Stížnost posluchačky I. Tothové na generálního ředitele ČRo ohledně zpravodajství o festivalu Khamoro (srpen 2023)

23. srpen 2023

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 23. 8. 2023.

Stížnost posluchačky

Vážení radní,

od 28.5. do 3.6.2023  probíhal v Praze již 25. ročník  uznávaného romského  festivalu Khamoro. Přinesl koncerty, divadlo, tanec, přednášky i výtvarné umění.

Zkusila jsem si najít, jak bylo v ČRo o tomto významném festivalu informováno a co si mohli posluchači poslechnout :

https://hledani.rozhlas.cz/?q=Khamoro%20festival

Podávám tímto stížnost na Generálního ředitele, nebo, dle mého, byl čas pár minut věnovaný této významné kulturní akci naprosto nedostatečný.

ČRo promarnila šanci daleko více informovat pozitivně o romské menšině skrze velmi zajímavou a originální akci a to hlavně i mimo pořad O Roma vakaren.

Především kulturní stanice Vltava promarnila šanci seznámit majoritní posluchače s romskou kulturou naší i ze světa. Žádný rozhovor s umělci, žádná detailnější informace o koncertech, natož přenos některého z koncertů, jsem na stránkách nenašla.

Možná však něco natočeno bylo a teprve se toho dočkáme?

Dle mých informací se za čtvrt století existence festivalu nashromáždil největší archiv nahrávek romské hudby na světě.

Jak spolupracuje ČRo, popř. jak využívá tento archiv?

Romská muzika se velmi málo hraje a myslím, že je to škoda. Jednak by se i tímto mohlo napomoci vzájemnému poznání. A hlavně by byl dán prostor originálním romským umělců, z nichž ti vystupující, nejen na tomto ročníku, jsou výrazné osobnosti.

Mohl být naplněn Kodex Českého rozhlasu, který má

  • Podporovat soudržnost společnosti
  • Aktivně přispívat k lepšímu poznání, pochopení a šíření národního, evropského a světového kulturního dění a dědictví.
  • Posluchačům zprostředkovat umělecky hodnotnou hudební, slovesnou a dramatickou tvorbu, domácí i světovou

A to se, dle mého, rozhodně nestalo.

Ivana Tothová

Vyjádření Rady ČRo

Vážená paní Tothová,

děkujeme za Váš podnět. Jeho obsah jsme konzultovali se zástupci vedení Českého rozhlasu, vyjádření poskytl ředitel Programu Českého rozhlasu Ondřej Nováček. Jeho znění připojujeme k naší odpovědi.

Rada Českého rozhlasu na základě faktů považuje podporu romské kultury ve vysílání za dostatečnou. Podle našeho názoru nedošlo k porušení zákonných norem, zejména pak zákona o Českém rozhlasu a kodexu Českého rozhlasu.

S pozdravem

Ondřej Matouš
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážená paní Tothová,

stanice ČRo Vltava se romské hudbě a podpoře romské kultury věnuje soustavně. V předvečer letošního svátku Romů, který připadá na 8. dubna, jsme uspořádali v rozhlasové kavárně Radiocafé koncert kapely Trio Romano, v níž zpívají a na kytary hrají Gyulla Banga, Petr Horvát a také Patrik Banga, dosud známý především jako novinář a nyní i debutující spisovatel. Koncert proběhl ve čtvrtek 6. dubna a byl z něj pořízen audiozáznam, který Vltava zařadí do vysílání.

Viz pozvánka https://www.facebook.com/events/162367396733934

Patrik Banga byl 18. ledna hostem vltavského pořadu Vizitka, kde je hodinový prostor na rozhovor doplněný hudbou dle hostova osobního výběru.

Záznam je k poslechu zde: https://vltava.rozhlas.cz/spolecnost-mi-priradila-skatulku-delnika-ale-ja-nechtel-mel-jsem-stesti-i-vuli-8912643

V sobotu 10. června uplynulo devadesát let od narození zakladatelky české romistiky na Univerzitě Karlově, překladatelky a vysokoškolské pedagožky Mileny Hübschmannové. Vltava proto v týdnu od 5. do 11. 6. zařadila kolekci povídek romských autorů v jejím překladu.

Povídky jsou ještě k dispozici na webu stanice:

https://vltava.rozhlas.cz/fabianova-ferkova-gina-poslechnete-si-povidky-romskych-autoru-v-prekladu-mileny-9007362

S pozdravem

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Programu Českého rozhlasu


Vážená paní Tothová,

festivalu Khamoro se věnovaly i zpravodajské stanice. A to nejen ve vámi zmíněném pořadu O Roma vakeren. Byť v něm byla pochopitelně pozornost největší. Zařazen do programu byl ve čtyřech po sobě jdoucích relacích (20. 5., 27. 5., 3. 6. i 10. 6).

Do pořadu Českého rozhlasu Plus Mezi námi jsme pak natáčeli jednu z hvězd letošního ročníku Mersuda Selmana - pořad je k poslechu 24. 6.

Ve zpravodajských relacích obou stanic jsme pak samozřejmě zaznamenali začátek i konec festivalu. Závěrečný den byl navíc hostem publicistiky hlavních zpráv ve 12 hodin - tedy nejposlouchanějšího pořadu Českého rozhlasu - mluvčí festivalu Vojta Lavička, který zhodnotil letošní ročník.

S pozdravem

Ondřej Suchan
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio