Stížnost posluchače P. Hledíka ohledně hudby ve vysílání stanice ČRo Dvojka (červenec 2022)

12. červenec 2022

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 12. 7. 2022.

Stížnost posluchače

Dobrý den, miluji rozhlas, mluvené slovo, moderátoři a jejich pořady mě drží v pohodě
( nemám TV i kvůli nim ).

Poslouchám nejen Dvojku, ale i další - Brno, Vltavu, Žurnál, i D dur.

Výhrady mám dlouhodobě k play listu na Dvojce, už jsem to psal na několik adres též hudebnímu dramaturgovi. Není to dojem, je to jistota, že ohledně výběru hudby tam není něco v pořádku. Výmluva, že 100 000 lidí se to líbí, neobstojí. Ti to vesměs nevnímají, berou jako nicneříkající kulisu. I od Helenky a těch, které tam hrajete nejčastěji je možné pouštět i starší a i málo hrané písničky, zařadit další interprety a hlavně mimo těch totálně ohraných "pecek" vybírat a vybírat. Přesně jak to dělají ti šťastlivci mimo úžasného play listu. Často přepínám z Dvojky z tohoto důvodu. Zatím se vracím, protože moderátory mám cca z70 procent rád , a některé moc. Leč ta muzika !!! Děs a hrůza.

Jsem děda Pavel z Vyškova

nerad používám titul, činím výjimku:

Ing. Pavel Hledík


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Hledíku,

radní Českého rozhlasu děkují za Vaši připomínku. Hudební dramaturgie stanic Českého rozhlasu bývá jednou z posluchačsky nejcitlivějších oblastí.

Český rozhlas dlouhodobě pokrývá široké spektrum hudebních žánrů prostřednictvím svých 24 stanic, od vážné hudby (Vltava, D‑dur), jazzu (Vltava, Jazz) či folkloru a swingu (regionální studia, Dvojka) přes populární hudbu (Radiožurnál, Dvojka, regionální studia), rockovou hudbu (Radiožurnál Sport), etnickou hudbu (Vltava), dechovku a country (regionální stanice a Pohoda) až po alternativní a experimentální hudbu s přesahem do akustických umění (Vltava, Wave).  

Pro Vaši informaci, podíl československé hudby před rokem 1990 tvoří necelých 15 procent hudebního obsahu stanice Český rozhlas Dvojka, přičemž do této kategorie patří interpreti jako například Marta Kubišová, Jiří Suchý, Yvonne Přenosilová, Václav Neckář, Petr Novák a množství dalších. Ve vysílání Českého rozhlasu Dvojka převažuje česká hudební produkce, a to v poměru 55 ku 45.

Znění Vaší stížnosti jsme předali vedení Českého rozhlasu a věříme, že zůstanete posluchačem některých ze stanic Českého rozhlasu.

S pozdravem

Miroslav Dittrich
předseda Rady Českého rozhlasu

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio