Stížnost posluchače Š. Mairovského ohledně terminologie ve zpravodajství ČRo (říjen 2023)

24. říjen 2023

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 10. 2023.

Stížnost posluchače

Vážení členové, milé členky Rady Českého rozhlasu,

chtěl bych upozornit na to, že ve zpravodajství Českého rozhlasu, které jinak považuji za kvalitní, se objevuje nesprávný pojem "anektovaný Krym". Vzhledem k tomu, že tzv. anexe Krymu Ruskem byla porušením mezinárodního práva a Česko ji neuznává, mělo by být správně používán pojem "okupovaný Krym" tak, jak je to běžné ve zpravodajstvích zemí západní Evropy.

Žádám tedy tímto o zjednání nápravy v této věci.

Předem děkuji za vyřízení mého podnětu.

S pozdravem 

Štěpán Mairovský

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Mairovský,

děkujeme za Vaši připomínku týkající se terminologie ve vysílání Českého rozhlasu. Rada se problematikou zabývala, o vyjádření požádala také zástupce vedení Českého rozhlasu. Vypracovala ho šéfredaktorka Zpravodajství a publicistiky Julie Stejskalová.

Radní Českého rozhlasu se s jejím stanoviskem ztotožňuje, v práci Českého rozhlasu neshledala v tomto případě žádné porušení zákonných norem.

S pozdravem

Ondřej Matouš,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Mairovský,

termín anektovat znamená násilně připojovat cizí státní území k území jiného státu.

Termín „anektovaný“ Krym používá ve svém slovníku i ministerstvo zahraničních věcí ČR (zdroj: mzv@cz): Ministerstvo zahraničních věcí České republiky je silně znepokojeno eskalací napětí u nelegálně anektovaného Krymu a odsuzuje použití síly proti lodím ukrajinského námořnictva…

Spojenci jsou hluboce znepokojeni porušováním lidských práv, kterého se dopouštějí ruské de facto úřady na nelegálně anektovaném Krymu proti Ukrajincům, krymským Tatarům a příslušníkům jiných místních komunit.

Termín používá například i renomovaná tisková agentura Reuters:

Reuters

https://www.reuters.com › europe

26. 8. 2023 — Ukraine's GUR military intelligence agency said on Friday a Ukrainian drone attack had hit a Russian military base deep inside annexed Crimea,

Německý die Welt:

Die annektierte Halbinsel Krim ist für Moskau nicht nur militärisch, sondern auch ideologisch bedeutsam. Die anhaltenden Explosionen schwächen den Nachschub der russischen Truppen in der umkämpften Südukraine – und sie kratzen am wichtigsten Mythos in Putins Kriegspropaganda.

Ve Zpravodajství používáme i termín „okupovaný“, případně „obsazený“, všechny pojmy jsou správné a odpovídají realitě. Samozřejmě je možné doplnit „anektovaný“ příslovcem nezákonně, protiprávně atd. k upřesnění.

S pozdravem

Julie Stejskalová
šéfredaktorka Zpravodajství a publicistiky

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio