Stížnost posluchačky ohledně pořadu Jak to bylo doopravdy (říjen 2023)

24. říjen 2023

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 10. 2023.

Stížnost posluchače

Dobrý den, jak může redaktorka tvrdit v tomto pořadu, že potraviny v lístkovém hospodářství byly zadarmo? "Předložíte potravinový lístek a zboží máte zadarmo". Cenzuru nemáme, ale snad bychom mohli od redaktorů očekávat základní znalosti a pokud je nemají někdo kompetentní by měl pořad zkontrolovat. Že redaktoři neumí česky, to jsem si všimla dávno, např. na kulturní stanici Vltava, cituji mladou redaktorku: "na sedum seti místech". S pozdravem, A . Vodičková

Vyjádření Rady ČRo

Vážená paní posluchačko,

děkujeme za podnět, který dokazuje, že jste velmi bystrou posluchačkou Českého rozhlasu. Souhlasíme s Vaší připomínkou, že ze strany moderátorky došlo k nesprávné interpretaci historického faktu.

O stanovisko jsme požádali i zástupce vedení Českého rozhlasu, vypracoval ho šéfredaktor ČRo Plus Josef Pazderka. Jeho znění připojujeme k naší odpovědi.

S pozdravem

Ondřej Matouš,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážená paní posluchačko,

děkujeme za podnět, který jsme pečlivě prověřili. Jde o část hodnotící díl seriálu s názvem Mědirytina. Inkriminovaná věta moderátorky je ve stížnosti vytržená z kontextu – Ivana Chmel Denčevová reaguje s nadsázkou na výklad historika Jana Kalouse o tom, jak fungoval přídělový systém na lístky (čas 5:45 - 6:18). Její otázka zní: „Proč tedy existoval ještě nějaký černý obchod, a nebo padělatelé lístků? Vždyť to byl ideální svět. Dostali poukázky a za to zadarmo zboží." Historik Kalous na dotaz reaguje a vysvětluje následně velmi detailně a přesně celý přídělový systém (charitativní bezplatný i finančně podmíněný).

Jsme si jisti, že kdo pořad poslouchal kontinuálně, kontext jasně pochopil. I přesto jsme moderátorku Chmel Denčevovou upozornili, aby byla i v těchto případech preciznější.

S pozdravem

Mgr. Pazderka Josef, MSc.
šéfredaktor ČRo Plus

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio