští voliči je tak jako něco ne úplně konkrétního, že ať si čeští voliči myslejí co chtějí, je to úplně jedno, protože bude prezidentem bude chlap. Mně by se ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A je to škoda, nebo uvítal byste více žen třeba v politice? Jak se často o tom hovoří.

Michal PAVLATA, herec, publicista, pedagog
--------------------
No uvítal bych samý ženský, to by bylo úplně ideální. Oni jim to ty chlapi nedovolejí. Nemusely by to bejt takový ty ozdoby parlamentu, který tam přinesla ta nová strana Věci veřejné, to byly takový ty holčičky, který na sobě měly hodně těch modelů od Armaniho, který byly tak šikovně jako navrhnutý, aby bylo vidět i to, co není. Já si myslím, že tahle ta, to není ten přínos, kterej by ženský do toho parlamentu měly dát. I když jistej půvab je tam samozřejmě dobrej, protože ono to brzdí některý ty pánský vášně, ale domnívám se, že ať si lidi myslejí a mají poptávku jakoukoliv, ženský do politiky nepůjdou. Z důvodu, který, ať nám vysvětlí ony, ty dámy, ale bude jich tam vždycky málo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A podle vás, jaký přínos by mohla žena politice potažmo i dokonce na Hradě přinést, v čem vy byste jej viděl?

Michal PAVLATA, herec, publicista, pedagog
--------------------
Já si myslím, že ten přínos by mohl bejt v tom, že by obrušovaly, ta dáma by mohla obrušovat hrany, které vznikají mezi různými kohouty, kteří se na tom politickém smetišti perou o to největší zrno. Takže to by mohly snad ty ženský nějakým způsobem zklidnit. Ale zase přítomnost ženy svádí muže k tomu, aby se vytahovali právě před tou dámou. Takže já nevím, jestli je to úplně správně. Možná ženskej parlament úplně celej, ale ony by se zase taky spolu hašteřily. Já nevím, asi to nevyřešíme dneska.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jinak paní Fischerová v rozhovoru řekla, že by jako prezidentka chtěla usilovat hlavně o návrat mravnosti a etiky do mezilidských vztahů a politiky. Co vy byste očekával od hlavy státu?

Michal PAVLATA, herec, publicista, pedagog
--------------------
No, tohle jistě dobrej nápad, co by Táňa Fischerová měla. Je to neproveditelný. Já jsem dneska trošku, jak jsem přijel z těch lesů, tak jsem v civilizaci hodně takovej jako zklamanej z toho, jak to všecko probíhá, poněvadž v lesích je to lepší. Tam je to jasný, veverka vám žádnej úplatek nedá a člověk tam prožije celkem jako klid. Tady už jsem zase vlezl do společnosti, která je ne úplně dobrá, je těžce postkomunistická a začíná myslet jeden každý z nás trošku jenom na sebe. Takže by měla, prezident by měl nějakým způsobem působit na lidi příkladem člověka, který se stará o stát, každý z nás by se měl starat o svůj malý státeček, který má okolo sebe. Měl by řešit, tohle říká výborně Bára Hrzánová. Bára Hrzánová mi jednou řekla, já se o politiku už vůbec nezajímám. Já se zajímám jenom o to, co se děje okolo mě, v mým bezprostředním okolí a když je tam něco, co můžu řešit a nějakým způsobem uvést na pravou míru, okamžitě tak činím. Čili buďme každej prezidentem svého malého mikrostátu a pak se ta společnost pohne a Táňa Fischerová bude mít jako prezidentka dalek míň práce s kultivací tohoto národa.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem pane Pavlato, jste příznivcem přímé volby, když hovoříme o prezidentech?

Michal PAVLATA, herec, publicista, pedagog
--------------------
Ne, ne, jsem absolutně proti přímé volbě, protože si myslím, že jakýkoliv druh referenda, na to naše společnost ještě vůbec nedospěla k tomu. My tady máme jedno referendum, jmenuje se to Tý-Tý. Tam je to jasný, Bohdalová, Gott, teď se do toho motá ještě ten Klus. Takže tam se to trošku, ale jinak to je jediný referendum, který já bych zatím doporučoval pro Českou republiku.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
V nejnovějším vydání týdeníku Ekonom se objevila úvaha o možném vystěhování prezidenta z Pražského hradu. Že by se po vzoru poloviny Evropy mohl, nebo měl spokojit s podstatně civilnějším sídlem, například v podhradí. Ono, když se podíváme, tak vlastně žádný z evropských prezidentů, dokonce ani monarchů nemá takový výhled ze svého sídla, jako hlava Českého státu. Co vy si o tom myslíte?

Michal PAVLATA, herec, publicista, pedagog
--------------------
No, možná, že by tam mohl zůstat, ale že by se mu nechal jenom ten výhled. Víte, že by zbytek toho hradu se nějakým způsobem pronajímal, což by bylo v majetku státu a stát vlastně mohl i prezident platit i nějakej takovej drobnej nájem, aby se mohl z toho okna na tu Prahu dívat. Já si myslím, že zatím to nechme takhle. Ale jakože by se uskrovnit kancelář prezidenta republiky mohla, to jistě ano.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A co se týče, ještě se vracím k těm kritériím kandidátů na hlavu státu, co vy byste považoval za naprosto klíčové?

Michal PAVLATA, herec, publicista, pedagog
--------------------
Tak víte, o tomhle jsem já tak nepřemejšlel, ale pojďme si udělat takovej rychlej průřez těch prezidentů, který já jsem zažil na světě, jo? Já jsem se narodil v červenci 45, to znamená, že jsem jako prvního prezidenta zažil Eduarda Beneše, ale to nebylo úplně první setkání s hlavou státu, já jsem, tedy bylo to první, ale jako toho zakladatele státu Tomáše Garrigue Masaryka jsem znal z fotografie. Já jsem měl tetu, to byla selka, která každou neděli v 50. letech to bylo, když bezpečně věděla, že nepřijde bezpečnost, tak dávala si takovou fotografii, na tom byl starej pán, na tý fotce a ona se k němu modlila. Já jsem si dlouho myslel, že to je její tatínek, ale ona mi řekla, ne chlapče, to je Tomáš Garrigue Masaryk, který se narodil 7. března 1850 v Hodoníně a byl pokřtěn jménem, které si přinesl na svět. To byla první věta, kterou jsem já uměl už jako dítě nazpaměť a pak mi ukázala i portrét Eduarda Beneše a Milana Rastislava Štefánika, ale buďme u prezidentů, protože ten další prezident, kterého jsem zažil po Eduardu Benešovi, byl Klement Gottwald, že jo, ten se na mě usmíval z takovýho toho portrétu nad katedrou, když jsem šel do školy a zajímavý na tom je, že jeho fotky my vytrhávali z učebnice, čítanka, aby je tam o několik let později mladšímu bratrovi opět vlepovali. Poslední setkání s "Klémou" byl na tý známý stokoruně Jakešově, to byla ta zelená a děti na Proseku, u toho jsem byl, mu dětskou tiskárničkou tiskly na čelo slovo "vrah". A pak přišel Antonín Zápotocký, že jo, po Klémovi a toho jsem já zažil v 53. roce v oční škole v Kroměříži, kde jsem byl na takovým déle trvajícím léčení a měl jsem s sebou od maminky sto korun na známky, dopisní papíry a takový věci a dostavila se řádová sestra Anastázie a řekla mi, že je měnová reforma, o které Zápotocký den před tím mluvil, že nikdy nebude. A byla místo tý stokoruny mi dala do ruky 80 korun, 80 halířů, takhle to bylo 1:50 a z toho jsem pojal určitou teda nedůvěru k český měně. To byl Antonín Zápotocký a prezidenta Antonína Novotného, kterej vyhrál jakousi soutěž krásy, to byl nejhezčí prezident, kterýho jsme kdy měli, chodíval, toho jsem znal osobně dokonce, protože já jsem jak nejlepší recitátor Jabloneckýho okresu, tedy nejlepší, protože jsem byl jedinej, byl odměněn tím, že jsme odjeli do Lán, kde jsme zazpívali u táboráku, když přišel soudruh prezident Antonín Novotný, zazpívali jsme píseň Modré a bílé průvody mužů a žen, červené šátečky pionýrů, mladý je každý komunista, jsme zpívali tehdy jako děti nevěda, co činíme a od ministryně spotřebního průmyslu Machačové-Dostálové jsem tehdy dostal plnící pero za odměnu, které nepsalo. A Antonín Novotný byl prezident, kterej chodil i takovou tou královskou cestou, když už jsem já byl na DAMU okolo 63. roku chodil pěšky, bez ochranky až na Náměstí Republiky k Prašný bráně a koukal se, jestli se lidi koukají. A my jsme se opravdu koukali a pro mě osobně se proslavil především větou: "Ať jsem byl, jakej jsem byl, Rusové jsem si sem nepustil a bednu zlata jsem z nich vždycky vyrazil." Konec citátu. Pak byl prezident Ludvík Svoboda, že jo, to byl muž pražského jaro, kterej, to pražský jaro, že jsme v rádiu, na to musím já teďka vzpomenout, protože oni nás ti Rusové nejenom okupovali, ale oni nás i ponížili těma zbraněma, se kterými sem přišli, po budově Českýho rozhlasu, tehdy Československýho rozhlasu jezdily tak starý zbraně, který snad pamatovaly, to byly ty kulomety s těma takovejma kolečkama, který byly ještě plechový a železný rachotilo to strašlivě, to snad pamatovaly tyhle ty zbraně ještě bitvu u Carycinu a oni s tímhle tím vnikli, málem tady opravdu vytrhávali ústřední topení, poněvadž si to prostě pletli s harmonikama, bylo to příšerný. Na rektorátu FAMU, jestli teda dovolej posluchači, to je taková příhoda z natáčení, jak se vždycky říká, na rektorátu byl A.M.Brousil v šále a tam vnikl parnasem takovej oddíl krasnoarmějců, těch okupantů a jeden z nich se dostal až do kanceláře rektora a ten rektor mu řekl, že, rusky, že on osobně přednášel o sovětském filmu, jestli ví, kdo byl Budovkin, křižník Potěmkin, jmenoval základní díla ruské a sovětské filmové literatury a ten vojáček se otočil a odešel pro velitele. Tak tam stáli dva. Ten A.M. Brousil opakoval přednášku o sovětském filmu podruhé a znovu ten Budovkin, křižník Potěmkin a Eisenstein a tohle to, no a teď se vrátili, šli pro svýho velitele a když ten Brousil začal opakoval přednášku o sovětském filmu v ruštině potřetí a byl u toho Budovkina, tak ten velitel řekl: "Uchadíte." A profesor Brousil nevěděl, jestli má jít on, ale o fous dřív se hrnuli ti dva krasnoarmějci ten velitel za nima volal: "Duraki, kak eto vazmožno, vy zaňali institut sovětskovo filma." Takže ona tady byla při tý okupaci dokonce i sranda.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Teď nás možná ani ta mladší generace neporozuměla v ruštině.

Michal PAVLATA, herec, publicista, pedagog
--------------------
No, duraki, jak je to vazmožno, jak je to možné, vy jste okupujete institut sovětského filmu. Musel jsem to tedy, musel jsem to přeložit. No a přišlo tedy potom období normalizace a na Hradě českých králů byl Gustáv Husák jako jediný slovenský prezident, který, muž, který byl dlouhá léta vězněn stranou, v jejímž čele potom dlouhé období stál, aby byl na konci svých dnů ze strany vyloučen a zemřel vyzpovídán. Tak proti takovéhlemu životu je Macbeth například úplná selanka, že jo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dotaz pro vás, pane Pavlato, prostřednictvím formuláře na webu dvojky. Myslíte si, že některý z herců, kteří byli, nebo jsou v politice, udělal něco dobrého pro lidi, ne jenom sebe? Pokuste se alespoň naznačit. Konec citátu.

Michal PAVLATA, herec, publicista, pedagog
--------------------
No, podívejte se, Jandák, ať byl jakej byl, tak se staral o to ministerstvo a nějakým způsobem leccos se mu podařilo vydupat. Pavel Dostál, ministr kultury, který má, měl hodně společného divadlem, se snažil o totéž a myslím si, že leccos dokázal, i když on svoji osobní přítomností na různých místech a v různých jako, on suploval vlastně činnost celého ministerstva tím, že byl aspoň všude přítomen. Tomáš Töpfer se myslím velmi zasloužil o zákon o kinematografii, což je samozřejmě teda dejme tomu to pomáhá jenom jako filmařům, ale potažmo tedy i lidem, kteří potom rádi chodí na české filmy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Muž, který v kině v americkém Denveru zastřelil 12 lidí, si svůj zbrojní arsenál pořídil zcela legální cestou. I proto se začíná opět debatovat o tom, jaký smysl má druhý dodatek ústavy, který Američanům zaručuje právo na zbraň. Co vy si o tomto právu myslíte, pane Pavlato?

Michal PAVLATA, herec, publicista, pedagog
--------------------
No, to je věc Američanů, ať si s tím dělají, co chtějí. Ale to násilí je vlastně už všude. Od Ameriky, až po ty nejmenší státy v Evropě. Já nevím, jak to má bejt se zbraněma. Amerika se pyšnila tím, že tam každej má na zbraň nárok, u nás má nárok na zbraň každej, kdo prokáže nějaký psychotesty. Já bych si myslel, že by měly bejt o hodně přísnější, než jsou, i když já jsem to sám nikdy nepodstoupil tuhle tu věc. Víte, já vám řeknu takovej příběh. Nás v Klánovicích, kde máme dům, v průběhu týhle tý nový doby toho kvasicího postkomunistického kapitalismu třikrát vyloupili. Jednou dokonce v naší přítomnosti a já jsem tehdy, když přišla bezpečnost to vyšetřovat, tak jsem říkal, pane bože, jak to, že jsem se neprobudil, když nám tady dole, protože my jsme nahoře spali a dole on si vzal, co chtě. A ten esenbák mi řekl, promiňte, ten příslušník policie mi řekl, to buďte rád, že jste se neprobudil, protože tohle má všechny znaky toho, že ten člověk potřeboval rychlou dávku nějakýho, nějaký drogy, takže si prostě vzal jenom věci, který tady rychle mohl prodat a on by, oni tihle ti lidi jsou schopný všeho. Musíte se ozbrojit prostě. Řekl mi. A musíte, až budete psychicky připraven střílet, tak potom se budete cítit bezpečněji. A pak řekl větu: "Teď vám řeknu něco, co kdykoliv zapřu. Když vás přepadne někdo v domě, musíte nejprve ho zastřelit ranou do hlavy, potom vypálit druhou jako nahoru ránu, aby sousedi slyšeli dva výstřely, potom najdete, se podíváte, jestli je ozbrojen, jestliže není ozbrojen, dáte mu do ruky nůž, nebo alespoň nějakej klacek no a teprve potom zavoláte svého právního zástupce a potom teprve nás. Pokud běží po pozemku, už po něm nestřílejte, musí to bejt vždycky zepředu, první ranou do hlavy. Když vy vytáhnete pistoli, musíte z ní vystřelit, protože on ji má možná taky a bude rychlejší. Tuto informaci kdykoliv zapřu," řekl strážník a odešel. A já jsem pochopil, že nejsem a nikdy nebudu psychicky připraven střílet. Jestli tady nějaký lidi jsou, tak jim dobře, který jsou psychicky na tom tak dobře, že tohle to můžou mít doma, pak jim to dejme, ale počet zbraní bych teda maximálně omezil. To, co se dělo v Denveru, je něco příšernýho a ještě navíc ten člověk si tam bere mustr z nějajekch filmů a z takovejhle věcí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co se týče těch filmů, tak Asociace americká zbrojní lobby řekla: "Lidi nezabíjejí zbraně, filmy zabíjejí lidi." Dokonce předseda Sněmovny reprezentantů, dolní komory Kongresu řekl, že navrhne zákon, kterým by se umožnilo dvouleté moratorium na akční filmy, které vstupují do americké distribuce. Co o tom soudíte? Mohly by být akční filmy jistým návodem?

Michal PAVLATA, herec, publicista, pedagog
--------------------
Já si myslím, že ano. A dvouletej distanc vůbec nic neznamená. Ta agresivita prostě už roste v lidech od dětskýho věku a i když si asi dovedu představit, že můžou bejt agresivní lidi i bez toho, že by se dívali na nějaký filmy, ale zdá se mi, že v některých těch biácích je opravdu návod.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jinak jedinými prohřešky v rejstříku toho střelce byla předvolání kvůli dopravním přestupkům. Existuje vůbec šance, jak odhalit podobný záměr? Když se podíváme i na norský masakr na ostrově Ütoya, teď jsme si připomněli rok.

Michal PAVLATA, herec, publicista, pedagog
--------------------
No, nevím, jestli se to dá. Kdybych tohle věděl, tak se okamžitě stanu ministrem vnitra, to bych strašně chtěl, co s tím dělat, nebo jak tomu zamezit, jak tomu zabránit. Mně je 66, nebo vlastně už 67 let a za celej můj dlouhej život nebyla válka v těhle těch prostorách. Chvála pánu bohu za to. Jo, ale jestli ta, ten mír, neboli to dlouhé období mezi dvěma válkami, což je mír, jestli náhodou z lidí nedělá ty agresivní bestie právě ten klid a pokoj.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
V dnešním Jak to vidí si povídáme s hercem Michalem Pavlatou. Organizace BESIP definitivně zastaví 4 kontroverzní projekty za desítky milionů korun, jako například o stavění pomníku jako výstraha pro agresivní řidiče, nebo projekty, který měl napravit vybodované šoféry tím, že dostanou šanci rok jezdit pod dozorem. Nová kampaň chce mířit spíše na emoce, bez drastických záběrů, inspirací se stala francouzská kampaň, která zachycuje reakce lidí ve chvíli, když se dozví, že jejich blízký zahynul při nehodě. Co by mohlo podle vás přispět k lepší bezpečnosti na silnicích?

Michal PAVLATA, herec, publicista, pedagog
--------------------
No, tahle kampaň je dobrá, to, co jste právě to poslední říkala. Myslím si, že tam se ty peníze mají dát, aby si každej z nás uvědomil, že, já nejsem šofér, jo, ale to vůbec nic neznamená, protože se můžu zachovat blbě jako chodech, nebo můžu bejt účasten něčeho, co třeba ani člověk nezaviní a tedy mnohdy nezaviní. To, ta bilance posledního víkendu je přece příšerná. Já nevím, to je snad 9 nebo 10 lidí v průběhu 24 hodin na českejch silnicích, a to je opravdu strašně moc. Já mám pocit, že to trošku souvisí s tím, víte, do 89. roku tady byly auta jako embéčka, Lada a já nevím co, občas tady byl nějakej ojetej Mercedes. Pak se ten autopark strašlivým způsobem proměnil a mnozí, především mladí řidiči, neumějí jezdit nebo neumějí řídit, mají vozy, které jsou nad jejich možnosti a nad jejich zatímní schopností. Myslím, že by se měli velmi, možná i posunout hranici těch vůdčích listů takzvanejch, jak se říkalo za mýho mládí a rozhodně dělat tvrdší zkoušky. Nedávno, vždyť to není tak dlouho, co byla ta kauza s těma úplatnejma instrutorama, který to dávali kde komu a možná, že i tohle to jsou ty výsledky.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ministerstvo dopravy zvažuje, aby viník vážné dopravní nehody, který bude pod vlivem alkoholu nebo drog, zaplatil nejenom případnou léčbu zraněného, to už se dnes stává, ale bude také sám hradit všechny další náklady, jako výjezd záchranářů, nebo ušlý zisk zraněného člověka. Myslíte si, že i taková hrozba by mohla jaksi zvýšit bezpečnost na silnicích? Ono totiž podle policie dvě třetiny všech nehod způsobí právě opilí řidiči.

Michal PAVLATA, herec, publicista, pedagog
--------------------
No, tak to je jistě strašlivá bilance. Já si myslím, že alkohol, to je jednoduchý, alkohol za volant nepatří a basta. Čím větší postih na ožralé šoféry, tím lépe.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jako námět na thriller může to, co se od začátku července děje kolem nového registru vozidel, posloužit docela dobře. To napsala v komentáři Lída Rakušanová. Co říkáte, pane Pavlato, kolapsu registru vozidel? Řidiči mají opět smůlu.

Michal PAVLATA, herec, publicista, pedagog
--------------------
Neříkám tomu vůbec nic. Je to jedna z těch kauz, kdy nikdo za nic nemůže. Já vidím všelijaký ty fešáky, který to chudáci musejí vysvětlovat a oni vlastně ani nevědí, podle mě, kde ta chyba je. Oni prostě rozjeli něco, co nefunguje, zaskočilo to tisíce lidí, který jsou z toho zděšený a oni furt slibujou, že to zejtra bude, pozejtří bude. Já nevím, kdo tady má všechno padnout, jenomže ke zase ty lidi vůbec vzít, rozumíte, ono jako jistě můžeme vyházet celou vládu, ale co jako bude? Dělá, dějou se v týhle tý vládě strašný chyby a já mám pocit, že čas nás už tlačí, ale já to říct musím. Já jsem volič ODS, a to, co teď provedla ODS, to je jenom další myslím teď tu kauzu s panem Pospíšilem, oni vymění luxusního ministra spravedlnosti za chlapa, kterej přijde z Brna, je arogantní, absolutně netuší, která bije, ten pan Blažek, je to člověk, kterej bere svoji ministerskej post jako politickou funkci, rokuje o tom, jestli by se nemělo udělat nějaký výběrový řízení, přičemž výběrový řízení by se mělo udělat především na něj, jestli on tam vůbec patří. Všechny ty body, které v souvislosti s kauzou pana hejtmana Ratha, na ODS, na tom volným poli a volným působnosti toho, který získala ty body, tak ty už zase totálně ztratila. Vždyť v tý ODS zůstávají dva slušní lidi. Ve špičkách. To je Přemysl Sobotka a paní Miroslava Němcová. ODS, vy budete muset fešáci hodný zase projít tou další očistou, stejně jako jste se zbavili Langera, nebo málem zbavili pana primátora Béma, tak budete muset tyhle ty lidi zase dát pryč, abyste vůbec mohli se ctí nastoupit na politické kolbiště. Je mi z toho jako voliči ODS strašně zle.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Není to příliš černobílé vidění? Na pana Blažka jsou i dobré reakce.

Michal PAVLATA, herec, publicista, pedagog
--------------------
Já jsem ho viděl jenom několikrát, nikdy v životě jsem s ním nemluvil, ale on by, mně prostě připadá naprosto směšný vyměňovat Maradonu a Pospíšil byl Maradona české vlády. Vždyť to byl jeden z nejlepších ministrů, který jsme vůbec kdy měli.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Stihneme ještě odpověď krátkou na dotaz paní Věry. Zdá se mi, že se u nás málo odsuzuje lež. To ve Spojených státech je to jiné. Prezident Clinton kvůli lži o Monice Levinské musel málem odstoupit.

Michal PAVLATA, herec, publicista, pedagog
--------------------
No, jo, lež má prý krátké nohy, daleko nedojde. No, já mám pocit, že tady se lže teda od rána do večera na těch nejvyšších místech a nebo dejme tomu, že se nelže, ale rozhodně se nemluví pravda. Což je jenom takovej jinej výraz pro lež.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká Michal Pavlata, herec, pedagog a dabér, který byl hostem dnešního vydání Jak to vidí. Zítra po půl deváté přivítá Vladimír Kroc klarinetistu Jiřího Hlaváče. Zita Senková vám přeje příjemný den. Na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio