Stížnost posluchače ohledně moderátora podcastu Kapesný (září 2023)

27. září 2023

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 9. 2023.

Stížnost posluchače

Dobry den, jak je mozne, ze Cesky rozhlas vydava podcast Kapesny o nakladani s penezi, ktery moderuje Lukas Fritscher, jenz zaroven nataci reklamni spoty Ceske sporitelny? Tento podcast je urceny pro teenagery a pro to same publikum pan Fritscher jako influencer zaroven nataci na TikTok videa s nabidkou penzijniho pripojisteni konkretni banky. Proc to neni uvedeno v podcastu? Kolik Cesky rozhlas, ktery si musim platit, inkasuje od Ceske sporitelny? Jak to, ze tvurce Ceskeho rozhlasu je ve stretu zajmu a ja se to jako posluchac nedozvim? Kolik takovych spolupraci maji vasi novinari a my o tom nevime? Myslel jsem ze ma byt Cesky rozhlas nezavisly.

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

Rada Českého rozhlasu obdržela Vaši stížnost týkající se možného střetu zájmů moderátora podcastu Kapesný. O stanovisko jsme požádali zástupce vedení Českého rozhlasu, vypracovala ho ředitelka Vývoje a výroby Iva Jonášová a jeho znění připojujeme k naší odpovědi.

Iva Jonášová v něm detailně popisuje spolupráci s Lukášem Fritscherem a jmenuje konkrétní opatření, aby k případnému střetu zájmů nedocházelo.

Důležitou roli při našem rozhodování o možném porušení zákonných norem sehrál fakt, že moderátor podcastu žádným způsobem nepreferuje konkrétní finanční instituci či její produkt.

Rada Českého rozhlasu proto neshledala porušení zákona o Českém rozhlasu ani kodexu Českého rozhlasu.

Ondřej Matouš,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Beneši,

reagujeme na Vaši stížnost týkající se podcastové série Kapesný a spolupráce Českého rozhlasu s jejím spolutvůrcem a moderátorem Lukášem Fritscherem, který vystupuje pod uměleckým jménem Lukefry.

Série Kapesný je zaměřena na témata finanční gramotnosti a je určena cílové skupině teenagerů ve věku 11-14 let. Tato věková kategorie představuje pro Český rozhlas publikum, které není kontinuálně oslovováno konkrétní stanicí ani pravidelnými formáty. Snažíme se ji však oslovit, vzdělávat i bavit prostřednictvím podcastových sérií zveřejňovaných na Internetu, tedy v online prostředí, které je této generaci blízké.

Ke spolupráci s Lukefrym na zmiňovaném podcastu nás vedla především velmi dobrá dosavadní spolupráce na předchozích úspěšných osvětových projektech Českého rozhlasu pro zmíněnou cílovou skupinu, na nichž se podílel nejen jako moderátor, ale zároveň spoluautor (série Filtr, věnovaná mediální gramotnosti, a série Polštář, zabývající se osvětou v oblasti vztahů a intimního života). Během spolupráce Lukáš Fritscher prokázal výrazné autorské i moderátorské schopnosti, profesionalitu i schopnost vytvářet obsah pro médium veřejné služby. Velmi se osvědčila také jeho komunikace s cílovou skupinou, oceňovali jsme schopnost oslovit projektem velkou fanouškovskou základnu i pozitivní odezvu, již zveřejněným obsahem u publika vyvolal. Autorů, kteří by takto v případě dané cílové skupiny pracovali, byli úspěšní v oslovování publika a zároveň splňovali požadavky na kvalitní tvorbu a spolupráci s Českým rozhlasem, je v tuzemsku velmi omezené množství.

O plánované spolupráci youtubera Lukáše Fritschera s Českou spořitelnou věděl Český rozhlas od začátku příprav podcastové série Kapesný. Jako ve všech případech jsme i v tomto velmi důkladně zvažovali, zda ze spolupráce vyplývají nějaká rizika a také zda nehrozí, že by se autor mohl dostat do střetu zájmů. Vzhledem k výše zmiňované plánované spolupráci autora se soukromým bankovním subjektem již na začátku příprav podcastu Kapesný přijala Programová rada Českého rozhlasu opatření, která případnému střetu zamezí. Požadavkem bylo, aby autor spolupráce naplánoval tak, aby se časově nepřekrývaly, v podcastu Kapesný nejsou zmiňovány žádné konkrétní soukromé bankovní instituce ani konkrétní bankovní produkty a služby. Ke spolupráci jsme oslovili experta České národní banky, který v podcastu obecně popisuje témata související s finanční gramotností. Český rozhlas neměl s Českou spořitelnou ani s jiným komerčním subjektem v souvislosti s podcastovou sérií Kapesný uzavřen žádný druh spolupráce. Podcastová série Kapesný vznikla naopak pod záštitou tří nezávislých institucí: České národní banky, Vysoké školy ekonomické v Praze a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Lukáš Fritscher s Českým rozhlasem na všech podcastových sériích spolupracoval jako externí tvůrce, není a nebyl zaměstnancem Českého rozhlasu a jeho spolupráce na zmiňovaných projektech byla v souladu s Kodexem Českého rozhlasu.

Děkujeme za pochopení.

S pozdravem

Mgr. Iva Jonášová
ředitelka Vývoje a výroby

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio