Stížnost posluchače ohledně článku J. Magdoňové z 21. 9. 2021 (duben 2022)

27. duben 2022

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 4. 2022.

Text stížnosti
viz příloha

 

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme za Váš podnět. Rada Českého rozhlasu v této souvislosti požádala o stanovisko zástupce Českého rozhlasu, které k naší odpovědi připojujeme.

Rada Českého rozhlasu ho považuje za dostatečné.

S pozdravem

Miroslav Dittrich,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Stížnost pana posluchače vychází ze záměny rozhodnutí jednotlivých evropských zemí a rozhodnutí institucí Evropské unie.

Text Ověřovny z 21. 9. 2021 je založen na tvrzení pana europoslance Ivana Davida, že chce Evropská komise z Afghánistánu přijmout 30 tisíc uprchlíků navzdory přání členských států, které žádné uprchlíky přijmout nechtějí. Členské státy se ovšem na ničem takovém nedohodly. Nevznikl také žádný unijní program na přesidlování uprchlíků.

Ministři vnitra zemí Evropské unie se na svém mimořádném jednání v Bruselu 31. 8. 2021 shodli na tom, je třeba zabránit vyvolání migrační vlny podobné té jako v roce 2015 a bránit všemi cestami nelegální migraci do Evropské unie. Nijak se na jejich schůzce neposunula debata o reformě azylové politiky – systém relokací uprchlíků tak stále nebyl a není schválený. A Evropská komise na schůzku ani nepřišla s žádným návrhem na povinné relokace v jakékoliv podobě.

Zároveň se se země EU shodly na tom, že je třeba urychlit evakuace spolupracovníků vlád unijních zemí z Afghánistánu a jejich rodin. Jednalo se také o tom, zda některé státy dobrovolně nějaký počet uprchlíků nepřesídlí.

Evropská komise na schůzku přišla s výzvou, aby státy EU pomohly zejména afghánským ženám mezi uprchlíky a dobrovolně přesídlili z Afghánistánu množství uprchlíků podle jejich rozhodnutí. Několik členských zemí EU skutečně na schůzce vyjádřilo zájem se za přesidlování zapojit, naopak ministr Hamáček odmítl, že by Česko přijmulo kohokoliv nad rámec evakuace spolupracovníků.

Zdroje: závěry schůzky https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-11465-2021-INIT/en/pdf, závěrečná TK eurokomisařky pro azyl Johanssonové a slovinského předsednictví https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-209993 nebo vystoupení ministra Hamáčka https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-210053.

Shrnutí:

Žádné povinné relokace nebo jiný program Evropské unie na „přijímání“ uprchlíků z Afghánistánu nevznikl. Evropská komise pouze zorganizovala fórum pro stanovení dobrovolných závazků, vyzvala státy, aby dobrovolně afghánské uprchlíky přesídlily a uvedly číslo, kolik jich mohou přijmout.

Závěry pana posluchače navíc vycházejí z konfrontace textu ze září 2021 (původní text na iROZHLAS.cz) a prosince 2021, takže nejsou ze stejného období.

Výsledkem je, že celkem 15 států EU nabídlo volná místa pro přesídlení Afghánců, a když jejich přísliby sečteme, dostaneme číslo 38 146, jak uvádí Novinky.cz v odkazovaném článku https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/evropska-unie-prijme-40-tisic-afghancu-40380853. Bohužel článek na Novinkách má zavádějící titulek. Evropská unie rozhodně nepřijala 38 tisíc afghánských uprchlíků, k ničemu takovému neměla a nemá pravomoc. Správně by tam mělo být uvedeno, že 15 evropských zemí přijme 38 tisíc uprchlíků.

Není tedy pravda, že Evropská komise chce přijmout 30 tisíc nebo jakýkoliv jiný počet uprchlíků, jak ve svém příspěvku tvrdil Ivan David. Nic takového se prokazatelně nestalo. Šlo o aktivitu jednotlivých států.

Jsme přesvědčeni, že v uvedeném článku Jany Magdoňové k porušení Kodexu Českého rozhlasu nedošlo.

Zpravodajství ČRo
Oddělení právních služeb ČRo

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio