Stížnost posluchače ohledně komentáře Vladimíra Justa v ČRo (prosinec 2022)

14. prosinec 2022

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 14. 12. 2022.

Stížnost

Jak je vůbec možné, že musíme platit takové veřejnoprávní vysílání, které si zve zaujaté a hloupé hosty?

Proč divadelník Just komentuje politiku? Proč ve veřejnoprávním ČRo Plus pod vedením Petra Šabaty neexistuje názorová pluralita, ale až na pár výjimek jen zaujatost vůči Zemanovi, Babišovi, Rusku a Orbánovi, prostě jen provládní probruselská propaganda?

Jak je vůbec možné, že lidé jako Vladimír Just mají vliv na studenty? Vladimír Just například podepsal kádrovací dopis proti Haně Lipovské, kde se píšou nesmysly, že "brutálně" zasáhla do média veřejné služby a že Rada odvolala dozorčí komisi České televize, přitom šlo o dozorčí komisy Rady a jaká je, do toho nikomu nic není. Je to její poradní orgán. A nic zvláštního se nestalo.

Nebo kdo kritizuje Brusel nebo nacistickou Ukrajinu, je podle fašisty Justa hned proruský.

http://www.romea.cz/cz/publicistika/analyzy/ukrajinsky-nacismus-rozpusteny-nebo-vypusteny

Just papouškuje naprosto stupidní fráze o tom, co lidé chtějí slyšet. Just také říká, co lidé chtějí slyšet.

Zrůda Just je jeden z novodobých bolševiků, šiřitel nenávisti a mainstreamové propagandy. Takové lidi je nutné eliminovat.


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme za podnět. O vyjádření jsme rovněž požádali zástupce vedení Českého rozhlasu, poskytl ho ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Ondřej Suchan a jeho znění připojujeme k naší odpovědi.

Radní Českého rozhlasu na obsahu vystoupení Vladimíra Justa v pořadu Osobnost Plus neshledali žádná pochybení ze strany Českého rozhlasu. Do jaké míry Český rozhlas zveřejňuje každý den širokou škálu komentářů, odrážející pestrou paletu názorových skupin uvnitř české společnosti, je samozřejmě otázkou. V této souvislosti si Rada Českého rozhlasu například nechává pravidelně vypracovávat nezávislé odborné analýzy, jejichž výsledky zveřejňuje na svých webových stránkách.

S pozdravem

Miroslav Dittrich,
předseda Rady Českého rozhlasu


Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

Vladimír Just byl hostem pořadu Osobnost Plus 6. září 2022. Do pořadu je zván jako historik divadla s dlouhodobým zájmem o společenské dění. Protože právě divadlo podle něj odjakživa společenské dění odráželo. Není přitom "profesionálním" politikem ani komentátorem a může tak nahlížet věci z jiného úhlu pohledu. Zároveň jako teatrolog vnímá důležitost jazyka a slova, jejich proměny a také v mnoha případech vyprázdněnost. 

Český rozhlas Plus nabízí široké spektrum názorů v různých pořadech svého vysílání. Na stanici a následně i webu zveřejňuje každý den širokou škálu komentářů, odrážející pestrou paletu názorových skupin uvnitř české společnosti. Naším jediným měřítkem je kvalita, úcta k faktům a jejich nepřekrucování či nevytrhávání z kontextu.

S pozdravem

Ondřej Suchan
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio