Stížnost posluchače R. Davida ohledně vyváženosti pořadu 20 minut Radiožurnálu (srpen 2023)

23. srpen 2023

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 23. 8. 2023.

Stížnost posluchače

Vážení,

obracím se opět na vás, protože se mi neustále jeví Český rozhlas jako silně nevyvážený. 

Když vrcholila kauza pana docenta Ševcíka, tak v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl rozhovor s děkanem VŠE. V pořádku. Ale ve vyváženém mediu bych čekal druhý den rozhovor s panem Ševcíkem. Nic.

Zaslepení odpůrci třeba pana Babiše, Zemana, Trumpa slovo například v tomto pořadu dostávají, ale oni, či jejich příznivci nikoliv. 

Vzpomínám, jak po krizi v katalánsku odvedl Český rozhlas skvělou práci. Sehnal česky mluvícího Katalánce a česky mluvícího Španěla, odpůrce katalánské nezávislosti, aby se spolu dohadovali v pořadu Pro a proti. To byl skvělý a příkladný pořad.

Děkuji

S pozdravem

René David

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Davide,

Rada Českého rozhlasu se vaším podnětem zabývala a o stanovisko požádala zástupce vedení Českého rozhlasu. Vypracoval ho ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Ondřej Suchan. Jeho znění připojujeme k naší odpovědi.

Vyjádření ředitele Suchana považujeme za dostatečné. Především kvitujeme příslib, že v případě konce pana Miroslava Ševčíka na pozici děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické, mu Český rozhlas ve zmíněném pořadu dá prostor pro vyjádření.

S pozdravem

Ondřej Matouš
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Davide,

děkuji za reakci na vysílání Radiožurnálu. Nicméně musím odmítnout, že by v tomto sporu referoval Český rozhlas nevyváženě. Ve všech zpravodajských relacích dostaly pokaždé prostor obě strany sporu (rektor VŠE x děkan NF VŠE). Pan děkan Ševčík vystupoval ve zprávách na Radiožurnálu opakovaně; v archivu vysílání lze dohledat jeho vyjádření ve zvuku např. ve dnech 5. dubna i 26. června.

Právě v červnu jsme v návaznosti na aktuální průběh sporu pozvali do pořadu Dvacet minut Radiožurnálu pana rektora VŠE Petra Dvořáka. Důvod byl zřejmý: v danou chvíli byl právě on tím hlavním hybatelem dění. Prohlašoval, že odvolá děkana, aniž by přesvědčivě doložil, jak a kdy toho docílí.

Pořad Dvacet minut Radiožurnálu je téměř výhradně rozhovorem jeden na jednoho. Tento formát není nastavený pro zvaní více hostů (na rozdíl od pořadu Pro a Proti na ČRo Plus). Nicméně to neznamená, že by byl pořad nevyvážený. Na tuhle situaci pamatuje Kodex ČRo. Říká, že v takovém případě tvoří opozici hostovi a kriticky se ho dotazuje moderátor. Což platilo i pro tento případ.

Spor je nyní ve stadiu, kdy stále není jasné, jakým způsobem a kdy skončí; nicméně máme přirozeně v plánu ve chvíli, kdy by pan děkan Ševčík ve funkci skončil, pozvat do pořadu i jeho, aby osvětlil své následné kroky.

S pozdravem

Ondřej Suchan
ředitel Zpravodajství ČRo

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio