Stížnost posluchačů H. a M. Šimkových ohledně neodvysílaného pořadu M. Horáčka (listopad 2023)

29. listopad 2023

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 11. 2023.

Stížnost posluchačů

Vážení členové rady ČRo, mrzí nás, že právě v Den výroční vzniku samostatného československého státu byl zrušen pořad "Hudební svět Michala Horáčka" a nahrazen směskou populárních českých a slovenských písní. Michal Horáček je vzdělaný člověk a v hudebních vzpomínkách podává zajímavé, pečlivě připravené informace, zařazené do historického kontextu. Jsou to dějiny hudby, které je radost poslouchat. Není pochyb, že právě on by dokázal sváteční den fundovaně připomenout. Rozhodně lépe, než se to podařilo náhradnímu pořadu.
S pozdravem Helena a Michal Šimkovi

Vyjádření Rady ČRo

Vážená paní Šimková, vážený pane Šimku,

Rada Českého rozhlasu obdržela 28. října Váš podnět, ve kterém si stěžujete na absenci pořadu Hudební svět Michala Horáčka v tento sváteční den. Abychom získali podrobnější informace o důvodech tohoto kroku ze strany Českého rozhlasu, požádali jsme o stanovisko zástupce vedení Českého rozhlasu. Vypracovala ho šéfredaktorka stanice Český rozhlas Dvojka Lenka Mahdalová, připojila i odpověď ombudsmana Českého rozhlasu Milana Pokorného.

I na základě těchto informací Rada Českého rozhlasu neshledává ze strany Českého rozhlasu žádná pochybení. Především kvitujeme skutečnost, že absence pořadu byla z výše uvedených důvodů výjimečná, a na vlnách Českého rozhlasu Dvojka se bude i nadále pravidelně objevovat.

S pozdravem

Ondřej Matouš,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážená paní Šimková, vážený pane Šimku,

nejprve bych Vám ráda poděkovala za dotaz, a především vyjádřila velkou radost z toho, že jste s programovou řadou Hudební svět Michala Horáčka spokojeni. Vaše slova uznání o zajímavě podávaných hudebních vzpomínkách zasazených do historického kontextu panu Horáčkovi ráda předám.

Váš povzdech nad absencí tohoto pořadu v sobotu 28. 10. 2023 ve svátečním programovém schématu stanice ČRo Dvojka vysvětlil již pan ombudsman v odpovědi ze dne 31. 10. 2023. Doufám, že jste odpověď obdrželi. Pokud se tak nestalo, ráda vysvětlím pozadí dramaturgie, kterou si jako výhradní autor určil pan Michal Horáček sám.

V prvních epizodách zmiňovaného pořadu se pan Horáček zabýval skladbami, které jej přímo či nepřímo ovlivňovaly v jeho pohledu na svět a budoucí tvorbě od doby jeho narození. V současné fázi pořadu se již zabývá právě onou vlastní tvorbou. Lidmi, které oslovil či kteří oslovili jeho, genezí jednotlivých alb a projektů, které má na kontě. V této programové řadě se tedy nepočítalo se speciálními epizodami k výročím či speciálním schématům a dramaturgická linka pořadu by to ani neumožňovala. Proto se pořad ve svátečním schématu 28. 10. 2023 neobjevil, avšak ve zcela pravidelných časech pokračuje dále.

Doufám, že zůstanete nadále posluchači ČRo Dvojky a v případě dotazů k programové či jiné skladbě se na nás kdykoliv s důvěrou obrátíte.

Přikládám text odpovědi pana ombudsmana Milana Pokorného, která Vám byla odeslána 31.10. 2023:

„Vážení manželé Šimkovi,

děkuji Vám za kritiku i za dotaz. Potvrzuji, že pořad pana Michala Horáčka má velmi dobré posluchačské hodnocení, samozřejmě to přeji jako jeho tvůrci, tak všem posluchačům, kteří si jej oblíbili. Za přerušením cyklu ve sváteční den prosím nehledejte nic jiného než dramaturgický záměr.

Významné sváteční dny jsou tradičně příležitostí pro mimořádné programové schéma. To se týká především celoplošných stanic Dvojka a Vltava. Záleží na vedení stanic, zda budou měnit schéma programu v celém dni, anebo jen v některých částech. Dvojka zvolila změny v tzv. prime timu, tedy v časech, kdy ji poslouchá nejvíc lidí. Zařadila Sváteční dobré ráno, připomínkou československé státnosti byla hodina českých a slovenských písní, státní svátek slavil výjimečně z Obecního domu i Tobogan. Rovněž v nejposlouchanějších časech sobotního odpoledne (15-18 hodin zněly svátečně laděné pořady. Pan Michal Horáček se v dílech, které jsou nyní zařazovány do vysílání, zabývá  tím, jak se nejrůznější hudební či textařské vlivy projevily v jeho vlastní tvorbě. Odhaluje tedy genezi svých vlastních písní a alb, své vlastní spolupráce s jednotlivými interprety. Myslím, že připomínka společné československé minulosti výjimečně zařazená do programu místo jeho pořadu byla v daný čas namístě. Posluchači o nic nepřišli, cyklus pokračuje v dalších sobotních pravidelných časech. „

S pozdravem

 Lenka Mahdalová
šéfredaktorka stanice ČRo Dvojka

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio