Stížnost posluchače na nedodržování zákona v oblasti vyváženosti a objektivity na ČRo Plus (prosinec 2023)

11. prosinec 2023

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 11. 12. 2023.

Stížnost posluchače

ČRo Plus jako veřejnoprávní médium má zákonem uloženou povinnost : c) vytváření a šíření programů a poskytování vyvážené nabídky pořadů pro všechny skupiny obyvatel se zřetelem na svobodu jejich náboženské víry a přesvědčení, kulturu, etnický nebo národnostní původ, národní totožnost, sociální původ, věk nebo pohlaví tak, aby tyto programy a pořady odrážely rozmanitost názorů a politických, náboženských, filozofických a uměleckých směrů, a to s cílem posílit vzájemné porozumění a toleranci a podporovat soudržnost pluralitní společnosti, Z archívu Čro Plus jsem vybral všechny komentáře z poslední doby o slovenském politikovi Ficovi, viz níže. Všechny do jednoho odrážejí jeden velmi negativní názor na něj, založený na jednom politickém přesvědčení a na jedné ideologii. Vzhledem k tomu, že politik Fico má na Slovensku podporu téměř 20% voličů a v ČR to bude obdobné, je zřejmé, že mnoho voličů má názor opačný. Tedy o nějaké vyváženosti či respektování jiných politických názorů ve společnosti (rozmanitost) nemůže být řeč. Jen dodávám, že úplně stejnou negativní zaujatost projevují veřejnoprávní komentátoři jako jeden muž k dalším politikům jako např: Babiš, Okamura,Orbán, Trump, Le Penová atd.. Stěžuji si tedy na to, že veřejnoprávní Čro Plus neplní svou funkci danou mu zákonem a jeho osazenstvo používá toto médium jako propagandu svých vlastních názorů a jednostranné ovlivňování veřejného mínění. Stěžuji si na to, že veřejnoprávní Čro Plus nejen ignoruje politické názory velké části povinných koncesionářů, ale přímo proti nim bojuje.

Níže uvádím důkazy pro svou stížnost.

https://plus.rozhlas.cz/petr-fischer-strach-z-anomie-nejen-na-slovensku-9060578 Cituji: dnes reálně hrozí návrat Ficova stále agresivnějšího populismu, který drolí společenské vazby stejně jako jeho typy politiků kdekoliv na světě.https://plus.rozhlas.cz/kamila-pesekova-kdo-zdvihne-na-slovensku-liberalni-prapor-proti-ficovi-9037971 Co je mu vyčítáno: Fico je proti přijetí Ukrajiny do NATO. Co je mu podsouváno: snažil by se dostat pod kontrolu policii, zametal by korupční kauzy https://plus.rozhlas.cz/kamila-pesekova-proc-robert-fico-nepujde-uplne-ve-stopach-vladimira-meciara-9016551 Cituji: Z relativně umírněného sociálního demokrata se Fico přerodil v populistu, který bez ostychu hájí proruské postoje…..straší stejně tak nyní Fico Bruselem, Evropskou unií a obecně „zlým a demoralizovaným západem“. https://plus.rozhlas.cz/kamila-pesekova-slovensko-v-odstinech-rude-odola-peter-pellegrini-robertovi-8987742 Cituji: Z umírněně levicového sociálnědemokratického politika a trojnásobného premiéra se postupně proměnil v populistu a extremistu, který by nejraději změnil dosavadní prozápadní zahraničněpolitickou orientaci Slovenska a nasměroval ho blíž k Rusku. https://plus.rozhlas.cz/kamila-pesekova-slovensky-expremier-fico-zkousi-jako-babis-a-siri-strach-z-valky-8931009 Cituji: Slovenský expremiér Fico to zkouší jako Babiš a šíří strach z války https://plus.rozhlas.cz/poslechnete-si-vsechny-uterni-komentare-s-petrem-hartmanem-8930913 Slovenský expremiér Fico to zkouší: Stejně jako Babiš šíří strach z války.

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

politickou situaci na Slovensku Český rozhlas pokrývá ve značném rozsahu a nahlíží ji sice z různých perspektiv, nicméně vždy s důrazem na hodnoty, které tvoří základ našeho politického zřízení, tedy mimo jiné i s ohledem na respekt k jiným názorům a svobodné volbě občanů. Vyplývá to koneckonců i z odpovědi na Vaši stížnost, kterou radě poskytl šéfredaktor ČRo Plus pan Josef Pazderka. Rada ČRo se s touto odpovědí ztotožňuje.

Děkujeme za pozornost a starost, kterou věnujete otázkám vyváženosti vysílání Českého rozhlasu. Ceníme si každého pozorného posluchače.

S pozdravem

Ondřej Matouš,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme za váš dotaz, týkající se pořadu Názory a argumenty a jeho pokrývání slovenské tématiky, konkrétně nástupu premiéra Fica do funkce. Píšete, že naše texty „všechny do jednoho odrážejí jeden velmi negativní názor na něj, založený na jednom politickém přesvědčení a na jedné ideologii“. Dovolte mi, abych při vší úctě k vašemu přesvědčení s tímto názorem nesouhlasil.

V našich komentářích klademe vždy důraz na fakta, schopnost nastínit širší kontext. Nevím, které komentáře jste četl, nevidím v nich žádné zásadní ideologické zabarvení. Naopak, některé komentáře například připomínaly, jak krátkozraké jsou vzkazy českých politiků na Slovensko (Šabata, Palata, Jelínek) atd. Pro pořádek také dodávám, že ČRo Plus byl v ČR dlouho jediným médiem, kterému v ranním vysílání odpovídal přímo předseda Smeru Robert Fico, na velké ploše jsme Slovensko rozebrali s konzervativním novinářem Pavolem Hanusem z redakce Postoj.sk v podcastu Chyba systému, nedávno jsme měli ve vysílání zástupce hnutí Směr Erika Kaliňáka atd.

Totéž se týká dalších témat, zmíněných panem radním Kňourkem. Kritických komentářů na adresu premiéra a vlády jsme v poslední době odehráli řadu, namátkou vybírám:
Petr Šabata 30. 10.   "V podpoře vzdělávání jde koaliční kabinet nepochopitelně proti všem"
Kateřina Perknerová 23. 11.  "Bek a Válek jako sloni v porcelánu"

Totéž se týká prezidenta:
Petr Honzejk 28.10.  "Hradem obchází strašidlo papalášství"

Nebo EU:
Lída Rakušanová 6. 10.   "Policejní kontroly na hranicích jsou Potěmkinovy vesnice"
Ivan Štern 1. 10.  "Utečenci jako test demokracie"

Předem díky za pochopení!

S pozdravem

Mgr. Pazderka Josef, MSc.
šéfredaktor ČRo Plus

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio