Stížnost posluchače ohledně mediální kultury a zodpovědnosti médií (listopad 2023)

29. listopad 2023

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 11. 2023.

Stížnost posluchače

Dobrý den,

opravdu jsem nevěřil tomu, co slyším v ČRo,  kdy v lepším případě se setkala neznalost s nevědomostí, nebo prostě do uší bijící znaky vykazující nepřehlédnutelnou předpojatost.
Osoba působící v rozhlase pod zástěrkou nevinného zájmu "já se jenom ptám", pokládá celou plejádu kontroverzních, sugestivně nabitých a manipulativních otázek. Srdce zaplesá při takové přehlídce slovní ekvilibristiky. Při tom na dané téma zjevně používá pouze formulace otázek zavádějích nebo předpojatých, které přímo popírají alespoň uspokojivou přípravu na rozhovor a respektování novinářských norem.  
Chování vykazující znaky předpojatosti, protkané neznalostí a nevědomostí může bezesporu mít významné důsledky, a to jak pro fanatizijíci jednotlivce, tak pro společnost jako celek. Je to jedna ze zaručených cest vedoucí k vytváření neopodstatněných předsudků, dezinformací nebo špatnému pochopení ze strany posluchačů. Je to tak trochu děsivé, že je možné, že se takové rozhovory mohou vyskytovat v těchto vypjatých chvílích.
Věřím, že kritické myšlení je podstatné spolu s poskytováním spolehlivých a objektivních informací veřejnosti. Klíčová by byla přímá odpovědnost médií za přesnost a kvalitu informací, které šíří a schopnost novinářů vlastního sebevzdělávání při respektování etických norem novinářské práce."
Prvky zajišťující, že média plní svou úlohu v informování veřejnosti správně se spolehlivě se vytrací a způsobují vytváření nesprávných představ a dezinformací u posluchačů a diváků.
Nevratně tyto nedostatky vedou k tomu, že mnoho posluchačů schopných rozpoznat předpojatost a neobjektivitu v médiích, to projeví hledáním jiných zdrojů informací k tomu, aby si udělali vlastní názor na dané téma.
Jak zvláště důležité v dnešním informačním věku a přehršle informací.
Děkuji za pochopení

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme za Váš podnět, kterým se Rada Českého rozhlasu detailně zabývala. Pro komplexnější odpověď jsme požádali o vyjádření i zástupce vedení Českého rozhlasu, poskytl ho šéfredaktor stanice Český rozhlas Plus Josef Pazderka.

Rada Českého rozhlasu v poslední době zaznamenala několik podobných podnětů. V některých případech konstatovala určitá pochybení ze strany moderátorky. Nicméně v tomto případě tomu tak nebylo. Souhlasíme rovněž s tvrzením Josefa Pazderky, že Český rozhlas Plus nabízí v této problematice vcelku široké spektrum pohledů.

S pozdravem

Ondřej Matouš,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane inženýre,

děkujeme za Vaši připomínku, týkající se diskusního pořadu Osobnost Plus z 16. 10. 2023, konkrétně rozhovoru moderátorky Barbory Tachecí s analytikem Jakubem Záhorou o palestinsko-izraelském konfliktu.

Mluvíte o „chování vykazující znaky předpojatosti, protkané neznalostí a nevědomostí“. Dovolte mi, abych s tímto názorem při všem respektu k Vám nesouhlasil. Na ČRo Plus a v celém Zpravodajství Českého rozhlasu si od počátku tragického dění v Gaze zakládáme na tom, že poskytujeme posluchačům maximálně pestré, ověřené informace a při jejich analýze hledáme hlubší souvislosti.

Jsme si vědomi emocí, které palestinsko-izraelský konflikt dlouhodobě budí a v tomto ohledu nedokážeme uspokojit nároky a pohledy všech našich posluchačů. Respektujeme to, a bereme vážně. Nicméně dodávám, že jsme například v pořadu Interview Plus jako jedno z mála českých médií nabídli – vedle řady svědectví přímo z Izraele - v profilovém rozhovoru hlas přímo od Palestinců z Gazy, novináře a mírového aktivisty Ahmeda Abú Artema, doplněný kontextem experta na Blízký východ Břetislava Turečka.

Po velmi dlouhé době jsme v témž formátu přesvědčili experta Šádího Šannáha, aby poskytl českému médiu živý profilový rozhovor a nastínil vedle izraelského plastický pohled z palestinské strany. Pravidelně máme ve vysílání představitele organizace Lékaři bez hranic, kteří dlouhodobě upozorňují na katastrofální humanitární situaci v Gaze. Nabízíme také pohledy lidí, kteří hledají mezi oběma stranami smíření, například jako farář Mikuláš Vymětal. Vše doporučuji Vaší pozornosti a budeme rádi, pokud si zmíněné téma najdete v našich dalších pořadech.

Rozumím, ale tomu, že Vám styl Barbory Tachecí nesedí a rozhovor s Jakubem Záhorou nepovažujete za kvalitní a respektujeme to. Její osobnější, konfrontační způsob vedení rozhovoru i celý formát pořadu má nicméně také řadu příznivců.

Předem děkuji za vstřícnost, pochopení i věrnost naší stanici!

S pozdravem

Josef Pazderka
Šéfredaktor stanice ČRo Plus

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio